Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 19:57

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 16:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2010, 19:27
Мнения: 8
здравейте.материала ми е грозде,сложих го преди две седмици и го направих 21 захарни градуса а и времето през всичките дни беше много хубаво.днес видях,че вече всички джибри в бидоните са паднали на дъното.след колко дни трябва да ги варя?другият ми въпрос е как най лесно да отделя джибрата за да варя само виното?материала е около 1500л.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 16:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Опитай на вкус, ако няма сладост и газировка,можеш да вариш. Ако нямаш канелки на съдовете вземи една пвц тръба ф50 и я разпробий с бургия ф4, ф5 , дъното го запетачатай като я нагрееш и потапяй .

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 17:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
zarkoenko написа:
здравейте.материала ми е грозде,.......материала е около 1500л.

:2thumbs: тон и полувина :klatsch:
Ако захарноста е 0' вари, недей да чакаш.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 18:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2010, 19:27
Мнения: 8
от някъде бях чувал,че трябва поне десет дена за тихата ферментация.а какво ще се случи ако наистина постои десеттина дена?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 18:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
zarkoenko написа:
от някъде бях чувал,че трябва поне десет дена за тихата ферментация.а какво ще се случи ако наистина постои десеттина дена?

Ако е под воден клапан, може и до пролета да искара.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 19:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2010, 19:27
Мнения: 8
какво означава ''под воден клапан'' и ако преседи десет дена ще се развали ли?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 19:40 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
а бе пич тон и половина материал си заложил а задаваш такива въпроси ....не няма да изохка и да те нахока на материала и тези десетина дни от кога ги броиш . разбира се ,че няма универсален период ,нормално е да измерваш със захаромера и да си направиш сметката кога ще падне на нула и да вариш ,ако това не се случва при теб просто едни 25 дни от започване на ферментацията ориентировъчно ще е ок,но и 35 да станат няма страшно просто си затвори съдовете и изварявай, при първа възможност ,но има случаи при които материала може да не е готов и след 40 дни ........


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 19:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Ти нали ракия ще вариш, не ти трябва тиха ферментация.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 21:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
hellreiser написа:
Ти нали ракия ще вариш, не ти трябва тиха ферментация.

Освен ако не иска да прави винена ракия...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 21:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Ракия от грозде-40 дни за дължително. Така правя аз. Само слагай капаците без да ги стягаш.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 21:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
С нетърпение очаквам коментара на Люшката :lachtot:

Нещо клоня към "18 6 12 18 11 9 _ 5 9 3 15 19 9 9!" ама да видим :D


Последна промяна karlsson на 10 Окт 2011, 21:30, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 21:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
Баси верно 1,5 тона турил и баси въпросите...пич един захаромер на Светлина е 1,50 лв, купи си от първия железарски магазин, гребни от сока и ако показва 0, вариш. Прецеждането само на сок става като си купиш едно рачило от рибарски магазин, не е повече от 6-7 кинта.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 23:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
valerko спокойно, не се пали, то това е само форум, обменяме мнения. Нито се познаваме, нито сме се виждали, защо трябва да се обиждаме.
Със захаромер на "Светлина" няма как да определиш 0% алкохол, по простата причина че те са разграфени до 5% захарност.
И аз си мислех като се покаже калпачето само отгоре е 0% но не е идва един момент когато целият захаромер потъва, пък и сериино производство разминават се с до + - 1,5%. Използвам руски виномер /захаромер/ на него има две скали за захарност и процентно съдържание на алкохол.
За скалата на алкохола не и вярвам.
На скалата за захарността на 2% захарност е отбелязана тънка червена линия, чудих се за какво е това. Един ден потопих виномера в чиста вода с температура около 20*С и какво да видя виномера потъна точно до тази червена лентичка. Миналата година имах джибра с начална захарност 20% след като преврв и потъна шапката виномера показа точно 0% захарност.

Въпросът кога трябва да се вари джибрата е основен за получаване на хубава ракия.
Първо джибрата трябва да преври добре , всички захари в нея да се превърната в акохол, ако ли не получаваме загуби от към захарта.
За колко дни превира джибрата ако температурата и е 26-27*С горе долу за около 7 дни ако е 20-21*С за около 14 дни. падне ли под 20*С периода се увеличава. Това е при условие че ферментацията е тръгнала веднага а не да се е плюнчела 3-4 дни., сложени дрожди или закваска от друга джибра тръгнала вече да ферментира бурно.
Има един момент коъто всички сме го чували паднала шапката и джибрата горчи на вкус, да ама и то и при виното го има този момент дори и при бялото след приключване на ферментацията нагарча в някой случаи, но в последствие изчезва тази горчивина.
Мисля че шарата в джибрата трябва да е приятна на вкус за да се вари. При една дестилация има от 5 до 7 пъти концентриране на ароматите.
Мисля че удачният вариант е да се изчака да стане на вино и да се вари тогава, но както правим джибрата в бидони има опасност да се развият оцетни бактерии, е замирише ли на оцет трябва да се вари колкото може по скоро и да се третира със сода за откисляване.
Ми да вземем един пример как се прави коняка бяло грозде се смила и се пресова, ферментира само сока дестилират го от 30 до 40 ден след залагането.
Не казвам вари се от 30 до 40 дена от залагането защото както застудя сега и някои си е оставил джибрата на вън под сайванта може и до нова година да не стане. Ама има лесно после на казана оправданието е захарта беше кофти, ами да оня от горната махала и той така. :lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 00:19 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
karlsson написа:
С нетърпение очаквам коментара на Люшката :lachtot:

Нещо клоня към "18 6 12 18 11 9 _ 5 9 3 15 19 9 9!" ама да видим :D

Какво да кажа...аз преди да почна с такива количества 4-5 години четох ,експериментирах ,пак четох и питах къде ли не...
Имам познати за които 1 тон е просто" добър ден"-просто явно ресурсите са различни...Аз преди ,че и сега не мога да си позволя да огелпя тон,два грозде...
Просто някои се учат на 100кг други на 1500кг...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 21:17 
Offline

Регистриран на: 25 Фев 2010, 21:36
Мнения: 53
Местожителство: ХАСКОВО
Въпросът кога трябва да се вари джибрата е основен за получаване на хубава ракия.
Първо джибрата трябва да преври добре , всички захари в нея да се превърната в акохол, ако ли не получаваме загуби от към захарта.
За колко дни превира джибрата ако температурата и е 26-27*С горе долу за около 7 дни ако е 20-21*С за около 14 дни. падне ли под 20*С периода се увеличава. Това е при условие че ферментацията е тръгнала веднага а не да се е плюнчела 3-4 дни., сложени дрожди или закваска от друга джибра тръгнала вече да ферментира бурно.
Има един момент коъто всички сме го чували паднала шапката и джибрата горчи на вкус, да ама и то и при виното го има този момент дори и при бялото след приключване на ферментацията нагарча в някой случаи, но в последствие изчезва тази горчивина.
Мисля че шарата в джибрата трябва да е приятна на вкус за да се вари. При една дестилация има от 5 до 7 пъти концентриране на ароматите.
Мисля че удачният вариант е да се изчака да стане на вино и да се вари тогава, но както правим джибрата в бидони има опасност да се развият оцетни бактерии, е замирише ли на оцет трябва да се вари колкото може по скоро и да се третира със сода за откисляване.
Ми да вземем един пример как се прави коняка бяло грозде се смила и се пресова, ферментира само сока дестилират го от 30 до 40 ден след залагането.
Не казвам вари се от 30 до 40 дена от залагането защото както застудя сега и някои си е оставил джибрата на вън под сайванта може и до нова година да не стане. Ама има лесно после на казана оправданието е захарта беше кофти, ами да оня от горната махала и той така. :lol:

Браво на Петю (евала бе пич) за този коментар написан кратко:ясно и изчерпателно с малко думи е казана : цялата технология _________________


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима