Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:49

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Сулфитиране
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2012, 22:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Извинявай...какъв батак ,какво бурИ....
viewtopic.php?p=23916#p23916

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сулфитиране
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2012, 23:51 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Колега ффффанал си се трудно вино-бялото!
Бентонита не е задължителен.
По-добре е да добавиш танин.Той предпазва от болести и др.5-10г на 100л мъст.
Препоръчвам ти да прочетеш темата която колегите предлагат за бели вина .
viewtopic.php?p=23916#p23916
И не прави винпром , просто следвай стъпките.
1.мачкане в кацата без чепките
2.задържане с люспите 10-12 часа (настойване)
3.солфиране
4.оттакане
5.танин
6.култивирани дрождо
7.съдове който да са пълни не повече от 80%,за да не кипи
Дано съм помогнал.И да несъм , наздраве :zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сулфитиране
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2012, 11:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Бентонита е нещо необходимо при белите вина още при бистрене на самота мъст...
Да не говорим , че има подходи на добавяне на бентонит по време на бурната ферментация тъй като под въздействие на СО2 и частиците бентонит дрождите циркулират из целия обем...а после след приключване на ферментациите се утаява много бързо.
Това утаяване на дрождите е много важно по отношение на намаляване на белтъчното съд. на виното...
Разбира се има и бели вина които се задържат дълго време върху утайката която даже се бърка...т.нар батонаж. но всичко зависи от сорта и от това ,което търсиш конкретно от него...свежест,плодов или маслен тон и т.н...

Но така или иначе бистренето на мъстта при белите вина е стъпка която не бива да бъде подминавана.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сулфитиране
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2012, 15:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
ilu6a написа:
Извинявай...какъв батак ,какво бурИ....
viewtopic.php?p=23916#p23916

Извинявам се за допуснатата правописна грешка :datz: явно , че е буре, но под батак имах в предвид ципите от гроздето семките и т.н.
Значи вие съветвате след като изтискам гроздовия сок от гроздата да добавя веднага серниста киселина по 1мл. н 1л. веднага със киселината да добавя бентонита , и след 12-24 часа след като се раздели на фракции да източа в нов чист съд бистрата фракция и тогава да добавя дрождите.
Благодаря ви за вниманието.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сулфитиране
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2012, 22:25 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Колега ,защо ти е да бистриш вино преди да е превряло?
При производство на бели вина на самотек, за стабилизиране и предпазване на бъдещото вино от болести,се добавя танин.
Танина спомага и за бързото избистряне на младите вина .
Мъст държана (ферментира) с твърдите частизи от гроздето танин не се слага.
Мъста се задържа 10-12 часа за извличане на повече аромати и вкусове: сулфиране ,оттакане ,танин, дрожди.
След превиране (спиране и на тихата ферментация ) бистрене, стабилизиране.

И не на последно място "много баби ,хилаво дете"

Имаш много мнения , избери едно от тях и си направи виното ,че гроздето ще ти стане на стафиди.
Успех. :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сулфитиране
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 20:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
[quote="kadios3"]Колега ,защо ти е да бистриш вино преди да е превряло?
Питам понеже и идея си нямам как да направя бяло вино и за това питам.Порчетох тук таме и реших да попитам за да си доизясня неяснотиите, че както казах във винарната човека ми казва едно , друг друго пък не ми се прави експеримент със 250лв. :)
Поздрави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сулфитиране
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 22:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Виж темата на "АЗ", http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=1707
Точно за бяло вино.
И питай Илюша дали се ползва бентонит преди заквасването :)
Ползва се !
Щото колкото по-бистър е сока, толкова по-бистро ще е виното на финала.
Аз лично нямам нерви да правя бяло, а и предпочитам червеното. Но ако ще правиш бяло - виж тези неща и няма да сбъркаш.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сулфитиране
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 23:11 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Колега Kiril8305, прочети по-горе в темата!
Ако има объркване ,то се получава от старите или от по-новите методи.
Ако четеш по-внимателно ще видиш че разликите са малки.
Прочетох твоето първо питане в темата.
Сега аз да те попитам, но без да се засягаш.Знаеш ли как се съхранява буре през времето когато няма вино в него?
:zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сулфитиране
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2012, 10:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
victoryvt написа:
Виж темата на "АЗ", http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=1707
Точно за бяло вино.
И питай Илюша дали се ползва бентонит преди заквасването :)
Ползва се !
Щото колкото по-бистър е сока, толкова по-бистро ще е виното на финала.
Аз лично нямам нерви да правя бяло, а и предпочитам червеното. Но ако ще правиш бяло - виж тези неща и няма да сбъркаш.

Искренни благодарности към вас.
Винаги когато съм питал нещо вие точно ясно и кратко сте отговаряли , радвам се на хора като вас :respekt: :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сулфитиране
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2012, 10:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
kadios3 написа:
Колега Kiril8305, прочети по-горе в темата!
Ако има объркване ,то се получава от старите или от по-новите методи.
Ако четеш по-внимателно ще видиш че разликите са малки.
Прочетох твоето първо питане в темата.
Сега аз да те попитам, но без да се засягаш.Знаеш ли как се съхранява буре през времето когато няма вино в него?
:zauf2:


Не се засягам понеже съм невеж по въпроса и не ме е срам да си призная.Лошо е когато човек си мисли , че много знае и върши глупости.Преди време съм ползвал дървени бурета, играчката беше голяма когато нямаше вино в тях обикновенно съм ги носил за раздъннване миене със сода за бурета продаваха в винарната , опушване със серни ленти .След като изсъхне бурето монтираха му дъната и в мазето на закрито, но скоро след като вече няма кой да ми помага за ваденето и обслужването на така тежките дървени съдове за съхранение на вино си закупих пластмасови за да мога да си ги обслужвам сам.
Поздрави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сулфитиране
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2012, 09:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Сулфитирах :D
Обаче защо дозираме 70гр серниста на 100кг червено , след като сернистата се отделя без остатък за 2 часа като газ ?
Какво ако сипя 150гр/100кг , да го чакам 3 часа , нали пак ще изветрее ?

И последно да питам , аз сипвам сернистата , и бъркам малко с дрелката , други казват , че е излишно да се бърка ?
Аджеба трябва ли да се пребърка заради сернистата , не че съм се озорил . :D ?

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сулфитиране
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2012, 10:19 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Не се сипва по повече тъй като има и окислителен характер..
Добре е да се разбърка само колкото да се хомогенизира в обема ,но не и с дрелка тъй като така спомагаш за бързото и ненанременно отделяне от обема на сернистата.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сулфитиране
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2012, 10:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
КМБС !
(Калиев метабисулфид).
Лесно се смята - колкото пише доза серен двуокис на литър - толкова по 2 е за КМБС.
Примерно - за доза 60 мг./л. серен двуокис се пада 120мг КМБС или за 100л е 12гр.

Лесно се съхранява, малък обем заема. Купиш си веднъж за цяла година.

Е, къде отива после калият ... ба ли го ?
:megagrin:
То на моя черен дроб само калия да му беше проблема ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сулфитиране
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2012, 23:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Сеп 2012, 11:04
Мнения: 21
ilu6a написа:
Не се сипва по повече тъй като има и окислителен характер..
Добре е да се разбърка само колкото да се хомогенизира в обема ,но не и с дрелка тъй като така спомагаш за бързото и ненанременно отделяне от обема на сернистата.

... При по висока концентрация и евентуално ако се обърка нещо и виното се дестилира за ракия, сернистата и тя се концентрира в дестилата.
По принцип аз как сулфитирам за ракия обаче:
В бидон 120л (100л полезен обем) изсипвам мъст(или плодове) + предполагаемата нужна захар (насипна- не сироп).Сулфитирам така получената около 50-60кг смес със 100гр серниста киселина. Целта ми е в началото концентрацията да е близо 2 пъти по -висока за да съм сигурен че съм избил всичко живо (даже и в захарта ако има бъгове), но след добавянето на водата концентрацията на киселината да е в нормални граници. След като съм долял водата след 2-3-4 часа вече започвам с дрождите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: demirchoo и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима