Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 10:36

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2011, 20:35 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Както по-горе посочих – в началото на октомври има ниски температури.Точно поради тази причина изтеглям правенето на виното около 25 септември, та до към трети октомври да е превряло=да е приключила бурната ферментация, и да съм го извадил от джибрите, а тях заредил със захарен сироп- все ще станат за ракия.

*Правилото се отнася за обикновените домашни производители, а не за научните !!!

_________________
Любител на войната и мира ;инженер-конструктор и изследовател на социалните,груповите и човешките отношения ; хирург на човешки души ; ядосвач;престъпник на мисълта


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2011, 21:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2011, 14:06
Мнения: 58
Местожителство: Стара Загора
И къде хубаво/узряло,сладко/ грозде около 25 септември?

_________________
Усмихвайте се...утре ще бъде по-зле


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2011, 21:22 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1845
Местожителство: София
Аз реших проблема кардинално - поддържам температурата с ей такъв калорифер с термостат.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2011, 21:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
stiv1961 написа:
И къде хубаво/узряло,сладко/ грозде около 25 септември?

Рубин -Перущица.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2011, 02:42 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Колеги,едно акълче.
Тези които нямат възможност да държат бидоните на топло , нека вземат минерална вата на рулон и увият бидоните .Мъста ще се стопли сама ,защото при ферментацията се отделя топлина.Ще спасите положението ,и сложете вътре по един пластмасов спиртен термометър.Така ще можете да наблюдавате температурата.
И все пак , догодина намерете по-топло място за питието на боговете.
Наздраве.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2011, 12:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
това с ватата по го въприемам,ама с оня унищжител на ток ще ти излезе дявол на магаре :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2011, 12:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Аз пък реших проблема най-кардинално, най-икономично и най-бързо.Използвах нагревателя ми от аквариума за рибите.Самия аквариум събира 120л. вода, нагревателя се наглася на температура и безпроблемно я подържа.Е рибите са вече история но пък нагревателя влезе в употреба.За проба едно малко количество мъст го сложих в съд който потопих в по-голям запълнен с вода и така се образува водна възглавница която нагревателя подържаше на 22 градуса.Пробата беше успешна и вчера напълних един бидон със сто литра затоплена до 20 градуса вода като зададох да подържа 23 градуса и го увих с 4см вата на Урса (който каквото има това ползва :lol: ).Днес се обадих да проверят какво става с водата и като са го отворили и за замерили след разбъркване си е била точно 23 градуса при положение че е в постройка ама фири отвсякъде.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2011, 20:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 126
Здравейте, от доста време чета форума, но нямах регистрация.
Тия дни и аз го закъсах с тия студове. Ангажирал съм 2-ма души да наливат вода в туби да слагат в бидоните, но това не е работа. От утре и аз съм с награветали за аквариуми.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2011, 21:30 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Браво бе , хитреци!!!
Сега да не прегреете винцето.Знаете ,че при ферментация се вдига температурата.
При 35 градуса спира ферментацията , а при 38-39 градуса ще си избиете дрождите.
Успех.
Наздраве.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2011, 21:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Е, те имат предвид поддържане на минимална температура, а не за панирани дрожди с гарнитура от препечени джибри
Идеята на karlsson е страхотна, само да не вземат да я правят пишман електричари ;) Като се сетя и аз колко епруветки и бушони изгорих навремето уж с грижа за рибките :megagrin: За малки мащаби хрумването с водната баня си е супер :thumbs1:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Последна промяна Flanker на 17 Окт 2011, 21:49, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2011, 21:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 126
Този, който ще ползвам е с терморегулатор. Все пак е за рибки и се надявам да е що годе калиброван добре, само да не се окаже за супа от рибки :megagrin: .
Малко извън темата утре мисля да калибровам един терморегулатор защото съм решил да правя малц. Иначе бъркането ще го правя с моторче за шиш, което работи с батериики. Самото моторче е доста издържливо, след като пече върху почти открит огън, отделно върти бавно и е безопасно-работи на 1.5V.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2011, 23:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
karlsson написа:
... вчера напълних един бидон със сто литра затоплена до 20 градуса вода като зададох да подържа 23 градуса и го увих с 4см вата на Урса (който каквото има това ползва :lol: ).


Не ми стана ясно - нагревателя в бидона с виното ли го пъхна или правиш водна баня с аквариума?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2011, 08:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Ъмиии, почти уцели :lol:
В бидона няма вино а го напълних с вода за проба а аквариума не се ползва от три години.Това което ще става вино и го пробвах на водна възглавница беше в една бакичка от боя която потопих в друга по-голяма, не става дума за кофички а за бакички.Едната събира 20л. а другата 35л.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима