Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 14:00

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 17:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2010, 20:48
Мнения: 39
здравейте! днес смлях грозде мерло с дрелката и измерих захарноста и показа 25. искам да я направя 22.ще си правя ракия без захар. материала е в сто литрови бидони.колко вода трябва да сложа на един бидон от 100л. за да стане захарноста 22? На зърна бидона беше пълен една педя под гърлото но след смилането падна малко повече.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 18:36 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
на теория 13-14 литра вода при 100 литра материал, ама най-добре прави измервания със захаромера по-честичко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 18:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2010, 20:48
Мнения: 39
rosbal написа:
на теория 13-14 литра вода при 100 литра материал, ама най-добре прави измервания със захаромера по-честичко.

13-14 литра ще свалят 3 градуса или.......?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 18:49 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
да, но пак ти казвам - пробвай с първия по внимателно, за другите ще знаеш вече.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 18:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
dimitar_ivanov написа:
здравейте! днес смлях грозде мерло с дрелката и измерих захарноста и показа 25. искам да я направя 22.ще си правя ракия без захар. материала е в сто литрови бидони.колко вода трябва да сложа на един бидон от 100л. за да стане захарноста 22? На зърна бидона беше пълен една педя под гърлото но след смилането падна малко повече.

Непипай нищо, само сложи дрожди и активатор.Рандимана ще е същия ....Повярвай ми :2thumbs:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 14:13 
Offline

Регистриран на: 07 Авг 2007, 18:20
Мнения: 12
100 x 25 = 2500 : 22 = ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 01:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 00:54
Мнения: 6
Здравейте, имам проблем с материал за вино от мерло! Измерих 26 захарност на шарата, как да я сваля до нормалните 23-24??? Нямам слабо грозде за разреждане, а с вода не било добре???
Моля, помогнете, няма време....
Благодаря Ви! :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 01:44 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
niko написа:
Здравейте, имам проблем с материал за вино от мерло! Измерих 26 захарност на шарата, как да я сваля до нормалните 23-24??? Нямам слабо грозде за разреждане, а с вода не било добре???
Моля, помогнете, няма време....
Благодаря Ви! :?



Защо ти е да сваляш захарността ?
Не иска да заври ли ? Ако е така ,сложи култивирани дрожди и стопли материала поне до 18 градуса (стаята където е материала докато мъсста се стопли).
Като тръгне бурната ферментация ,мъстта да не превишава 25 градуса защото ще се стопли от самия процес.
Дано съм помогнал.Наздраве.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 02:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 00:54
Мнения: 6
Не знам дали ще започне да ври-преди няколко часа го смляхме- нали захарността трябва да не надвишава 24, а при мен е 26! Няма ли, опасност от вкисване?
Благодаря и наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 02:43 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
niko написа:
Не знам дали ще започне да ври-преди няколко часа го смляхме- нали захарността трябва да не надвишава 24, а при мен е 26! Няма ли, опасност от вкисване?
Благодаря и наздраве!


Както ти писах по-горе , спокойно ,няма да вкисне ,радвай се че имаш такава захарност .
Днес бе хладно , дано си го сложил на по топло място.И утре добави култивирани дрожди.

Наздраве.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 09:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
2-3 часа след сулфитирането се добавят дрождите...,а се сулфитира веднага след мачкането.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 17:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 00:54
Мнения: 6
Ами, не! Не е на топло, за съжаление. А сулфитирането, ако се направи сега и след 2ч. добавя дрождите, как ви се струва?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 17:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Май не обичаш да четеш. Точно над твоя пост ilu6a ти е на писал същото.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 17:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 00:54
Мнения: 6
имах предвид, че е минало 24ч. след смилането и едва сега ще слагам серниста киселина, а не съм го направил веднага


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 20:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2010, 20:48
Мнения: 39
MONI BARONA написа:
dimitar_ivanov написа:
здравейте! днес смлях грозде мерло с дрелката и измерих захарноста и показа 25. искам да я направя 22.ще си правя ракия без захар. материала е в сто литрови бидони.колко вода трябва да сложа на един бидон от 100л. за да стане захарноста 22? На зърна бидона беше пълен една педя под гърлото но след смилането падна малко повече.

Непипай нищо, само сложи дрожди и активатор.Рандимана ще е същия ....Повярвай ми :2thumbs:

за момента няма от къде да взема активатор и дрожди :(


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима