Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 21 Сеп 2017, 04:40 Дата и час: 21 Сеп 2017, 04:40

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 14:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Привет колеги,
На 02.10 се смля гроздето (Мерло), сулфитира се и сложиха дрождите.
Ферментацията си тръгна добре и за 1 седмица (до 08.10) захарта падна от 22-23% до 12-13%.
Температурите паднаха доста тези дни и предполагам ще има проблем, защото бидоните са на открита тераса.
Обмислям два варианта:
1. Затопляне на бидоните, посредством топла вода в пластмасови шишета и чакане на Сряда, когато Чолаков каза, че времето ще се затопли или;
2.Трудното прибиране на бидоните в общите части около мазетата.

Според вас колеги първият вариант ще спаси ли ферментацията?


Последна промяна pecatapanov на 11 Окт 2011, 09:06, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 14:40 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6260
Местожителство: София
точка 2.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 15:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
+1 за т.2 и от мен честно казано.
Има ли някой, който да вярва на Чолаков? :megagrin:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 16:57 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 415
в този форум има страшно цени неща,тук има хора,които надскачат темата за любители и се предоставя много полезна информация но все пак не всеки може да отдели и време и средства за по професионални неща но има неща ,които задължително трябва да се спазват едно от тях за мен е вино да не се прави на открити пространства ....


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 17:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 759
Местожителство: около Пловдив
И според мен съдовете трябва да се държат на закрито точно поради горните проблеми.
Така,че събирай дружина и вкарвайте бидоните на топло.
Един въпрос, смлял си гроздето на 02.09 , днес е 10.10 и още не ти е приключила ферментацията и си използвал дрожди или аз нещо не съм разбрал?

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 19:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1651
Местожителство: В.Търново
Сгрешил е колегата месеца - 02.10 е имал пред вид - тогава беше топло. Аз моето го получих на 4-ти, на 5-ти сложих дрождите, на 6-ти вървеше ферментацията, а сега вече имам на отдолу източено 15% , а бяха 23. Но при мен е в подземен гараж и не е падала под 15 темп. в гаража, а иначе в бидона е 20-21 в момента, завил съм го с одеало от днес.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 20:35 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Преди една година е същото :
viewtopic.php?f=10&t=702

_________________
Любител на войната и мира ;инженер-конструктор и изследовател на социалните,груповите и човешките отношения ; хирург на човешки души ; ядосвач;престъпник на мисълта


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 23:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
pecatapanov написа:
На 02.09 се смля гроздето (Мерло), сулфитира се и сложиха дрождите.
Ферментацията си тръгна добре и за 1 седмица (до 08.10) захарта падна от 22-23% до 12-13%.

При мен тази година Адентичен случай!
На 02.10 заквасих с дрожди на Ванков, чак на 03-ти към обяд тръгна бурно, но върви много бавно - днес (10.10), захарността е 11-12% (23% първоначално) при 20 гр. на мъстта и в помещението.
Струва ми се, че е рано да отделям, но... дайте съвет, моля.
Мерло и каберне без чепки,сулфитирано и добре смачкано.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 23:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Обърни внимание на снимката с таблицата от поста на Емил Емилов по точно на температурите на джибрата.
При по висока температура на ферментация процеса протича по бързо. Но при по ниска както е при теб има образуван алкохол който спомага допълнително за екстракция на веществата от шлюпките. Виното става тежко и махмурлука е ужасен. Тъи че преточи виното и го сложи на топло инак може да се забави ферментацията доста, е доста доста до към нова година и да има остатъчна захар.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 09:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Да колеги, грешката е моя в датите - имах в предвид 02.10.
Иначе снощи събрах дружина и всичко слезе в мазето, за да няма проблеми.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 10:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2011, 14:34
Мнения: 27
Местожителство: София
Пеца, сега обаче възниква нов казус - да го опазиш от доброжелателни комшии (писа, че е в общите части). Със сигурност вече са го надушили!

_________________
Ако не ти пука къде си, значи не си се загубил


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 11:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 98
Е,сравнение с вас,моите данни са по оптимистични.Моето мерло го слмях на 01.10 вечерта,сулфитирах го с около 300гр серниста и на другия ден до обяд ферментацията беше тръгнала,но аз за всеки случай след обяд му сложих селектирани дрожди и снощи я мерих захарноста беше около 3-4%,но се надявам да приклюши успешно.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2011, 00:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 16:31
Мнения: 29
Моите бидони са на терасата и няма възможност да ги местя никаде.Времето в Русе вече няколко дена е лошо температури до 13 градуса макс. Днес напълних някоя друга пластмасова бутилка с вода от бойлера и ги метнах в бидоните като бърках продължително време, докато материала поеме от топлината от бутилките.Ферментацията се засили....няма друг начин,ракия трябва да се вари :lab:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2011, 07:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 98
И моите бидони бяха в гаржа и ферментацията премина от 01.10 до вчера 11.10.без проблем до 2-3% захарност.Вчера виното го налях в бурето и сега да видим тихата какво ще каже.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2011, 16:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Колеги, след пренасянето на бидоните в подземните части, беше нужен 1 ден за климатизиране. На втория вече захарността беше паднала от 11-12 на 7-8. Тази вечер очаквам 3-4%. Петък или Събота отделям от джибрито и си слагам обица на ухото за студа.


Върнете се в началото
  
 
 [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: feniks и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима