Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 09:33

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2011, 18:51 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Сега нещо по-сериозно по темата.
За да нямате тези проблеми с матряла правете като бай ви Драган. Той не вари джибрата сега , а напролет. Източва ги до сухо ,дажи и ги поизмива. Течността налива в туби и затваря. Отгоре джибрата я завива с полиетилен добре и насипва с 10 см пясък. И вари през пролетта.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2011, 19:48 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
А какво пие бай Драган до пролетта!? :? При мене нещо не се застъпват реколтите :roll:
Сега сериозно- отделеното в тубите напролет пак го добавяш към сухите джибри и вариш ли?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2011, 21:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Бай Драгане, от дядо ми от Лопян съм чул да казва, че хората слагат пясък и варят напролет ..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2011, 21:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
аз пък не разБрах кое се вари на пролетта?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2011, 22:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Пясъка :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2011, 22:19 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
амиии подозирах....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 00:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Да бе да :)
Хората на времето като са изцедели виното от джибрата /оставало е почти суха джибра/ са я посипвли с пясък да не влиза кислород или са я замазвали с кал. По съвременен вариант е да се покрие с найлон и да се посипе с пясък. На пролет в казана разреждат с вода докато дървена дръжка от метла не може да стой самостоятелно прав и варят, но какво са изкарвали.
А бе митове и легенди.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 08:27 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Та да се върнем :
След източване на виното , почти винаги "хваща" студено време , пък трябва и още време да преврят джибрите с вложената захар. Тази година студът пресече процеса на ферментация на гроздето. Едва преди 3-4 дни източих виното. Кога да чакам нов процес за ракията? Та:
1. Източих около 2 туби/40л./ мътилка и кал.
2.Почти сухата джибра прехвърлих в пластмасов варел. Завих я с полиетилен добре и насипах "една ръка" пясък , който трамбовах
3. На пролет влагам захар в джибрата . Ферментира, и в казана заедно с течноста от тубите и 2-3 пакетчета сода бикарбонат на 100л. мътрял, да не я изтърва.
Тази ракия не я пия. Пия мускатова и кайсиева от предишната и по,по предишни години
4.През септември когато варя мускатовата, не хвърлям боклука , а влагам тази по-горе описаната и преварям.Така се получава джиброва полупреварка с много приятен лек аромат на мускат.
И така на следващата година имам 3 вида ракия за пиене. Мускатова / около 30л/, полупреварената /също 30л/, и ако си сваря кайсииева /около10л./. И нямам проблем с времето.Анадънмъ?!
Хайде стига толкова ,че имам работа.
Връщам се за Петьо - загуби няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 09:47 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
А аз не мога да разбира какви са тия проблеми с температурите?? Виното и джибрите за ракия на полето ли ги правите???
Толкова ли едно малко помещение не може да се затопли???
За да ферментират са необходими м/у 5 и 10 дена...Колко да излезе отопляването на едно помещение от 12-15км.в. за 10 дена???Най-много 30 лв,ако е на ток...за дърва или твърдо гориво още по-малко.!!!Е -трябва ли да се правят тия еквилибристики???
Аз лично не разбирам.
Но хора разни...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 11:21 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Илюша,
вярно че има разни хора. Този съвет за съхранение на джибрата ми го даде един голям винопроизводител бивш главен технолог на винпром Хасково ,сега пенсионер-Иван Бажлеков .
Аз ще варя джибри от 450кг. грозде. Казанът ми е 100л и е на такова място ,че варенето на ракия е направо удоволствие за мен. Поне 4 дни ще варя , щото празня казана на ръка и чакам да изстине . А пролетта е най-подходящо , природа, птички пеят. Сега не може човек да се отпусне .
А помещения, дал Господ - механа, подготвителна и казанджийница. Бях качил на времето клип, но го изтриха. Но през пролетта ще направя нов.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 11:40 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
а спиртоване и херметизация не е ли по-елегантно някак?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: shubarkov и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима