Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 13:47

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 18:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
falcon написа:
даже за вино кг захар 3,5 л вода мисля ще е по подходящо съотношение
повече вода по слабо е 5 литра не знам вода или вино ще е :)

Останах с убеждение че материала е за ракия. :datz: ако е за вино.... моля да ме извините.....п.с И за вино е малка захарноста....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2011, 09:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2010, 19:19
Мнения: 11
На4алната захарност на сиропа бе.е 20 процента ,
с обикновен захаромер.
Да материала е за ракия анасонлийка ,
искам да няма дъх на хлебна мая .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2011, 10:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Oт къде пък ще ти се появи дъх на мая?Няма никакво логично обяснение за тревогата ти.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2011, 13:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2010, 19:19
Мнения: 11
Тревогата е ако се наложи да слагам мая ,
но май няма да се налага по4на да ферментира.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2011, 20:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
мая се слага на заготовките за хляб,мекици и прочие тестетни изделия.
За вино се ползват специално пригодените за целта дрожди.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2011, 09:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2010, 19:19
Мнения: 11
Това не го знаех , за хляб и мекици хлебна мая .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2011, 10:00 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
zero написа:
Това не го знаех , за хляб и мекици хлебна мая .

Кое не разбираш?

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2011, 10:31 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
zero написа:
Това не го знаех , за хляб и мекици хлебна мая .

"zero", не се гаври нагло :lachtot: :lachtot: :lachtot:

_________________
Любител на войната и мира ;инженер-конструктор и изследовател на социалните,груповите и човешките отношения ; хирург на човешки души ; ядосвач;престъпник на мисълта


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2011, 14:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Аз написа:
zero написа:
Това не го знаех , за хляб и мекици хлебна мая .

Кое не разбираш?

изглежда и аз не го знаех :smoker:
какво и е на маята, може да не е най-подходяща в сравнение с дрождите, които се произвеждат, НО ПЪК СИ ВЪРШИ ОТЛИЧНА РАБОТА
и това с дъха ако някой има притеснения, няма никакъв дъх, но все пак трябва да внимава с грамажа


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2011, 14:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Какво и има на маята-ами това че са различни дрсжди с различно приложение от тези за вино...
Расите на дрождите Vini,много по-добре от всички други от рода Sacch.,успяват да изферментират озахарените субстрати на нишестето,-ползват се за горна бирена ферм ..ползват се и за хляб-демек МАЯ
Маята е за хляб...
А културните дрожди-голяма част от рода Sacch. за вино, спирт и т.н.
Ама маята е по еФФФтинка...кубчето 10 ст...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2011, 15:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
ilu6a написа:
Ама маята е по еФФФтинка...кубчето 10 ст...


точно така е, ми не съм имал случай да не ферментира докрай като сложа и малко мая за хлебец, нещо повече дори и гроздето като го слагах, разбих и малко мая и почна да ферментира веднага, а и водата като е по-топла ферментацията тръгва с много по-бърз начален тласък, иначе водата може да си е топла, но сигурно ще почне да ферментира чак на другия ден, гроздето на третата седмица беше стигнало нулата и продължаваше да ферментира


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2011, 16:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Тая тема премина в малко по-друга посока - "За и против маята за хляб като източник на дрожди" , та дойде ред и аз да се включа.
Понеже имам някакви съмнения за недоферментиране на озахарено зърно и от там малък рандеман когато съм използвал хлебни дрожди - независимо дали на д-р Йоткер или от кубчетата сега съм решил да направя следния експеримент - озахарих снощи 15 кг. зърно общо - 5 ечемичен малц и 10 жито с 60 л. вода.
Прецедих днес и залях с течността останалите ми джибри от виното (в тях има дрожди културни за червено вино на Ванков) ще добавя довечера и още 10 кг. захар и малко лимонтозу и ще видим какво ще стане с тия дрожди.
Разликата между едните и другите дрожди може да е много значителна - едните преработват захарите в алкохол до 16% (винени), а бирените спират доста по-рано, за хлебните не мога нищо да кажа, но едва ли са за над 10% алкохол. В моя случай със зърното не е това проблема де, защото там нямам голям процент.
Та така - някой пробвал ли е да ферментира озахарено чрез малц зърно с винени дрожди (поради липса на бирени, иначе бих пробвал с тях), и ако да - има ли разлика в рандемана спрямо хлебните.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2011, 15:49 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
МОДЕРАТОР-е, в заглавието на рубриката
материАл, а не материЯл!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2011, 16:08 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Бай Драган написа:
МОДЕРАТОР-е, в заглавието на рубриката
материАл, а не материЯл!


Бай Драгане, ако тръгна да оправям и правописните грешки ще изгубя работата си :wallbash:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2011, 17:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Аз написа:
Бай Драган написа:
МОДЕРАТОР-е, в заглавието на рубриката
материАл, а не материЯл!


Бай Драгане, ако тръгна да оправям и правописните грешки ще изгубя работата си :wallbash:


вече за пунктоационните да не говорим :) Бай Драгане, важен е смисъла пък културата я остави за под масата :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима