Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 13:47

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюлева ракия
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2012, 22:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
в момента пека джибре от дюли, затова подновявам темата, като се надявам да е полезна. По рецепта взета от форума :thumbs1: смлях 20кг. дюли и добавих 18кг. захар. Захар вода 1/3 . Имах 35л. патока със слаб градус която добавих към джибрето в казана. Краен резултат 25л. на 68гр. и 12л. патока.Аромата е доста силен, надявам се малко с времето да отслабне, ако не, ще се наложи препичане :party: Гласа я за кръщенето на синето :megagrin: :party: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева ракия
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2012, 11:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2009, 10:10
Мнения: 85
Местожителство: София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
GEOSTAZA написа:
в момента пека джибре от дюли, затова подновявам темата, като се надявам да е полезна. По рецепта взета от форума :thumbs1: смлях 20кг. дюли и добавих 18кг. захар. Захар вода 1/3 . Имах 35л. патока със слаб градус която добавих към джибрето в казана. Краен резултат 25л. на 68гр. и 12л. патока.Аромата е доста силен, надявам се малко с времето да отслабне, ако не, ще се наложи препичане :party: Гласа я за кръщенето на синето :megagrin: :party: :prost:


Аз задължително си я препичам и оставям на 50градуса. Ароматът не е толкова натрапчив и става супер с 2 ледчета в чашата :zauf2:

_________________
Veritas vos liberabit
LZ1LPK, A1(Rh-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева ракия
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2012, 15:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
Откога ги чакам и моите да станат :megagrin: ама май няма да е скоро студено е помещението и въпреки че сложих дрожди които работят при 8 градуса пак не става бързо колкото ми се иска :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева ракия
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2012, 13:30 
Offline

Регистриран на: 01 Сеп 2012, 13:18
Мнения: 2
Здравейте!

Имам 110 кила за варене. Почти бистър, с 0 захар, на 2 седмици. Като го смлях и добавих вода и захар беше с 21 захар. Материала беше около 46 кг. круши. Въпросите ми са следните:

1. Въпреки, че е бистър и без захар, като гребнах вчера да взема материал да премеря започнаха да излизат балончета. Като някаква по-слаба ферментация. Бях го запечатал, но оставих пролука на капака. Днес пак е бистро и пак няма признаци за ферментация. Да го варя или да го чакам още?

2. Имам 3 литра патоки и около 15 литра кисела ракия. Патокито ще го излея, но с опушената ракия какво мога да направя? Мога ли да и сложа сода и да налея от нея или да не рискувам?

Ами това е. Благодаря предварително :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева ракия
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2012, 13:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Материала ти е за варене, спор няма.
Балончета излизат понеже има разтворен въглероден двуокис и при разбъркване той излиза.
В казана с материала може да налееш каквото искаш - патоки, стара ракия, след дестилацията ще излезе нова ракия с качества, които зависят от тебе по време на дестилацията и от основния материал - т.е. ракия от круши.
Незнайно защо обаче си писал в тема за дюлева ракия.

Сода слагай само ако материала е кисел. Содата ще неутрализира киселината (оцетна киселина) която се е получила при ферментация тръгнала в посока оцетно вкисване.
Причината за борба с оцетната киселина е че иначе би се получил етилацетат, който е много вреден за черния дроб и не може да се премахне с казан от тип алембик.
Т.е. - ако имаш стара ракия получена от вкиснат материал и е била варена без използване на сода бикарбонат - то това означава че в нея вече има етилацетат, ако решиш да я превариш със сегашния материал (за който ще считаме че няма вкисване :) ) рискуваш да си развалиш новата ракия. Содата в този случай ще неутрализира само киселината в новия материал, в старата ракия етилацетатът ще си остане. Е вярно че концентрацията му ще падне, но не знам дали си заслужава.
По-скоро направи така - свари си сегашната крушова сама, първака и патока от нея смеси със старите патоки и кисела ракия, зареди втори път казана, сложи сода бикарбонат, ако трябва разреди до 25-30% алкохол и направи преварката. Така ще имаш две ракии - една ароматна крушова за тебе и една мешана паточна за гости които не искат да си тръгват :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Последна промяна victoryvt на 01 Сеп 2012, 13:49, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева ракия
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2012, 17:28 
Offline

Регистриран на: 01 Сеп 2012, 13:18
Мнения: 2
Мисля, че се получи. 20 литра крушова, а патоки, първак, кисела и малко материал - около 30-40 кила всичко дадоха 10 литра "букет" :)

Благодаря за съветите victoryvt.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима