Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 20:39

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 15:51 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 22:33
Мнения: 24
Здравейте!

От известно време ме терзае въпросът- кое би било по- подходящо и разбира се по- изгодно през тази кампания. Дали често срещаната практика на добавяне на вода и захар(цената е доста по- висока спрямо предходната кампания) след източване на виното или впредвид високата захарност на гроздето през тази година да се купи още грозде? И в двата случая материала ще се използва за дестилиране на ракия:)
Ще се радвам ако споделие какво мислите?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 16:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
И аз това се чудех за след седмица, че ми предстои същото.
Та ... при мен дилемата ще е : 210 литров бидон, в момента пълен с 180 л. мерло, ферментиращо подобаващо. След това ако източа 100 л. вино (а дано, ама надали :) ), какво да сложа вътре че ми се вари и ракия.
Та , ако сложа 100 л. захарен сироп - това са 20 кила захар + 80 л. вода - водата ако я пренебрегнем (10 СТ.) захарта струва точно 50 лв. 100 кг грозде са пък 60 лв.и ще дадат по-малко течност, но ще са с аромат на грозде.
Изборът е - ако намерим евтино грозде,ама да не е под 20% захарност ...
и да не е над 50 ст. ...
Всъщност,аз ако мога пак мерло на 60 ст. да намеря и да е 23-24 %, 80 кг. са 48 лв + 20 литра вода, пак на 20 % излиза (19.2)
Абе май все тая. Захарта поне няма да я мелим с мелачката.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 18:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2011, 19:33
Мнения: 24
А бе и азе това се чидим дека само си давам парите за грозје,бои на захар и тава е :D

_________________
Еди толку колку шо може да излази от тебе


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 22:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Аз дадох 100лв.за 50кг. захар и вече се не чудя,днес залях джибрите със 140л.може и малко повече да беше вода,12 пакетчета лимонтозу и 25кг.захар за втора ферментация и вече врът в кацата,чак искат да излизат навън :megagrin:
Утре им слагам и другата захар до 22% и след 15-20 дена айде пак в казана :megagrin:

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 12:17 
Offline

Регистриран на: 23 Ное 2011, 18:36
Мнения: 31
Здравейте,извинявам се че пиша в чужда тема,но няма смисъл от нова.
Въпроса ми е следния; Източих първото вино(100л) и направих материал за ракия. Захар 25кг. вода 100л. налях захарната течност в бидона разбърках добре и измерих захарността няколко пъти и показваше 7-8 това нормално ли е? :? :? :?
Благодаря ви предварително за отговорите. :) :) :)

_________________
"Нищо не съкращава живота повече, от времето, което се губи между тостовете".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 13:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Според мен не е, да не е спукан захаромера, каква захар си сложил.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 13:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Я сметни колко са ти джибрите (в литри/килограми на око) добави към тях водата и тогава изчисли на общия обем материал с тая захар каква захарност става.
И още два фактора :
1. След колко време мериш (ако е минало едно денонощие на бурна ферментация ... може и да са изяли доста захар гадините)
2. Колко влажни са били джибрите и колко алкохол има в тях ? Тогава общата смес става с поне 6-7 % алкохол още преди да е започнала ферментацията, а ако измерването е ден след тръгване на ферментацията - още по-зле - алкохол 8-9 % и нагоре означава че захаромера ще показва поне 5 % по-малко от реалното.

И ако всички тези фактори са в съвкупност ... може и да е всичко съвсем нормално.

И едно съвсем шашаво обяснение - да не е залепнала някоя люспа на захаромера и да го дърпа надолу ? :lol:
А на вкус как е ? 20% захарен сироп е супер сладък, 10 % е като подсладен чай, а под 5 не се усеща изобщо (поне моя език) :megagrin:

А, видях че си писал 100 л. вино, значи джибрите са и те 100 л. долугоре, и ако са и повечко мокри, и ако не си размесил добре, а си точил отдолу където все още не е стигнала захарта ...
Абе на 25 кг. захар - 25 л. ракия на 45-50 гр. трябва да извадиш, пък как точно ще стане ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 14:30 
Offline

Регистриран на: 23 Ное 2011, 18:36
Мнения: 31
Материала го измерих точно след наливането на захарния сироп,първото вино е източено снощи до край.В джибрите нямаше вино и са към 80кг. сложих 25 кг. захар Сладея и 100л. вода добре разбъркане с t 26-30 градуса температура.
И най-важното три часа след внасянето на захарния сироп -захарност 10,материала до капака :shock: :shock: :shock: надигнал се.
Извода:може би джибрите не са изстискани добре :? :? :?
Да затисна ли джибрите или да ги ръркам?

_________________
"Нищо не съкращава живота повече, от времето, което се губи между тостовете".


Последна промяна niko2308 на 18 Яну 2012, 15:02, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 15:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
То няма как да изстискаш без преса, така че остава в тях доста течност.
Не му се коси на захаромера, важното е да довърши ферментацията и после като свариш да излезе резултата.
Сега трябва да чакаш докато потъне целия, т.е. все едно показва по-малко от нула.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 15:04 
Offline

Регистриран на: 23 Ное 2011, 18:36
Мнения: 31
Да го затискам ли или да го бъркам?

_________________
"Нищо не съкращава живота повече, от времето, което се губи между тостовете".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 15:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А, ако ома с какво затискай. Потопената шапка е по-добрия вариант.
Иначе трябва да се облива шапката. Което вкарва повече кислород, ферментацията върви бързо, но алкохола е по-малко.
Активатор слагал ли си ? Дрождите какви са били по време на първата ферментация ?
Но щом бързо и бурно е започнала сега , явно всичко ти е наред.
Затискай и чакай да приключи.

Причинита поради която се налага затискането на шапката са няколко - основно за да се ограничи възможността в шапката да се развият нежелани процеси - бактерии разни (поради повишената температура в шапката, както и излагането й на кислорода). Освен това дрождите произвеждат повече алкохол когато са в анаеробна среда - без кислород, но пък не се множат. Затова винаги първо гледаме да вкараме кислород за да се намножат гадинките, а после гледаме да ги оставим да творят при изчерпан кислород , за да ни направят алкохол.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 16:29 
Offline

Регистриран на: 23 Ное 2011, 18:36
Мнения: 31
Нито активатор,нито дрожди са слагани в първото вино-и сега е така нищо(купих дрожди но май не се налага да ги слагам) не съм слагал.

_________________
"Нищо не съкращава живота повече, от времето, което се губи между тостовете".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 16:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Активаторът има смисъл за втората ферментация, понеже джибрите са изтощени откъм разни вещества, които са храна за дрождите в първия етап от нарастването им. После спомагат за довършване на ферментацията до край при неблагоприятни условия (температура, високо алкохолно съдържание). Явно при тебе все пак джибрите са все още на ниво. И аз на втората ферментация не съм слагал активатор, но после вече няма как.
Догодина опитай да направиш виното със ронкане и изхвърляне на чепките,сулфитиране, засяване с културни дрожди за червено вино, ранно отделяне от джибрата и последващо доферментиране в съд с воден клапан, после откаляване - един два пъти , прибиране на топло за тихата ферментация (ЯМКФ) и ако се наложи бистрене, а преди бутилиране - малка доза серен двуокис.
Ще ти хареса повече виното и ще може да се остави да отлежи малко поне, докато се застъпи с другото. А защо не и за повече ...
Ракията от джибрите трудно може да се сбърка.
Варенето в казана да е по възможност само течност.
Аз правих мерло, стана страхотно. Не съм спец по виното, но съм голям консуматор. А и на всички които съм го предлагал са го харесали и то в сравнение с вино от 10 лв. бутилката. Ракията от джибрите му също стана мека, пивка, безвредна и бързосвършваща.
Успех !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 18:05 
Offline

Регистриран на: 23 Ное 2011, 18:36
Мнения: 31
Благодаря ви за отговорите бяхте ми полезни много. :2thumbs: :2thumbs: :2thumbs:

_________________
"Нищо не съкращава живота повече, от времето, което се губи между тостовете".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2012, 09:02 
Offline

Регистриран на: 23 Ное 2011, 18:36
Мнения: 31
Захаромера показва от два дена 0,матеряла е горчив но продължава да ври и джибрите не са паднали.Въпроса е да варя ли?

_________________
"Нищо не съкращава живота повече, от времето, което се губи между тостовете".


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима