Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 15:42

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 17:41 
Offline

Регистриран на: 14 Окт 2008, 15:26
Мнения: 23
"За ракия- Като източих ширата - 40л, долях толкова вода , захарността падна на 11. Доста се поколебах дали ще започне ферментация, в книгата не пишеше да се добавя захар, но там си тръгна на втория ден с потопена шапка - това ще изваря за ракия.Дали ниската начална захарност няма да скрои номер?"

Здравейте,
Горното беше единия от въпросите ми в моя темя за виното и ето моя отговор. Ферментацията мина добре и веднага сварих. На 25л казанче, на няколко пъти, спазвайки правилата на петьо#####, преварка и в крайна сметка 3л около 50гр при 12гр темп. Та оттам и заглавието:))) Значи става и без да се добавя захар, но всеки си решава дали си струва.
Приятна вечер!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 20:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:50
Мнения: 58
Местожителство: Бургас с.Искра
Според мен си изкарал чиста ракия, идеално, това е най-правилния начин, но толкова хамалогия за такова количество :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Юли 2009, 13:32
Мнения: 65
Местожителство: Балчик
Извинявам се ако не съм разбрал правилно но каква е идеята да разредим ширата от 40 лт. до 80лт. И от захарност от 22% до 11%.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 22:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
mraveca написа:
Извинявам се ако не съм разбрал правилно но каква е идеята да разредим ширата от 40 лт. до 80лт. И от захарност от 22% до 11%.

И аз това се почудих, да е сварил джибрата без да чака и разрежда пак толкова ще искара. Късмет е имал КОЛЕГАТА че оцета се прави трудно......... :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 23:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
След източване на виното, е долял вода в джибрето за ракия


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2011, 03:18 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Въпреки и не научно, но :
Да предположим, че е комплекс от двете предположения
=
извличане на наличния спирт,чрез преминаването му от джибрата във водата
+
доферментиране на остатъчната , по джибрите, захар.

_________________
Любител на войната и мира ;инженер-конструктор и изследовател на социалните,груповите и човешките отношения ; хирург на човешки души ; ядосвач;престъпник на мисълта


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2011, 14:21 
Offline

Регистриран на: 14 Окт 2008, 15:26
Мнения: 23
Kugеr, затова и заглавието:)). Но няма и как да се получи повече при слабия материал - захарност 11, прибави изхвърлените начални количества от всяко варене, прибави и 1л паток, спрян на 30гр .
mraveca, след смилане източих 45л самоток на 22 захарност и който обещава да стане чудно розе, а в джибрите долях около 40л вода, захарноста им падна до 11 и това превря за ракия без да добавям захар.
MONI BARONA, и аз се притеснявах от вкисване, но предполагам ми е помогнало студеното време и прибавянето на серниста киселина към джибрите преди да им пусна дрожди. Оценявам закачката ти с КОЛЕГАТА.
Лек ден на всички!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10, boci и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима