Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 21:51

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 05:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2011, 21:17
Мнения: 11
Здравейте, първо ще напиша какво съм направил до сега и какво смятам да направя. Ще помоля за мнение ако греша някъде, защото се занимавам с това за пръв път. Купих 110 кг. мерло от Дружба, смляха ми го на място. Сулфатирах веднага с 3 броя таблетки Oenosteryl Effervescent - 5 гр. След 2 часа и половинана посях с Винени дрожди Zymaflore FX10. Първо загрях 200 мл вода на 37 градуса, в нея разтворих активатор Dynastart - за дрожди, сипах дрождите и изпълнявах всичко което е описано на опаковките. Направи ми впечатление че нне станаха на пяна и не шупнаха, а тук навсякъде пише, че трябва да се разпенат. Сипах ги в бидона без да бъркам. Бидона е затворен с капака без скобата. Бидона седи на остъклен балкон, като нощно време го завивам с кожена шуба. На следващия ден отворих, там където бях сипал дрождите в средата имах ферментация. Разбърках хубаво, източих 5-6 л. от канелата и сипах на шапката. На 2-рия ден имах ферментация в целия бидон. Днес е 4-ти ден, захарта е паднала на 15, като го залагах беше 25. Всеки ден претакам и бъркам за да е мокра шапката, нямам възможност да я потопя. До тук добре, сега какво смятам да направя. Като захарта падне на 0 отточвам виното в други съдове и затварям с воден клапан. Трябва ли да му слагам сода? Двибрите смятам да залея с 10 кг захар и 40 л вода и да варя ракия. Трябва ли да им слагам сода заради сулфатирането в началото и ако да колко да сложа? Във водата ще сложа 28 гр лимонтозо, няма ли да се неутрализира със содата? Взел съм френски дъбов чипс средно препечен, сега ли да сложа от него докато виното е с джибрите, или по време на тихата ферментация. За джибрите които ще стават на ракия да слагам ли дрожди след като залея със захарен сироп, взел съм Винени дрожди Actiflore BO213 които пише че стават за ракия? Това са за сега моите въпроси, мерси предварително за вашето мнение. Наздраве на всички.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 07:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
При активирането на дрождите сложи ли захар, на 200мл. вода би трябвало да сложиш две чаени лъжички, ако си пропуснал захарта няма как да шупнат.
Важното че са тръгнали да работят щом си забелязал че е започнала ферментация в областта в която си налял течността с дрождите.
Повече недей претака само бъркай докато потъне шапката, с претакането вкарваш допълнително кислород който е нужен само в началото на ферментацията, пък от многото кислород да не се завъдят оцетни бактерии.
Сакън сода недей слага в джибрата сега, тя се слага като сложиш материала в казана. При ферментацията голяма част от SO2 излиза навън с СО2 отделен при ферментацията, остава съвсем малка част свързани серни съединения който няма да окажат влияние във вкуса, пък ти ще слагаш в джибрата и още захарен сироп ще има втора ферментация така че хептен серни съединения няма да останат.
След приключване на тихата ферментация и избистряне на виното е хубаво да се преточи виното и да се махне утайката, за да не стой виното с нея, е вече тогава може да сложиш дъбовият чипс.
За добавянето на дрожди след като добавиш захарният сироп мисля че няма смисъл, в джибрата ще има достатъчно заспали дрожди и като им дадеш захарта веднага ще се захванат за работа. Ако сложиш 15гр. активатор за ферментация няма да е лошо.
Между другото добре си се подготвил като за първи път. Браво.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 14:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2011, 21:17
Мнения: 11
Мерси за отговора, изясниха ми се нещата за содата. Активатор съм оставил 20 грама и ще го сложа после. Дано не съм объркал нещо с претакането. Днес захарта е паднала на 12, температура на шапката 22 градуса, долу 17 градуса. Дано се затопли времето, че не мога да затворя балкона напълно, спалнята ми е отзад и започва да мирише вътре, а имам бебе.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ами една бутилка 10л. пълна с гореща вода от бойлера затваряш я добре и я пускаш в джибрата и завиваш бидона с 3-4 стари одеяла и един нанилон отгоре.
Падне ли температурата в бидона на 12*С то ферментацията почти спира.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 23:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2011, 21:17
Мнения: 11
Изникна още един въпрос. Четейки форума научих че лимонтозу не е лимонена а винена киселина. Аз съм взел лимонена киселина на д-р Йоткер, ще стане ли нея да сложа във водата и захарта, или да търся нещо на което пише лимонтозу? Утре ще видя колко е захарта и температурата и ако се наложи ще слагам бутилки с гореща вода.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 11:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Трябва да стане,аз все по трудно намирам лимонтозу, онзи ден обиколих 5 магазина и няма има само лимонена к-на.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 17:01 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
това с двете лъжици захар на 200 мл вода е грешно ....водата трябва да е много леко посладена и с температура около 36гр но не повече от 39 ..МЕРЕТЕ С ТЕРМОМЕТЪР


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 06:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
petiomalchev написа:
При активирането на дрождите сложи ли захар, на 200мл. вода би трябвало да сложиш две чаени лъжички,

Да предположим че 2 чаени лъжички са 10гр. разтворени в 200мл. вода 10 / 200 х 100 = 5% захарност много ли е ika.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2011, 03:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2011, 21:17
Мнения: 11
Дааа, това за подсладената вода съм го пропуснал в описанието, но все пак ферментацията върви, днес е 7-ми ден и захарността е 6,5 измерена със захаромер. Температурата на шапката е 20 а долу 16 градуса. Завил съм бидона с одеала и веднъж на ден разбърквам шапката и слагам няколко бутилки с гореща вода. След 2 дена мисля да отточвам виното, дори и да не е паднала шапката. Един въпрос, къде в София могат да се намерят бактерии за ЯМКФ, че като им чета описанието трябва да се съхраняват във фризер и не е удачно да ги поръчвам по нета?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2011, 06:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
Е сега пзк и шапката ли требвало да падне,това за пръв път го чувам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2011, 06:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
Аз моето вчера го отточих от джибрите,захарноста беше паднала на 2-3%,но без да съм го завивал,затоплял,мерене на температура и други подробности.За около десетина дена ферментира.И днес ще видя дали е тръгнала тихата ферментацияи ако не е,ще трябва и аз да търся такива ЯМФ дрожди.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2011, 08:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
themechanic написа:
Аз моето вчера го отточих от джибрите,захарноста беше паднала на 2-3%,но без да съм го завивал,затоплял,мерене на температура и други подробности.За около десетина дена ферментира.И днес ще видя дали е тръгнала тихата ферментацияи ако не е,ще трябва и аз да търся такива ЯМФ дрожди.

Късно ти е на теб и на колегата Monkey за Ямкф....бактерията се слага при 5% остатъчна захар във мъстта


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2011, 10:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
зависи...
Аз преди време имах същите терзания и отнесох въпроса към Flanker и отговора му беше ,че е препоръчително е да се сложат във виното при захари около 10 гр./литър ,което както се сещате е практически доста малка величина-тоест може спокойно да заложите бактериите и 20 дена след приключване на бурната ферментация.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2011, 11:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
10грама са всъщност 1%,така лли е,което означава че аз мога да с;ожатакива дрожди ако ми се наложи?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2011, 21:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2011, 21:17
Мнения: 11
Днес отточих виното, 3 бутилки от минерална вода по 19 литра, мисля че ако изчакам джибрата да слегне ще излезнат още 4-5 литра, ама не ми се заминава. Утре ще залея с 10 кг. захар разтворена в 40 литра вода и 28 гр. лимонтозу, плюс 20 гр. активатор Dinastart и като преври в казана. Захаромера показа 0, предполагам има още захар, но се надявам тихата ферментация да я изяде. Един въпрос, при тихата ферментация имаме ли увелечаване на обема, защото съм напълнил бутилките почти до горе, има ли опастност да прелеят през водния клапан?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима