Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 00:27

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2011, 21:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2011, 20:18
Мнения: 20
привет на всички и поради по късният час наздраве порових се във форума но не намерих еднозначен отговор та въпросът ми е имам около 20 литра кисела ракия.Тези дни мисля да варя и искам да попитам киселата ракия преди преварката да и слагам ли сода или може направо да я сипвам в материала казана е 120 литра.Ракията е доста кисела бях забравил един материал и го преварих преди да го изхвърля.Който може да помага. И забравих да кажа на 55 градуса е.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2011, 21:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Първо малко сода, но малко и по малко.След това активен въглен и мятай за преварка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2011, 21:29 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
няма нужда от въглен.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2011, 22:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2011, 20:18
Мнения: 20
Благодаря май ще трябва да почерпя на края. :zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 00:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
ilu6a написа:
няма нужда от въглен.

Абе то че няма, наистина няма ако иска да махне само киселата жилка.Все пак казва че е доста кисела и от там може като нищо да не се усеща и да вкара и някои кофти аромати които да не може да се изчистят при преварката и в последствие да развали и останалата раккия.
Както е казал народа "Вържи Люшата да ти мирно виното" :lol: :dance:
(това последното е шегичка, да не се впрегнеш нещо сега ;) )


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2011, 14:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2011, 20:18
Мнения: 20
Относно активният въглен да я прецедя през него или да го сложа в ракията :?:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2011, 20:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
Не си играй с тия въглени че ще обезмирисиш ракията.
Сложи 1пк. сода разреди ракията на 30 градуса и е превари.
Ще ти кажа и един тарикатлък..... вземи нарежи 2, 3 ябълки и ги запечи във фурната, после ги намачкай и хоп в казана при ракията, ще видиш нагледно как се прави
"Бургас 63"..... :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2011, 03:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
maistora1965 написа:
Относно активният въглен да я прецедя през него или да го сложа в ракията :?:

По бързият вариант е да прецедиш през него, иначе ако сложиш активният въглен вътре трябва да стои около седмица като разбъркваш всеки ден дозата е около 5гр. на литър, при прецеждане през него дозата на въглена ще е двойна. Прецежда се на тънка стрйка.
Според мен след обработката със сода ще е наложително и прецеждането през активен въглен, защо ли, ами вкисналите джибри освен кисел вкус имат и силна миризма на оцет която преминава в дестилата, за това и предполагам че ракията на maistora1965 освен че ще е кисела ще мирише и на оцет. Тази миризма даже след обработката със сода ще остане в ракията и може да премине в дестилата след преварянето с другата джибра.
Ако не мирише на оцет няма нужда от обработка с активен въглен.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2011, 11:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
А ся, двама на двама, едните препоръчват въглена а другите не.
Майсторе, тука ли си или вече сговняса и останалата ракия :lol:
Понеже виждаш че се получава разнобой си направи експеримент, първо използвай сода да премахнеш киселинността да речем на литър ракия и след това отдели половин литър и прекарай с въглен.След това естествено разреди ракията в две чашки от двете проби до степен да търсиш аромат, с други думи доста редичка, чак тогава ще усетиш разликата.Сподели резултата и след това прекарай всичко през въглена понеже съм сигурен че ще видиш каква огромна разлика има :D
После вече като имаш хубав и изчистен от гадните аромати алкохол като искаш преминавай на готварска тема и почни да режеш вътре ябълки, круши, сладко от малини, сол, риган, червен пипер и каквото душа ти сака, вече технологията с активния въглен си я усвоил и пак можеш да я прекараш :dance:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2011, 13:39 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Чакайте сега-нали говорим за кисела ракия...Тя няма лош мирис,само е кисела каза човека...За какво тогава е въглена?
Малко сода ,разреждане до 25% и в казана...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2011, 16:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2011, 20:18
Мнения: 20
Привет до сега бях на двора при проблемната ракия то двора вече прилича на алхимична лабораторияно за това друг път Аза ракията всички ще се окажете прави първо сложих сода киселата изчезна но като че ли има дъх на сода пекарах я през въглен но пак е некаква гадна и няма вкус на нищо сега ще я разредя дя я опитам както ме посъветвахте и ще пиша какво става . отивам. :lab: :lab: :nixweiss: А изабравих да кажа най важното още в началото материала бяха джанки. дали има смисъл да правя каквото и да е или в канала?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2011, 22:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Люша, да точно за кисела ракия говорим но не случайно в началото натъртих на това че киселата ракия крие в себе си аромати които често не се усещат от повечето хора и не ги изчистват защото щом са махнали киселата жилка значи всичко е ОК.В последствие могат да си развалят подобаващо количество хубава ракия ако ги смесят или ако вкарат за дестилация с нови джибри и не внимават.Ако в една чаша винен оцет започнеш да сипваш сода, в един момент ще се неутрализират но това не означава че ще се получи чаша с вода без мирис и вкус.
Често срещано явление е предозирането или недостига на сода за да се оправи алкохола.Заради страх да не замирише на сода се слага по-малко и не се постига необходимия ефект а ако е повече блъска на вкус на сода.Последното не е толкова опасно понеже се добавя лимонена или винена киселина за да се неутрализира содата, баси порочния кръг :lol:
Аз лично в казана си няма да сложа за дестилация нещо което е имало проблем и не съм положил всички усилия да го отстраня без никакви условности.Ако трябва за преварка ще сипя 40л ракия минала през два кубика кварцов пясък и пет чувала активен въглен като това ще е всичко друго но не и ракия, но в края на краищата за това дестилираме сами за да сме сигурни в крайния резултат и в качеството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2011, 22:56 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
не се спомена за някакви неприятни аромети...а само за кисело.
Примера с неутрализациата на оцета няма общо,тук се говореше за просто кисела жилка.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2011, 01:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
maistora1965 написа:
...Ракията е доста кисела бях забравил един материал и го преварих преди да го изхвърля...

A това според теб какво означава, от къде е дошла киселата жилка в ракията?От джанките ли?Коя киселина е качил в дестилата?
Ферментацията е протекла извън всякакви норми като е излязла от допустимите рамки като това и слепите го виждат.Това автоматично означава че в аромата присъстват всякакви миризми неприсъщи за плода при нормална ферментация.
В крайна сметка всеки носи глава на раменете си и преценява какво да прави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2011, 09:29 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Нищо за странични миризми в поста не се споменава.Стига с тая оцетна киселина, може да е всяка една алфа-хидроксикиселина киселина,или иначе казано плодова киселина напр.гликолова, млечна, тартарова, лимонена....
Това че е забравен не означава ,че ферментацията е протекла извън всякакви норми...а просто,че е забравен.
Едни джибри могат да стоят година спокойно...при добра киселинност, алк. съдържание и температура...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима