Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 02:56

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2011, 15:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2011, 14:39
Мнения: 3
Зравейте колеги,за пьо часарви пьт правя вино и бих се радвал много ако ми помогнете сьс сьвети!Вьпроса ми може да е банален за вас,но за мен е много важен,смлях 250кг мерло,сложих му 400гр серниста киселина,след няколко часа сипах 20гр разтворени в топла вода дрожди,но днес вече 3ти ден неще да заври материала!Какво да правя не знам,захарността е 22,23 градуса,да купя още дрожди ли или да му сложа мая?Ще ви бьда много благодарен да ме посьветвате
Наздраве на всички!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2011, 15:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2011, 14:34
Мнения: 27
Местожителство: София
Здравей Пандо,
Не съм капацитет ама ми се струва множко серистата киселина дето си я сложил (може да ти понамирисва после винцето) - нормата е 0.8 мл/литър. От друга страна дрождите според мен са малко (поне тия дето ги ползвам се слагат 25-35 гр/100 литра при червените вина, а с тях не можеш да предозираш) Въпреки това обаче при подходяща температура би трябвало да имаш ферментация - дали от културните, дали от дивите дрожди...
Изчакай мнението на Илуша, Петьо, Мони или някой от по-адванснатите в технологията ;)

_________________
Ако не ти пука къде си, значи не си се загубил


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2011, 15:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Сложил си двойна доза серниста киселина и същевременно много малко дрожди.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2011, 15:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Сернистата наистина е двойна доза , а ако е имало и останали препарати по гроздето...
Шарата вероятно е и гъста,при тия обстоятелства е нормално да тръгне по-бавно...
Какви дрожди ползва,активатор сложили?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2011, 16:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2011, 14:39
Мнения: 3
ilu6a написа:
Сернистата наистина е двойна доза , а ако е имало и останали препарати по гроздето...
Шарата вероятно е и гъста,при тия обстоятелства е нормално да тръгне по-бавно...
Какви дрожди ползва,активатор сложили?

Дрождите бяха в жьлти пакетчета по 10гр,разтворих ги в 0,5 л топла вода,оставих ги 4,5 часа,после ги смесих с 5л топла шара и ги налях в кацата.За какъв активатор става вьпрос?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2011, 17:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2011, 14:34
Мнения: 27
Местожителство: София
Май си пообъркал като цяло пропорциите - тия 20 гр. дрожди се посяват в 200 мл топла вода, където прекарват около 20 минути, а не 4-5 часа. Не съм се замислял дали измират от такова киснене ама има логика :afraid:

_________________
Ако не ти пука къде си, значи не си се загубил


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2011, 19:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Май,май трябва нови дрожди, поне 40гр ,ако имаш несулфитирана мъст може да ги посееш там за едно денонощие и после в общия харман.Не е лошо и активатор да ползваш.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2011, 19:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
[youtube][/youtube]
Вземи си дрожди.Сложи ги в хладка вода и даобави захар. След 30 мин. ако са започнали да бъкат ... в ширата, успех!Трябва да ги активираш предварително... ЗАХАР!

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2011, 20:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
Пандо прекалил си с кисилината,слож вода 1 кофа да отлежи така 1 ден после по процедурата, натамани захарноста щото е избегала с тая вода, дрожди, на всяко кило захар слагай 1 пакетче от 7гр лимонтузо .Успех......

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2011, 21:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
MONI BARONA написа:
, на всяко кило захар слагай 1 пакетче от 7гр лимонтузо .Успех......

глупости!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2011, 22:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2011, 14:39
Мнения: 3
ilu6a написа:
MONI BARONA написа:
, на всяко кило захар слагай 1 пакетче от 7гр лимонтузо .Успех......

глупости!!!

Доста сьм обьркан,в края на краищата какво да направя?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 06:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Първата грешка която си направил е че си сложил 400мл. серниста киселина. Направо си консервирал материала. За да я поправиш трябва да преточиш виното за да се освободиш от свободният SO2 който задържа ферментацията. наливаш в една кофа шара и и я преливаш в друга от високо и връщаш обратно в съда, трябва да прекараш поне 70% от шарата така.
Втората грешка е дрождите виж тук viewtopic.php?f=15&t=630 ако са от същите внимаваи, на тях има описание как се активират ако до 20мин. няма признаци че започват да се събуждат не се образува пяна и не се чува шуптене значи няма да се събудят никога.
За 250л. материал ще ти трябват 50гр. дрожди.
Затопли 2л. вода на 35*С /ама мери с термометър/ разтвори 100гр. захар. В една тенджера налей 500мл. от захарният сироп и посипи отгоре дрождите след 10минути ги разбъркай и изчакаи още 20мин. Не почнат ли да шуптят значи има проблем с дрождите. След това долеи и останалият захарен сироп изчакаи още 20мин. налеи в една кофа 8л. шара /прелеи я вдруга от високо 2-3 пъти/ и изсипи в нея течноста с дрождите изчакай 20мин и върни при джибрата.
Наслука и пиши какво е станало. :prost2:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 09:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Здравейте колеги,предварително се извинявам на автора че му ползвам темата но имам подобен проблем :afraid:
Заложих около 400кг. грозде в две каци от по 200кг. първоначалната захарност на материала беше около 17%.
Едната каца пое 12кг.захар до 21% другата 10кг.,захарта я разтворих в затоплена вода + шера.
Не съм слагал дрожди,лим.киселина,серниста и т.н. в материала има само захар и вода,и нищо друго.
Гроздето е набрано и заложено в каците на 25.09 преди три дена,проблема е че едната каца завря и направи шапка още вчера а другата си стои и не мърда на никъде :nixweiss:
Разбърквам материала сутрин и вечер,в кацата в която ферментацията започна материала е топъл и шупти а в другата материала и гроздовия сок са студени и не се случв нищо.
Късно ли е вече за слагане на дрожди,или да изчакам още някой друг ден пък дано се възбуди ферментация и в другата каца?
Колеги помагайте че сън не ме лови,с толкова мерак си гледах лозите грозденцето че ако сега се прецака нещо и ша се мятам от моста :explode: :lol: :explode:

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 09:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Хубаво е да сложиш дрожди, но може и от двете каци да извадиш по една кофа и да сложиш кофата от кацата която ври в тази която не ври и обратно, след няколко часа пак правиш същото.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 10:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Това и аз си го мислих колега и довечера ще го направя,другото което ми идва на ум е че в кацата която не ври температурата на течноста може да е ниска и затова да не може да започне ферментация.
Ако извадя от нея няколко кофи материал и ги затопля на котлона и после ги върна обратно при покачване на температурата на материала да започне ферментация?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима