Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 18:06

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2011, 00:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
И да я затоплиш пак трябва да сложиш от кацата която вече ферментира.
Вкацата която ферментира е нормално да е с по висока температура при ферментацията се отделя и топлина.
Шарата като я загряваш най-много до 50*С. пък може и да сложиш в джибрата като грейка 10-11л. туба от минерална вода пълна с гореща вода от бойлера, като изстине я сменяш.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2011, 09:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Това с пресипването на материала май даде резултат,вчера пресипах две кофи от ферментиращата каца в другата.Днес сутринта като отидох да разбъркам материала и да видя какво става,кацата която не ферментиташе беше направила шапка и шуптеше макар и слабо.Явно ферментацията тръгва но все пак довечера ще я затопля с туби и ще прелея още две кофи от едната в другата каца.
Имам и един такъв въпрос,при вече започнала ферментация на материала може ли да се добавят т.н. питомни дрожди и какъв ще е резултата?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2011, 09:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Почти нулев...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 10:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Колеги вчера започна ферментацията и във втората каца,материала прави шапка и си ври както си му е реда :party:
Бъркам го сутрин и вечер за да не изсъхва шапката и за сега всичко е на ред,въпроса ми обаче е след като бурната ферментация завърши,захарноста е 0 и шапката падне на дъното,колко време още трябва да изчакам за да мине и тихата ферментация?
Само да поясня че вино няма да вадя и всичко ще се вари на ракия,та какви са признаците на приключила тиха ферментация :roll: :help:

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 10:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Няма да чакаш тихата...тя е важна само за виното.
Дестилираш веднага щом захарноста е 0 и мъста не е сладка и нагарча.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 11:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Благодаря за бързия отговор колега,май ще трябва вече да черпя :zauf2: :)

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2011, 12:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Здравейте колеги,имам един уточняващ въпрос относно приклщчването на ферментацията :?
Материяла е вече на 11 дена,захарноста и в двете каци от вчера е 0 и не се усеща сладка жилка а по-скоро горчив вкус на течноста.
Обаче (винаги има едно обаче) шапката не пада и все още кашата шупти,въпроса ми е приключила ли е ферментацията и става ли материала за варене или трябва да се изчака още?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2011, 12:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
изчакай 2-3 дена.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2011, 15:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Окт 2011, 15:47
Мнения: 3
forski написа:
Здравейте колеги,имам един уточняващ въпрос относно приклщчването на ферментацията :?
Материяла е вече на 11 дена,захарноста и в двете каци от вчера е 0 и не се усеща сладка жилка а по-скоро горчив вкус на течноста.
Обаче (винаги има едно обаче) шапката не пада и все още кашата шупти,въпроса ми е приключила ли е ферментацията и става ли материала за варене или трябва да се изчака още?

Здравейте.. Тази година и при мен се получи абсолютното същото нещо. Вече 4-ти - 5-ти ден материала е абсолютно готов, а шапката не пада. Днес при опитване на вкус дори усетих че киселата жилка се засилва спрямо горчивата и най-вероятно утре ще я мятам в казана.
Според вас на какво може да се дължи това?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2011, 16:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Toплото време ли,кво ли,при мен в помещението където стои материала сутрин температурата е около 16-18 градуса а след обед стига до 23.

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2011, 06:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ами то захаромерите си имат някаква грешка +- 1%, другото поради което може да не е паднала шапката е че все още СО2 макар и да е спряла ферментацията не се е изчистил от течността. Макар и да не се чува че джибрат отделя СО2 шарата трябва да се куса и се види дали има газировка и да се направи опита с горяшата клечка при не разбъркан материал се запалва кибритена клечка и се приближава към повърхноста на джибрата ако изгасне значи се отделя макар и малко СО2.
При приключване на ферментацията, шарата взема да горчи като след време горчилката намалява и изчезва но взема малко да киселее като след време и киселината намалява, това са характерни процеси при тихата ферментация. Притеснително е ако материала вземе да намирисва на оцет, това говори че киселото не е от винената киселина а си е оцетна тогава вече трябва да се побърза с дестилацията.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2011, 09:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
A ще има ли проблем ако се дестилира материала в това състояние,аз така или инъче нямам друг избор и утря трябва да варя?
Инъче запалената клечка не гасне,захарта е 0,усеща се горчивия вкус,но все още макар и слабо се чува шуптене и шапката не пада.
Та при така създалата се ситуация какво да очаквам при дестилацията утре :lab: :? :buch:

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2011, 10:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
Щом е 0 захарността дестилирай, махай шапката и вари сока.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2011, 19:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Днес стартирах кампанията с едно казанче за проба :lab: :thumbs1:
Равносметката е 70л.материал само сок,минус 0,8л. първак,ракията текна на 65 градуса,до 40 градуса събрах 11л. с общ градус 56 и около 6л.патоки което събирах до 10 градуса.
Остават още 4 казана за утре,като се надявам след влагане на патоките от предните казани количеството на ракията малко да се увеличи,ще видим накрая :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 07:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Добре си изкарал
първак 0,8 х 70 = 56
ракия 11 х 56 = 616
патоки 6 х 30 = 180
Общо 852 или това са 8,52л. чист спирт на литър материал за варене 8,52 / 80 х 100 = 10,65%ал. и в казана да са останали 2%ал. на литър значи идва 12,65%ал.
е имала джибрата преди да я сложиш за варене.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: demirchoo, mavar и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима