Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 08:51

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2011, 15:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2011, 11:23
Мнения: 3
Моля за съвет.
На 18.09. сложих 150 кг мерло и памид за ракия. Зхар не съм слагал. Зхаромера показа 20.
От една седмица зхаромера показва 0, но материала не е паднал още на дъното. Поднасяйки клечка към джибрите, тя угасва. Какво да правя???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2011, 15:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
нищо.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2011, 17:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Един месец ферментация ? И още да не е приключила ...
Освен това през септември беше доста топло.
При сегашните температури (ниски) и да чакаш още, полза няма - едва ли има нещо за доразграждане. Да не би да ти е голям съда и да има много въглероден двуокис който си седи там и не се разнася ?
Примерно ако е 200литров, а ти си сложил 150 - значи 1/4 е свободен обема и ако ще пробваш дали гасне клечката трябва да изкараш газа някак си (с веене, духане или подобно) и след ден да пробваш дали има новообразувал се въглероден двуокис, което ще е признак за несвършила ферментация.
Най-вероятно тя си е свършила отдавна ами просто има много въглероден двуокис не изкаран.
А и за ракия какво да го мислиш, ръгай в казана и то ще си обади. На вкус нали не сладни ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2011, 20:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2011, 11:23
Мнения: 3
Благодаря много за съвета.Материала е в два бидона от по 120литра.
След вентилация за няколко минутки, се оказа че сте абсолютно прав.
В бидона явно навлезе кислород, и клечката гореше равномерно на повърхността на материала. Единственото което ме притеснява е, че материала още не е паднал на дъното. Какво да правя, да варя, или да изчакам още няколко дни???
Още веднъж благодаря, за полезната информация. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2011, 22:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
Ако не си притеснен от срокове, изчакай! Няма да спечелиш много, но е добре ферментацията да завърши. Остави духането (вентилацита) на специалистките. При поднасяне на клечката, веднага след вдигане на капака, тя трябва да продължи да си гори.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2011, 23:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Обърни внимание след като разбъркаш джибрите колко бързо прави шапка?
Ако примерно за 20-30тина минути има пак шапка и усещаш и лееко следнене и газировка на езика , а не горчив вкус-изчакай още 4-5 дена.Ако не -то процедурата я знаеш...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2011, 14:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2010, 08:48
Мнения: 42
Ще използвам темата за един въпрос. При дядото на село, имам два бидона с грозде, които посях с дрожди ВО 213 преди около 25 дни. Ферментацията започна бързо. Сега дядото ме информира, че шапката се е потопила, но материала не бил готов за варене, тъй като отгоре не бил бистър и сладнял. Дали е възможно да е така, при положение, че шапката се е потопила. За съжаление тези дни не мога да отида на място да проверя лично, а на дядото не може много, много да му се доверя на 100 %.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2011, 14:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами точно по средата на тия 25 дена се случи едно застудяване, и ако са някъде на студено бидоните нищо чудно да е спряла ферментацията и да е останала захар и затова той ти казва че сладни. Лошото е че ако е така - не се ли стоплят бидоните чакането няма да помогне. Щото като слушам прогнозите - освен сега събота неделя всичко нататък ще е студ. Тъй че като не можеш ти - нека ги види някой друг освен дядо ти.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2011, 14:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
дано да сладни от алкохола,понякога има такъв ефект.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2011, 16:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2010, 08:48
Мнения: 42
По принцип са на закрито, но има огнище там и влиза студ през комина. Явно ще се бяга от работа тези дни за да се провери материала на място. А, ако има някаква остатъчна захар, дали е подходящо да сложа отново малко дрожди за да я разградят по-бързо до край?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2011, 18:33 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
firevint написа:
По принцип са на закрито, но има огнище там и влиза студ през комина. Явно ще се бяга от работа тези дни за да се провери материала на място. А, ако има някаква остатъчна захар, дали е подходящо да сложа отново малко дрожди за да я разградят по-бързо до край?

Трябва им по-топло,а не дрожди.Един килограм дрожди да сложиш все тая,искат си работна температура.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима