Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 24 Окт 2017, 14:44 Дата и час: 24 Окт 2017, 14:44

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Що за реакция?
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2011, 18:21 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 270
Местожителство: Варна
Днеска чистих вчерашния казан и заредих следващия. Като почистих пеща изсипах пепелака в бидона със старата винаса. След малко поглеждам- ври здраво и дига пушек!
На какво се дължи това според вас? Пепелта е основа, но винасата / киселина/ би трябвало да е изфирясала от всякъде и да не прави реакция. Дали това не е признак за недовършена ферментация?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Що за реакция?
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2011, 18:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Сеп 2011, 21:11
Мнения: 5
Според мен е признак за накиселяващ материал :breit:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Що за реакция?
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2011, 21:43 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6466
Местожителство: София
неутрализация...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Що за реакция?
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2011, 22:30 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 270
Местожителство: Варна
EvilEyeBG написа:
Според мен е признак за накиселяващ материал :breit:

Цъ! Правих преварка на три казана /90л. общо резултат/ сливова и няма никаква кисела жилка.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Що за реакция?
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2011, 22:53 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6466
Местожителство: София
Как пък от сливата да няма кисело в остатъчния материал????
Тя ракията не е кисела но фермента от който се добива винаги има РН поне 4 при сливи...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Що за реакция?
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2011, 21:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
Ако не си слагал сода в джибрите.... киселина + основа = реакция (неутрализация)
ilu6a е напълно прав!

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Що за реакция?
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2011, 21:31 
Offline

Регистриран на: 01 Авг 2010, 12:31
Мнения: 89
Змей другия път не ръгай пепелака във винасата,ами ръгни 25-30 кила захар на 100ина литра казан и тогаз прави изследвания на реакцията на вренето,след половин месец дестилирай и продължи изследванията чрез дегустация.Ако има проблеми на линия сме да помагаме(за крайните изследвания).


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Що за реакция?
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2011, 06:23 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 270
Местожителство: Варна
Цитат:
Един малко страничен въпрос- разбрах,че култивираните дрожди издържат до 18* аллкохол. До колко издържат тези от мая за хляб? В момента съм заложил ябълкова винаса с 19кг. захар- захарност 20% и 8 кубчета мая преди 9 дена. Температурата в помещението беше в началото 12-15*, а на материала 25-27*. Бидона е изолиран с мокет на два ката и се обдухва с ел. духалка. Материала ври добре въпреки ниските температури днес- 2-3* в помещението и 22-23* на материала. Захарноста е 5% и леко сладни.
Прикачени файлове:

IMG0038A.jpg [ 37.44 KiB | Прегледано 342 пъти ]

Прикачени файлове:

IMG0037A.jpg [ 40.33 KiB | Прегледано 342 пъти ]

А-а-а този номер го правя отдавна, когато няма достатъчно материал. Дори през януари ползвах чужда винаса от ябълки и си сварих ракия! Само, че сега сливи имаше достатъчно, а и трябваше да освободя бидоните за грозде.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Що за реакция?
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2011, 06:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1890
Местожителство: Varna
Бяхме го коментирали този вариант с винасата във форума миналата ли по миналата година Alambik го беше предложил като вариант.
Според мен най-удачно е да се действа по следната рецепта
Преди варенето на джибрата се прецеждат шлюпките, така ще варим само течност и ракията ще е по чиста.
След изваряване на материала се слага във винасата 1/5 захар и се оставя да изстине до 30*С след това се добавят изцедените шлюпки, във тях са се запазили живи дрожди които ще предизвикат ферментация на ново.
Захарта към винасата е 1/5 защото във винасата е останал малко алкохол след дестилацията 2-3% а също така и в изцедените шлюпки.
Разреждането на 1кг. захар в 5л. вода дава около 16-17% захарност на захарният сироп.
Рецептата е препоръчителна за ракия от ароматни сортове грозде варненски мискет, мускат отонел, хамбургски мискет.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Що за реакция?
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2011, 11:50 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6466
Местожителство: София
Петьо-точно така!
Аз тази година мисля като пресовам джибрите ,да пребера таблетките във фризера...и като ми доскучае-размразявам ,рехдрирам :lol: добавям дрожди захар вода-да видим какво ще излезне))))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: bat Valio, ilu6a, lhristov, Nelly, SCO12 и 29 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима