Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 21 Ное 2017, 14:46 Дата и час: 21 Ное 2017, 14:46

Часова зона: Европа/София




 [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2011, 09:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Привет колеги,
120литров бидон е пълен с изстискани джибри от грозде.
Вино се направи, също има и едно бидонче специално за ракия (без захар), но малко.
Но сега се чудим какво да правим с това джибри... има ли смисъл да се купува захар и да се вари ракия?!
Допитвам се до вашето мнение, защото вчера направихме една проста сметка:
За 100л. готов материал преди варене ще трябват 42лв.:

20кг. захар х 2.10лв = 42.00лв.
80л. вода
----
100л.

20кг. х 0.6л/кг = 12л. ракия, т.е. 3.50 цена за 1л., формирана само от стойността на захарта. Отделно е стойността на транспорта и отделеното време :nixweiss:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2011, 09:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 159
По моето скромно мнение ще изкараш повече от 12 л. Пък и дори 3,50-4,00 да ти се върже е по-добре отколкото да купуваш.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2011, 09:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2741
Местожителство: ''Survivor'' България
При пложение че 0.700гр. ракия /не е ясно какво точно е/ на магазина струва м/у 8 и 10 лева си заслужава.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Последна промяна MONI BARONA на 28 Окт 2011, 09:31, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2011, 09:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6571
Местожителство: София
кеф цена няма...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2011, 09:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2010, 08:48
Мнения: 42
Аз не съм много фен на "захарната ракия", друго е да си е само от гроздова мъст. При мен приоритета е не цена , а качество, но всеки сам си преценявя.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2011, 10:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2741
Местожителство: ''Survivor'' България
firevint написа:
Аз не съм много фен на "захарната ракия", друго е да си е само от гроздова мъст. При мен приоритета е не цена , а качество, но всеки сам си преценявя.

Захарта не преминава в дестилата, не е като виното да те боли глава от остатачната захар после.
При ракиената джибра е добре да изферментира захарта напълно за да няма загуби /от към спиртни градуси/.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2011, 12:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Юли 2009, 13:32
Мнения: 65
Местожителство: Балчик
Сравнено с цената и качеството на магазинската ракия си заслужава.Но не си заслужава да се прави от захар при положение че от грозде излиза на същата цена.Трябвало е да вземеш повече грозде а не сега захар.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2011, 13:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1651
Местожителство: В.Търново
pecatapanov написа:

20кг. х 0.6л/кг = 12л. ракия, т.е. 3.50 цена за 1л., формирана само от стойността на захарта. Отделно е стойността на транспорта и отделеното време :nixweiss:


0.6 не е ли коефициента за преобразуване на захар в спирт , т.е. чист спирт 100%, а не ракия на 45 !
Рандеманът няма да е само 12 л. си мисля аз, може би по-скоро 20 л. И цената ще е към 2 , 2 и нещо, без да броим енергията и казана , за труда веч говорихме :)
Аз заложих точно същото количество в бидона от виното ми, а източих 90 л. вино. И сега вече е готово за варене второто, а мисля и трето да пусна но с материал от озахаряване на зърно, вместо захарен сироп.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2011, 14:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Цитат:
Аз не съм много фен на "захарната ракия", друго е да си е само от гроздова мъст. При мен приоритета е не цена , а качество, но всеки сам си преценявя.


Цитат:
Сравнено с цената и качеството на магазинската ракия си заслужава.Но не си заслужава да се прави от захар при положение че от грозде излиза на същата цена.Трябвало е да вземеш повече грозде а не сега захар.


Точно тези двете неща ме карат да се замисля.
Иначе да, възможно е и повече ракия да излезе...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2011, 14:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2741
Местожителство: ''Survivor'' България
pecatapanov написа:
Точно тези двете неща ме карат да се замисля.
Иначе да, възможно е и повече ракия да излезе...

Докато мислиш някой хора /от форума/ вече трето джибри със 'захар' за ракия залагат. :lol:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2011, 19:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
firevint написа:
Аз не съм много фен на "захарната ракия", друго е да си е само от гроздова мъст. При мен приоритета е не цена , а качество, но всеки сам си преценявя.

На дрождите им е през оная работа, дали ще ядат гроздова захар или на Фидел Кастро брадата. Е, аромата ще е по-слаб и трудно ще познаеш от какво е ракията, но пък отзахар по-лесно се прави огнена вода.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2011, 20:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 678
Местожителство: Пловдив
Но все пак най-много харесваш този производител :megagrin: :prost:

Krass написа:
Само от този производител

Изображение
;)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2011, 21:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Ракия само от грозде по скоро само от вино много малко хора в България могат да си го позволят.
Това със закупуването на повече грозде изисква и някои неща в повече съдове пари дрожди казан с по голям обем (е последното не е задължително) и най вече повече пари в брой :) .
ССМ АЛАМБРИК ни съветва че при ароматните сортове грозде като мускат такава втора ферментация е нещо като задължителна за да се извади аромата до край и да се направят купажи с приемлив аромат.
Има хора който не могат да заделят много пари за вино и ракия на веднъж,за това до като преври виното дошло време за следваща заплата и от там пари за малко захар за да се направи второ "вино" за ракия.
Е ако се прекали 3-4 пъти ферментация на едни и същи жибри се отива към спирт с лек ракиен вкус.
Та на въпроса "Има ли смисъл да се прави "захарна ракия"?" има но е " с точки зрения" то е всеки има своя гледна точка и се разпостира според чергата.
:prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2011, 13:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2010, 08:48
Мнения: 42
Krass написа:
firevint написа:
Аз не съм много фен на "захарната ракия", друго е да си е само от гроздова мъст. При мен приоритета е не цена , а качество, но всеки сам си преценявя.

На дрождите им е през оная работа, дали ще ядат гроздова захар или на Фидел Кастро брадата. Е, аромата ще е по-слаб и трудно ще познаеш от какво е ракията, но пък отзахар по-лесно се прави огнена вода.

То на дрождите може да им е през оная работа, но все пак говорим за ракия и то качествена, поне аз така разбирам нещата. А като става въпрос за "огнена вода", то най-лесно е да си купим спирт от аптеката и да го разредим с Н2О, но дали в това е истината?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2011, 20:34 
Offline

Регистриран на: 25 Дек 2009, 07:14
Мнения: 46
firevint написа:
Krass написа:
firevint написа:
Аз не съм много фен на "захарната ракия", друго е да си е само от гроздова мъст. При мен приоритета е не цена , а качество, но всеки сам си преценявя.

На дрождите им е през оная работа, дали ще ядат гроздова захар или на Фидел Кастро брадата. Е, аромата ще е по-слаб и трудно ще познаеш от какво е ракията, но пък отзахар по-лесно се прави огнена вода.

То на дрождите може да им е през оная работа, но все пак говорим за ракия и то качествена, поне аз така разбирам нещата. А като става въпрос за "огнена вода", то най-лесно е да си купим спирт от аптеката и да го разредим с Н2О, но дали в това е истината?



Немога да разбера защо се фнушава постояно че от захарта не се получава качествен дестилат ,захарта е чист преработен продукт за директна консумация, който може да се кунсумира директно дори и от кърмачета, захарта е чист преработен продукт който директно и изцало се птреработва от дрождите в спирт. Гроздето се бере заедно с чепките листата има неуздрели и изгнили зърна който ферментират заедно с гроздовата мъст и при ферментацията се образуват освен спирт и други примеси.Така че за качество само от гроздова мъст е относително да се говори.
За всеки случай спирта от аптеките едвали е от захар, така че база за сравнение няма.


Върнете се в началото
  
 
 [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: alandjiiski и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима