Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 18:05

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2011, 19:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2011, 10:31
Мнения: 4
Здравейте колеги!
Имам много питанки, но да започна с тази която сега ме тормози! Какво да сложа в казана? Материала - семки, ципи, чепки и шира или само шира??? Чувал съм много мнения, но ... ако изцедя и сложа само шира вместо да пълня 360 литровия казан ще напълня по-малкия - 200-250 литровия, съответно вместо да платя 40-50лв ще платя 20-30лв., но пък има изказвания, че нямало да е със същото качество и вкус получената продукция! Е та ...
п.п. Сварих Мускатова. Излезе доволно количество с какво да я оцветя? Искам леко пречупен цвят не съм фен на тъмните оцветявки. Мислех с черница както до сега си ги оцветявах, но чувам отзиви че мускатова с черница ... Е та ... вие сте :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2011, 20:50 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Виж ,Приятелю
В това мЯсто,прието да се нарича форум , ще трЕбЕ да почетеш „малко”, щоТ има „есенция”.
Ще изкажа своето мнение:
Правиш разтвор от захар и вода = 1 захар: 3 вода. Хубаво го разбъркваш и изчакваш – най – малко 24 часа. Наливаш в съдинката с твоите семки,чепки,ципи.
Слагаш капакЪт. Да е затворен, но не затиснат. Той сам ще се регулира, също като „автоматичната карабина” = АК. Отдолуизлизащите газове= въглероден диоксид/ хи-хи/ ще го повдига, а липсата му ще го спуска..
Чакаш някакви дни- докато спре да шушне/когато допреш ухо да слушаш/, и имаш готово „второ вина” за изваряване на ракия, или за консумация-според зависи.
Аз моят спирт = под форма на ракия … и .. друг… го отлежавам само и единствено в дъбови буренЦа.
Считам, в резултат на този форум, че всичко друго е имитация=компромис с качеството, което ще пия.
Това е моето мнение !
учЕните може да имат друго мнение.
Всичко е въпрос на гледна точка.
Хи-хи.

_________________
Любител на войната и мира ;инженер-конструктор и изследовател на социалните,груповите и човешките отношения ; хирург на човешки души ; ядосвач;престъпник на мисълта


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 09:21 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
KiLa,
личното ми мнение, съответно препоръка :) е, да вариш само течното.
По втория въпрос - можеш да ползваш дъбов чипс.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 11:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2011, 10:31
Мнения: 4
Аз написа:
KiLa,
личното ми мнение, съответно препоръка :) е, да вариш само течното.
По втория въпрос - можеш да ползваш дъбов чипс.

Благодаря за отговорите :megagrin:
Хвалят ми много канадски дъбов чипс, но май ше пробвам с акация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 14:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 16:31
Мнения: 29
Ако сложи само ширата в казана без семки,люспи и т.н. рандемана по малак ли ще е и ако "да" колко?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 15:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
пресовай ги и няма да имаш практически загуби...тоест ще са пренебрежимо малки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 16:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Каква е нагледната разлика при варене с джибрата и само на течноста. Какво съм забелязал варя ли с джибрата парцусата посивява следователно в нея се отделят не желателни вещества варя ло само сока парцуцата излиза бистра.
От това всеки може да си направи извода че и ракията ще е по-чиста от нежелани перимеси при варене само на течмостта.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 17:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Аз съм достигнал до моята истина в следствие на няколко годишни експерименти и тя е: вари се само течност, без шлюпки и чепки. За оцветяване използвам дъбов чипс средно печен, който ми докарва точно цвета, който ти искаш.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 17:22 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Петьо а дали за цвета на пърцуцата /мътен или бистър/ има значение самия казан? До сега на моя винаги е излизала бистра, като я цедя докато пуска. Отделял съм само чепки или костилки през рабицова мрежа преди варенето. На селския казан дето не си знаеше годините ми е ставала мътна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 21:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Всичко оказва значение, вида на казана на слаб или силен огън вадиш ракията но най-вече от самия материал.
Просто исках да го дам като пример за разлика от варене с джибра или само сок. И при мен не излиза баш мътна но цвета леко сивее.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2011, 16:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2010, 08:48
Мнения: 42
И аз варя само течното. Освет всичко друго, така се избягва и неприятната възможност да загори материала, което е леко казано-неприятно. След това ракията ми отлежава в акациево буре и получава толкова наситен цвят, колкото пожелая-зависи от продължителността на стоене в бурето.
Не съм съгласен с колегата valentor, според когото най-подходящо за ракия е дъбовото буре. В случая е въпрос на личен вкус и предпочитание. Както казах, моя избор е акация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: demirchoo, mavar и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима