Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 07:59

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 21:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
След като изцедих сока,джибрата я сложих в друга каца,течноста която оставаше в казана след края на цикъла я отделях и на около 130-40л. течност сложих 25кг.захар и 12 пакетчета лимонтозу.След като изстина до към 30 градуса залях джибрата като захарноста на всичко беше 10%.
И така след около час материала вече искаше да излиза от кацата и всичко вреше и кипеше,утре ще му премеря пак захарноста и ако пак е 10% ще сложа още до достигане на 21-22% захарност.
Имали някакви други чалъми при повторното заливане на джибрата,мислех да му слагам дрожди но явно няма смисъл щом така бурно се развиха нещата :nixweiss:

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 22:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Лимонтозу можеше и да не слагаш, защото във винасата /материала останал в казана след приключване на дестилацията/ остава киселинност освен ако не си добавил много сода преди варенето. В изцедената джибра също има киселина. Във извареният материал остава и алкохол някъде около 2% а и може повече да е в зависимост до кога си събирал патокито.
Ориентировъчно може да се разбере колко алкохол има в материала които е в казана, като се измери температурата на парите в купола при 98*С има около 2% в казана.
Измерването на точната захарност при добавяне на захар във винасата е трудно защото в нея има и алкохол а и в добавената изцедена джибра има.
Захар се добавя теоретично, количеството е 1кг. захар на 5л. винаса. Когато се прави съотношение вода и захар 1/5 то се получава разтвор със захарност 17,77%. Като предположим че във винасата има 2% алкохол и в изцедената джибта има алкохол то за нормалното протичане на ферментацията това количество захар ще е достатъчно, все едно имаме материал с начална захарност 20-21%.
Така че forski захарта която си сложил е достатъчна, недей товари повече джибрата.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 07:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
На всяко зареждане на казана (80л.) слагах по-едно пакетче от 60гр. сода,притеснява ме това че захаромера показва 10% захарност на разтвора,но ще послушам съвета ти и няма да слагам повече нищо :)

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 11:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Още един въпрос,при повторното закисване на джибрата с вода и захар пак ли се дестилира когато захарноста стане на 0,има ли опасност от това че съм добавил допълнително лимонена киселина в джибрата ракията да излезе кисела ?
Признаците за приключила ферментация трябва да са същите както при първоначалното залагане на материала,нали така :?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 15:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Лимонтозуто е не летлива киселина, както и винената, те не преминават в дестилата.
Признаците за приключване на ферментацията са същите.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 18:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Май си забравил че лимонтозу и винена киселина е едно и също :D

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 19:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Flanker написа:
Май си забравил че лимонтозу и винена киселина е едно и също :D

А лимонена кисилина на д-р йоткер какво е/има и консерван някакъв вътре/.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 20:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Май нещо бъркаш двата щата ;) Каква лимонена киселина да е лимонената киселина, пък нека да е на д-р Йоткер? А това с консерванта ... нямам идея за какво говориш, просто не използвам пакетчета на д-р Йоткер, пък и не виждам смисъл да има консервант. Самата лимонена киселина е вид антиокислител. Ако се сетя ще погледна в магазина, но си мисля че говориш за някакво "Е" а нищо чудно "Е"-то да е точно лимонена киселина.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 22:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Flanker написа:
Май си забравил че лимонтозу и винена киселина е едно и също :D

Е по някога човек се увлича :datz:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 22:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Беше шегичка, на теб винаги ти е простено :prost:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2011, 10:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
Аз на 380кг мерло ложих около 300гр серниста и едно пакетче от тия дрожди същите,само че за бели вина че нямаше за червени и ферментацията и ферментацията премина без проблем до 2-3%,след което в бурето.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 02:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2012, 20:53
Мнения: 11
Здравейте

Чета я тази тема заради лимонтузото обаче така и не разбрах защо се слага и какъв и е ефекта.
може ли ако не е проблем за някои да ми обясните на 2 на 3?
Всъшност целта ми е да намеря с какво да си омекотявам вкусът на ракиятя примерно като содата преди печене.

Благодаря предварително :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 05:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Например,имаш гроздова мъст със киселинност 4.10,която искаш да бъде в рамките 3.60-3.70.Добавяш винена киселина или лимонтузо грам на литър която увеличава киселинноста с 1%.За второто ,което питаш..разбрах,че искаш да омекотиш ракията....буре или чипс,както и отлежаване поне 6 месеца


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 11:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Окт 2013, 17:36
Мнения: 4
Здравейте!За пръв път правя вино и май имам проблем.Гроздето го намачках и е в бидона с 10 процента от чепките.Захарността нагласих на 23 но ми се струва че е гъст матеряла защото трудно тече през канелката.Нищо друго не съм слагал а култивирани дрожди в нашия град не намерих.Резила е че второ денонощие не помръдва към ферментация.Бидона е в мазата при 17 градуса.Моля за съвет


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 16:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Здравей [b]valsodar[/b] и добре дошъл във Форума.
Не се сърди, но има много да четеш и да осмисляш от темите за вино.

И какво по дяволите очакваш да потече от канелката на втория ден от смачкването на гроздето?

На първо време стопли материала до мин 20-22 °С.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима