Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 06:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 15:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2010, 11:48
Мнения: 17
Здравейте имам 160кг материал разпределен в 2 бидона и стана вече над 30 дена материала ми не потъва защо става така ? Само да спомена че сложих при захарност 24-25% по 5.5кг захар на бидон в съотношение 1/4 вода


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 16:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А сладни ли ? Захаромера какво показва ?
А сулфатиране правено ли е, дрожди слагани ли са, а температурата каква е била в началото, а имало ли е ферментация изобщо, ако е имало, да не би да е спряла по време на застудяването ? Сега каква е температурата на джибрите ?
Захарта за какво е слагана при захарност и без нея висока ? Или е добавян захарен сироп за повече количество - ако е така - след добавянето колко е била общата захарност и най-вече температурата на джибрите ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 17:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2010, 11:48
Мнения: 17
Бидоните бяха навън времето истина и предполагам че затова не превира а може и да е от това че захарността стана повечко.Не съм слагал дрожди и пребрах бидините на в мазето сега слагам 10 литрови шишета с топла вода вътре дано да помогне.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 18:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Какво ще правиш? вино или ракия.Защото ако е само за ракия, сложи по 5 литра топла вода на бидон и работата ще тръгне, аз имах същия проблем преди време/много захарност/ и тук/форума/ така ме посъветваха.На финала всичко беше ОК.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 19:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2010, 11:48
Мнения: 17
Материала е за ракия , сега слагам шишета с топла вода вътре и работата уж потръгна да видим :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2011, 10:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ще тръгне, няма де да иде, ама все пак виж колко е захарността сега и колко е била в началото, защото ако е над 23-24 % и не си ползвал дрожди културни, дивите няма да могат да смелят високата захарност понеже ще се появи висок градус алкохол и ще ги ликвидира дори и да е на топло материала, а на студено пък никакъв шанс нямат дивите. Мисля че с разреждане с топла вода ако е висока захарността ще стане работата, а и да му сложиш дрожди за трудна ферментация няма да сбъркаш, има и такива дето са за висок алкохол. Само дано да няма последствия дето е седяло без да ферментира - да не е почнало да гние, да киселее и разни други, че 20 дена не са малко.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2011, 13:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2010, 11:48
Мнения: 17
Ами дали сме захаромера на някакъв човек и още него е върнал затова не знам колко е захарността , та казваш ми да сложа топла вода директно в бидоните за да се разреди материала ли ? и по колко вода да сложа на бидон ? А колкото до дрождите идея си нямам какво е това затова не знам какво да ти отговоря .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2011, 16:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами то тука е изписано много за дрождите, няма защо да го преповтаряме.
Без захаромер няма да стане работата - то все едно да отидеш на доктор и той да ти каже че няма слушалка да те прегледа.
Дивите дрожди са по зърната на гроздето и те правят ферментацията, за съжаление нямат способността да разграждат захарите при висока концентрация на спирт и умират - което означава че ако материала ти е бил прекалено захарен - ферментацията ще започне, ще е силна и по някое време ще свърши и вътре освен алкохол ще има и остатъчна захар.
Културните дрожди са селектирани от хората като са избрали само тези от дивите които са устойчиви на едно или друго влияние. Те по правило се използват след сулфитиране, с което се цели убиването на дивите (и не само) и след това засяване с културни. Тогава ферментацията може да протече при контролирани условия и да има очакван и повторяем резултат. В твоя случай не е важно толкова с какви ще ферментираш, по-скоро да не е толкова силен на захар материала. Ако беше за вино е друга работа, но за ракия - може и на 20% да е захарността - за да си гарантираш пълно разграждане на всичката захарност и после да извадиш максимум ракия. Сега ако стоплиш и ти тръгне ферментацията, след седмица ще е готово, но може да има остатъчна захар и няма да извадиш максимума ракия, но няма да е лоша. За следващия път ще знаеш да си готов със захаромера и топла вода.
Сега ако вече е тръгнала ферментацията е късно да мериш. Важно е меренето преди тръгването на ферментацията, защото от този процент захарност зависи какво ще предприемеш - да добавяш захар , или да добавяш вода.
Стопляй и се моли да си изферментира колкото може повече захар.
После на казана ще се разбере :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2011, 18:43 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
С културни дрожди и 26% захарност бива разградена...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2011, 20:37 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
cdna написа:
имам 160кг материал ……сложих при захарност 24-25% по 5.5кг захар на бидон в съотношение 1/4 вода

Виж моето мнение, Приятелю :
Казваш в съотношение 1/4:
5,5 х 4 = 22 + 5,5 = 27,5 си добавил към 160 = си получил 187,5 общо „материал”. В този материал, според теб, трябва да има „24-25%” да приемем 24,5 % захар = 160 умножено по 0,245 = 39,2 захар.
Или общо захар: 39,2 + 5,5 = 44,7 кг захар, разделено на общият материал от 187,5 е 23,84 % захар. Съвсем е към горната граница, но не я надхвърля.
Извод=Причината НЕ Е ЗАХАРТА.
Вероятна/Предполагаема причина: ниска температура.

МОЛЯ ЗА ВНИМАНИЕ:
Нямам желание участникът с „име” = „илюша” да ме апострофира,менторства,поучава или се включва ,В СМИСЪЛА НА НАПИСАНОТО ОТ МЕН , по какъвто и до било начин или пише в отговор или вземайки повод от моето писание.
Ще го възприемам като лична обида.


Модератор:
Форумът е свободен, и всеки има право както да се включва в дискусиите, така да отстоява и мотивирано да защитава мненията си.
В този смисъл "молбата за внимание" се отхвърля

_________________
Любител на войната и мира ;инженер-конструктор и изследовател на социалните,груповите и човешките отношения ; хирург на човешки души ; ядосвач;престъпник на мисълта


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2011, 21:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Фев 2011, 20:35
Мнения: 19
Прияно ми е да чета мненията и на илюша и Вашето.Всяко компетентно мнение уважавам ,но тази простоия -спора за КПД с илюша ми простее.Тука няма избори


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2011, 09:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2010, 11:48
Мнения: 17
Ще ходя днес до Б-с да купувам ли дороджи и да слагал ли в бидоните ? ако ДА какви точно да купя и как се слагат ?????


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2011, 10:32 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
cdna написа:
Ще ходя днес до Б-с да купувам ли дороджи и да слагал ли в бидоните ? ако ДА какви точно да купя и как се слагат ?????


Моят съвет е да купиш. Какви - каквито има в магазина. Ако има за трудна ферментация, още по-добре. Купи също диамониев фосфат и витамин В1, защото за един месец кой знае какъв бъркоч е станал. Така и така отиваш до Бургас, купи си някакъв захаромер, че смешна работа...
На опаквката на дрождите трябва да пише как се рехидратират. Ако не пише питай продавача, ако и той не знае... Тук във форума е писано много как се влагат и рехидратират.

п.п.
не разбрах, опитва ли джибрата на вкус?

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2011, 18:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2010, 11:48
Мнения: 17
Сега се връщам от Б-с и гледам че явно затоплянето е дало резултат защото единия от бидоните е с почти потънал материал , сега разтворих дрождите и след малко ще ги сложа и надявам се има ефект . Благодаря много за съветите :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2011, 20:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
cdna за следващата година си купи и термометър за да не се съмняваш в температурата.Даже купи два един стаен за помещението (избата) и друг за измерване температурата на материала.
Това което си предприел до сега ще оправи нещата дрожди и повишаване на температурата с водна грейка (туба пълна с гореща вода).
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима