Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 21:19

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 21:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 16:31
Мнения: 29
Здравейте,колеги!
Значи от 13 дена съм заложил материал за ракия,тези които следят и коментират по-често форума,вече са чели какво и как съм правил от самото начало,но все пак ако някой не е,а може да даде съвет,да пита ,ще обясня на ново.Значи в момента ситуаията и проблема са следните:
Бидоните ми бяха на терасата,която е открита и понеже времето беше променливо през изминалите две седмици...ту почва ферментация ту спира,но по мои наблюдения и през по топлите дни не беше каточе ли толкова активна.Днес се грабнахме и пренесохме бидоните в мазата.Там температурата е постоянна и е около 18 градуса.Въпроса ми е следния...значи ще изчакам да започне ферментация но да не дава Св.Трифон дане вземае пък дане почне ферментацията или да е слаба-тогава кво правим?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 23:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Еии опасен си пак скочи в друга тема. Разбирам те че си притеснен и търсиш спешна помощ.
Ами преди 13 дена ако ги беше сложил в мазата сега щяха да са почти готови.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 23:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 16:31
Мнения: 29
petiomalchev написа:
Еии опасен си пак скочи в друга тема. Разбирам те че си притеснен и търсиш спешна помощ.
Ами преди 13 дена ако ги беше сложил в мазата сега щяха да са почти готови.

Е,то ясно бе мойто момче...ама аз ако можех да си ползвам мазата до сега..нямаше да ги държа на терасата,по една или друга причина не съм могъл да я ползвам.Ти кажи сега кво да правим,не ми говори кво е трябвало да става...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 23:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Аз каквото имаше да казвам ти го казах в предните теми мой
viewtopic.php?p=15090#p15090

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 23:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 16:31
Мнения: 29
petiomalchev написа:
Аз каквото имаше да казвам ти го казах в предните теми мой
viewtopic.php?p=15090#p15090

Еми да опасен съм щото когато подкарам няква тема..тъй я довъшват че няма нищо общо с това дето съм писал.Последната ми теме се обърна на "PH"..и там еди кво си,е аз как да я продължа???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2011, 00:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ясно :thumbs1:
Затопли ги с туби от минерална вода би трябвало да тръгне ферментацията, за всеки случаи поръчай дрожди.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2011, 00:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 16:31
Мнения: 29
petiomalchev написа:
Ясно :thumbs1:
Затопли ги с туби от минерална вода би трябвало да тръгне ферментацията, за всеки случаи поръчай дрожди.

Мерси,имам го в предвид,ще видя само кво ще стане утре в мазата....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2011, 16:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 16:31
Мнения: 29
Снощи постоплих материала с туби с вода от бойледа.Вече 3 -ти ден бидоните са ми в мазата но ферментацията е слабичка.Купих си култивирани дрожди-жълта опаковка пише "ВИНЕНИ ДРОЖДИ енологична добавка по закона за виното" пише че са подходящи и за ракия.В момента ги приготвям но пише че трябва да престоят 24 часа на топло преди да се прибавят към материала-нужно ли е?Също е казано че материала се сулфитира преди слагането на дрождите-необходимо ли е да го правя,материала е за ракия все пак?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2011, 17:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Късно вече за сулфитиране, само да не вземеш да ги държиш 24 часа във вода дрождите, че ще умрат от глад.
20 мин. в топла вода, после по малко на няколко пъти от материала, докато шупнат, после пак и пак и пак ...
докато ти свършат кофите :)
24 часа може да са имали пред вид да са в шира в някакъв съд и след като се разбушуват тогава да ги изсипеш отгоре.
И да няма голяма разлика в температурата на материала и на кофата с дрождите.
Аз пропуснах държането в топла вода поради липса на такава там дето са ми бидоните, но пък сложих дрождите в 5 л. мъст за по 6 часа на два пъти.
И след изсипването на повърхността не съм бъркал докато не шупнаха. После чак бъркане, да може да тръгнат да се размножават по набързо.
(18 гр. пак не е много, при мен толкова е сега в бидона, но тръгна от 25 и доста бурно беше в началото, сега даже и аз се замислям да достоплям над 18, че нещо имам съмнения в захарта да не се окаже ментарка едната - държи ми 15% от два дена и намалява силата на ферментацията - ама това е второ вино все пак, първото е на воден клапан вече)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2011, 21:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 16:31
Мнения: 29
victoryvt написа:
Късно вече за сулфитиране, само да не вземеш да ги държиш 24 часа във вода дрождите, че ще умрат от глад.
20 мин. в топла вода, после по малко на няколко пъти от материала, докато шупнат, после пак и пак и пак ...
докато ти свършат кофите :)
24 часа може да са имали пред вид да са в шира в някакъв съд и след като се разбушуват тогава да ги изсипеш отгоре.
И да няма голяма разлика в температурата на материала и на кофата с дрождите.
Аз пропуснах държането в топла вода поради липса на такава там дето са ми бидоните, но пък сложих дрождите в 5 л. мъст за по 6 часа на два пъти.
И след изсипването на повърхността не съм бъркал докато не шупнаха. После чак бъркане, да може да тръгнат да се размножават по набързо.
(18 гр. пак не е много, при мен толкова е сега в бидона, но тръгна от 25 и доста бурно беше в началото, сега даже и аз се замислям да достоплям над 18, че нещо имам съмнения в захарта да не се окаже ментарка едната - държи ми 15% от два дена и намалява силата на ферментацията - ама това е второ вино все пак, първото е на воден клапан вече)

Еми последвах ти съвета,колега,относно дрождите....днес като че ли нещата са по добре в бидоните,надяван се утре да имам по бурна ферментация.Днес завих бидоните в мазата..единия с един донапрен,другия с едни черги...е сега ако не тръгне работата както трбва .....незнам.Захарноста днес е 10!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 16:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами а дано, моето второто вече е на 10% и на 20 гр. (вчера достоплях от 16 нагоре до 23 гр. че беше застудяло), имам аз друг дерт - в събота ще варя един материал от зърно дето уж превря отдавна, ама вчера го проверявах - захаромера не потъва чак както във вода, малко лепне след съхнене по ръцете и ме съмнява че там малко мая сложих и съвпадна и със застудяването, абе шибана работа е това време.
В събота обаче - варене 6 часа, озахаряване на следващия материал още 3 часа, направо баня ще стане в гаража, да видим дали няма да ферментира виното :)
Ай наздраве, че ракиено време стана (някои вече повръщат, а ние тука изоставаме)
:prost2:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2011, 17:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 16:31
Мнения: 29
При мен нещата вече са на финалната права относно фермрнтацията.Днес става точно месец откакто съм заложил материала.Направих си доста изводи,дано са ми полезни следващия път,пък и благодарение на всички коментари.Днес мерих захарноста на материала за радост показа 4.Преди семица беше 7-8.Бидоните вече намирисват на вино,течноста не е толкова сладка вече,надявам се макс. до 10 дни да съм на казан,без да казвам голяа дума.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 13:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2010, 19:19
Мнения: 11
За да не натрупам форума да питам тук .
На 15 литра вода сложих 3 кг захар ,
отделно 2-3 кг грозде смелих и по4на ферментациа .
Дали тези дрожди могат да обработат 15 литра захарен сироп.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 14:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
zero написа:
За да не натрупам форума да питам тук .
На 15 литра вода сложих 3 кг захар ,
отделно 2-3 кг грозде смелих и по4на ферментациа .
Дали тези дрожди могат да обработат 15 литра захарен сироп.

Да, ще ги обработят "гадовете'' но ми се струва че е ниска захарноста..... 1кг.захар към 4л. вода за 20 '% захарност трябва.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 17:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
даже за вино кг захар 3,5 л вода мисля ще е по подходящо съотношение
повече вода по слабо е 5 литра не знам вода или вино ще е :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима