Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 18:37

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2011, 23:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 16:31
Мнения: 29
Здравейте!
Преди 9 дена заложих 60кг.мерло с 25кг.декстроза разтворени в 75л.вода-ЗА РАКИЯ.Не измерих каква е захарноста на целия материял на края на цялата процедура,защото просто не разполагах със захаромер.Знам само ,че захарноста на гроздето беше 25.Днес си купих захаромер,комбиниран със виномерна скала до 12 алк. гарадуса.Днес ми показа при измерване на шарата, 15-захарност/5-акохол.Нормално ли е за т'ва време,само толкова да падне захарноста?


Последна промяна neo76 на 12 Окт 2011, 23:26, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2011, 23:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
ами дай малко пояснения какво си правил?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2011, 23:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 16:31
Мнения: 29
Виж по старите ми теми-"Ракия от Мерло-за сефте"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2011, 10:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Хубаво беше да продължиш темата си viewtopic.php?f=7&t=1157&p=14635#p14635
Мен лично ми е много интересно твоето лабораторно упражнение :) понеже влагаш декстроза. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0% ... 0%B7%D0%B0
Има един мит за декстрозата че от 1кг. вложена в джибрата след ферментация и дестилация се получава 1,5л ракия а не като захарозата от 1кг. 1л. ракия.
Е като се вземе в предвид цената на декстрозата 1,90лв. а на захарта 2,10лв.
Чудно ми е дали е верен митъ за декстрозата, макар че не ми се вярва от еднакво количество захари да се полуава различно количество краен продукт.

neo76 написа:
Здравейте!
Аз съм от консуматорите които по скоро купуват отколкото произвеждат.Тази годино обаче реших да се пробвам и да заложа материал за ракия,та да видя какво ще излезе.Значи купих 60 кг.-25 захарност Мерло,отстраних чепките,намачках гроздето и му налях разтвор от 25кг. декстроза в 75 л.вода -(1 към 3).Разтворих и 4 кубчета мая.Материала е вече 3-ти ден,бъркам го 3-4 път дневно.Днес опитах на вкуск от сока и нещата,предполагам вървят логично-започна да щипе,надявам се да е всичко нормално.Искам да попитах вие които сте по-майстори:
1-до момента на варене,нещо по специално освен бъркане трябва ли да правя
2-преди да се сипе материала за дестилация,трябва ли да отделя кашата от течността,а ако трябва какво се прави с кашата-препоръки!!!
3-понеже Мерлото като че ли не е много ароматен сорт,може ли да се прибави някакъв аромат към материала преди по време или след варенето,без да се прекалява естественно.
4-какъв рандеман мога да очаквам накрая,съобразно написаното до тук.
Благодаря предварително и Наздраве!


Какво можеше да направи при залагането, след смилането да оставиш два три дни да почне да ферментира гроздето само, така щяха да се развият неговите дрожди добре е ако беше сложил и винени дрожди още по-добре.
Какво ме притеснява от това което си направил гроздето е било 25% захарност и декстрозният сироп който си сложил би трябвало да е с 25% захарност.
За ракия материала се прави със захарност около 20% за да не се тормозят дрождите и да протече по бързо ферментацията.
Другото което е че на 60л. джибра си добавил декстрозен сироп около 90л., много се разреждат ароматите, за запазване на гроздовия аромат примерно на 100л. смляно грозде носи до 50л. захарен сироп. Не че няма да се получи при твоят случай но аромата ще е по-слаб.
Най-важният фактор за скороста на протичане на ферментацията е температурата. Общо на материала който си заложил захарноста му е била 25% щом след девет дни си измерил 15% то следва че дрождите са преработили 10% от захарите, което не е точно защото в джибрата има и алкохол, но показанията на виномера могат да те насочат на къде върви ферментацията.
Това което мога да те посъветвам е да сложиш джибрата в по топло помещение или да подържаш в нея по висока температура като слагаш 10л. бутилки с гореща вода и ги сменяш периодично и завиеш съдовете където се намира материала.
При по-топло време може би материала щеше да преври и при тази захарност, но сега особенно както застудя и температурата в помещението ако падне към 10*С и материала изтине до 12*С напълно възможно е и да спре ферментацията.
Тъи че може да поразредиш материала с още 25л вода и да подържаш температура в джибрата около 20*С.
Продават се дрожди които преработват материал с висока начална захарност и работят и при ниски температури, може би ако беше засял джибрата с такива дрожди, а не с мая за хляб нямаше да имаш проблеми.

Относно въпроситети:
1. Трябва да се следи температурата на джибрата, падне ли на 15*С ферментацията почти спира, освен ако не е заквасена със специялен вид дрожди.
2. По добре за дестилата е да е получен само от течност, как да го прецедиш viewtopic.php?p=8216#p8216
За това какво да правиш с изцедените шлюпки има много варианти, може да ги прежалиш и да ги хвърлиш, може да им сложиш 50л. захарен сироп с концентрация 20%, друг вариант е да източиш от това което е останало в казана след дестилацията 50л да сложиш 10кг. захар след като изстине на 30*С да сложиш и изцедените шлюпки.
3. Продават есенции но не ти ги препоръчвам, разбира се че е есенция. След дестилацията ако добавиш препечен дъбов чипс мисля че ще се получи приятен вкус.
4. Горе долу 30-35л. ракия без първак и парцуца,

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2011, 13:44 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Това за 20% захарност при варене за ракия за мен лично е абсолютен мит...
Да дестилата за коняка се прави от материали даже с по-малка захарност,но там съображенията са други...
Да не се тормозят дрождите?-Петьо,какво като се изтормозят?
Това мнение за мен лично е разпространено поради факта, че хората не ползват дрожди ,а разчитат да протече спонтанната ферментация,а какво правят и не правят дивите дрожди знаем...
Та при условие че ползва дрожди(естествено зависи какви)но примерно с толерантност 18% алкохол ,не виждам проблем и при захарност 35%
Само ще си спести труд и средства при такъв алкохол в джибрата тъй като общия обем за преваряване ще е по-малък...
АЗ-ти какво мислиш по въпроса?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2011, 16:23 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
ilu6a написа:
...
АЗ-ти какво мислиш по въпроса?


Не виждам нищо лошо в това да изтормозим дрождите - не сме се оженили за тях я :) е**ш и фърляш...
В крайна сметка, работата им е да преобразуват захарта в спирт. Вижданията ми са следните:
1. захарност - колкото поеме в границите на разумното (виж т.2)
2. дрожди - такива, че да се справят със захарта. Ако разчитаме на "дивите"... аз поне не мога да си го позволя.
3. температура - в границите на температурния диапазон на дрождите, но по-скоро в долния температурен диапазон (от тук следва т.4)
4. по-продължителна фермантация (естествено следим какво се случва и при необходимост се реагира)

мисля, че мнението ми е някакво естествено продължение на мнението на ilu6a.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2011, 16:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 16:31
Мнения: 29
Мерси за изчерпателните отговори.Искам само да попитам,сега ако разредя материала с около 25л.вода,да слагам ли някакви дрожди и ако да какви точно.Другото което ме интересува е:бутилките с гореща вода няма ли да ми направят някаква беля в бидоните ако просто ги цопна и оставя ...в смисъл нали са пълни с гореща вода,няма ли да се пресече нещо,знам ли.Щото за вкарване на бидоните в апартамент май няма как да стане :nixweiss:
Относно декстрозата ще кажа само,че мой колега е правил ракия с нея.По сладка е от захарта и действително пуска повече отколкото самата захар.Сега..колко повече незнам но така ми каза а е и по евтина ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2011, 16:58 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Не бих разреждал материала с вода.
Тези дрожди http://www.shop.bulgariandrinks.com/mag ... lore-bo213 ще ти свършат работа. Тази година ги тествах.


Що ползвате мая бе колеги?

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2011, 17:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 16:31
Мнения: 29
Аз написа:
Не бих разреждал материала с вода.
Тези дрожди http://www.shop.bulgariandrinks.com/mag ... lore-bo213 ще ти свършат работа. Тази година ги тествах.


Що ползвате мая бе колеги?


В какъв магазин мога да намеря дрожди?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2011, 19:28 
Offline

Регистриран на: 31 Юли 2009, 14:47
Мнения: 12
Местожителство: Yambol
В земеделска аптека.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2011, 19:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
АЗ-е дал линк откъде...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2011, 00:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 16:31
Мнения: 29
ilu6a написа:
АЗ-е дал линк откъде...

Стига си се правил на интересен беее барт миии ,човека дава линк за онлайн порърчкааааа....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2011, 05:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Малко уточнение защо препоръчвам 20% захарност ами по простата причина че не са вложени селектирани дрожди и това е концентрацията която е най-сигурна като не знаем с какви дрожди разполагаме в материала.
Защо не предложих на neo76 да сложи култивирани дрожди, ами защото има вече популация от дрождите на гроздето че и от маята и ме съмнява при тая температура дали култивираните дрожди ще могат да се размножат в тази среда. Макар и да се разбърква материала дрождите който са се развили са дръпнали кислорода от него.
neo76 опасенията ти за тубите с горещата вода са основателни стига тубите да не са с температура по голяма от 70*С няма проблем, да малко дрожди около тубата в първия момент ще измрът от високата температура, но няма да окаже влияние върху вкуса. Лошо е примерно ако загряваш шара на повече от 70*С и я връщаш в материала тогава може да се получи привкус на варено /ошав/, но това е вредно за виното пък нали пак ще варим джибрата в казана.
Това че няма да се развият ВО213 са само предположения, вземи ги и тогава може да не разреждаш материала но преди да ги сложиш трябва да преточиш 5-6 кофи от материала като ги изсипваш от високо за да може да обогатиш джибрата с кислород и след това да я затоплиш с някоя туба, за да могат да се развият новите дрожди.
И следвай стриктно инструкцията по активацията на дрождите.
Е за догодина ще знаеш първо се купуват дрождите после гроздето.
По принцип декстрозата /глюкозата/ се усеща като 160% по сладка от захарозата /кристалната захар/, но така го усещат рецепторите на езика, пък си мисля че в едно и също количество от двата продукта ще се съдържат равен брой молекули. Е декстрозата съдържа само глюкоза пък захарозата глюкоза и фруктоза. Но крайният резултат ще покаже най-добре.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2011, 09:11 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
neo76 написа:
ilu6a написа:
АЗ-е дал линк откъде...

Стига си се правил на интересен беее барт миии ,човека дава линк за онлайн порърчкааааа....


Давам линк към конкретни "марка" и "модел" дрожди. Не мога да знам в Русе, в кой магазин продават от същите. Не мога и да препоръчвам нещо, което не съм изпитал или в което не съм сигурен.
Какъв е проблемът с онлайн поръчката?

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2011, 11:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 16:31
Мнения: 29
Аз написа:
neo76 написа:
ilu6a написа:
АЗ-е дал линк откъде...

Стига си се правил на интересен беее барт миии ,човека дава линк за онлайн порърчкааааа....


Давам линк към конкретни "марка" и "модел" дрожди. Не мога да знам в Русе, в кой магазин продават от същите. Не мога и да препоръчвам нещо, което не съм изпитал или в което не съм сигурен.
Какъв е проблемът с онлайн поръчката?

Няма проблем с онлайн поръчката,просто мисля,че ако си ги закупя от магазин или аптека както се коментира в случая,ще е по бързо.Онлайн..ще ми ги доставят сигурно за мин.3-4 дни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: demirchoo и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима