Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 17:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 23:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
Често, дори и след няколкократно филтриране на материала, той остава прекалено гъст, захаромерът не плува свободно и захарността не може да се определи с точност.
Тази година се сблъсках и аз с проблема и ми хрумна следното: ако разредим определено количество материал (М) с определено количество (достатъчно, за да може захаромерът да се движи свободно) чиста вода (В), може да се изведе коефициент (К), с който да коригираме показанията на захаромера и да получим захарността на материала.
К = (М + В) / М
Нямам предвид каша, в която плуват семки, люспи и парчета от плода, а нектар с фини парченца, които не можем да филтрираме.
Примерно:
- 100ml материал се разрежда със 100ml вода – К=(100+100)/100=2
Ако захаромерът показва 5% - 5Х2=10% захарност на м-ла.
- 200ml материал се разрежда с 500ml вода – К=(200+500)/200=3.5
Ако захаромерът показва 5% - 5Х3.5=17.5% захарност на м-ла.
Как мислите, правилно ли разсъждавам и дали ще се получи?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2011, 23:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
това от чисто математическа гледна точка е точно така,но винаги трябва и на практика да се изпитат нещата и ако работи,трябва да претендираш за авторски права :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 19:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
Толкова ли е безинтересна темата? :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 19:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Не , просто си я изчерпал, още с първият си пост.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 19:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
ivobal написа:
Не , просто си я изчерпал, още с първият си пост.

Считаш, че ще е ОК ли? Не знам..., нямам голям опит и ми се щеше да чуя мненията на специалистите. Ако ще е ОК, защо не се практикува, никой ли до сега не се е сещал за подобен метод? Или е прекалено налудничаво?
Може би трябва да се направи проверка - след измерване по този начин, по полученото количество ракия да се прецени вярно ли е премерена захарността.
Във всеки случай липсата на коментари ме озадачава.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 20:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Считаш, че ще е ОК ли?

Да ,напълно логично е .

... нямам голям опит и ми се щеше да чуя мненията на специалистите

Е , тогава ще трябва , да чакаш тяхното мнение.

Може би трябва да се направи проверка - след измерване по този начин, по полученото количество ракия да се прецени вярно ли е премерена захарността.

Ти предлагаш , ти залагаш. Направи го и сподели с нас резултата! На всички ни ще е интересно.


Във всеки случай липсата на коментари ме озадачава.

Както казах - логично е, няма нужда от коментар . Не се озадачавай, направи по-горното и тогава сигурно ще има коментари!
Успех в :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 20:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
paro_k написа:
ivobal написа:
Не , просто си я изчерпал, още с първият си пост.

Считаш, че ще е ОК ли? Не знам..., нямам голям опит и ми се щеше да чуя мненията на специалистите..

По принцип след 20 ден каквато и джибра да е трябва да се свари на ракия иначе ....оцет загуби от към градуси и т.н. Колегата е прав темата е изчерпана.....какво значение има каква е захарноста след 20 дена.....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 20:34 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Мони целта е да се замери първоначалната захарност на гъст материал в който захаромера стои където го оставиш.
То май вече е късно за такива опити, защото няма подходящ материал, но можеш другия път да опиташ следното: Слагаш от предната вечер достатъчно количество от смляната каша /колкото да напълни буркан с изцедения сок/ в тензух над широк съд. на другия ден ще имаш достатъчно рядка течност за да и замериш захарноста. След това правиш твоя опит с водата, като количествата на измервания материал трябва да са еднакви- пр. 1 буркан сок срещу 1 буркан каша+1 буркан вода. Съпоставяш двата опита и си правиш изводите!
Споделяш ги във Форума с другарчетата си! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 20:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
ivobal написа:
... нямам голям опит и ми се щеше да чуя мненията на специалистите

Е , тогава ще трябва , да чакаш тяхното мнение.

Прав си, малко грубо е прозвучало. Съжалявам. Разбира се, че уважавам мнението ви.
Мони, има значение каква е захарността и след 20-тия ден, ама...карай
Змей, така и съм решил да направя следващата година, просто ми беше интересно какво мислите за метода :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 21:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Прав си, малко грубо е прозвучало. Съжалявам. Разбира се, че уважавам мнението ви.

Нее.. Не си ме разбрал. В никакъв случай не съм се обидил, просто не се смятам за специалист. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 21:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
А , такъв гъст материал , за какъвто говориш , обикновено е от сливи , кайсии ,круши , дюли...
Сега е сезона на дюлите , на пазара гледах по 80ст. - не чакай , до следващата година , а почвай ... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2011, 10:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
Математически изчисленията са правилни, но те са нужни за да знаеш, колко захар и вода да добавиш.От 100 кг. сливи в зависимост от захарността излизат към 5-6 л. ракия, което е безсмислено без добавка на захар.Аз лично добавям захар и вода и меря захарността.Тогава вече има достатъчно течност , а ако се налага се прави корекция
Така, че формулата е вярна, но лично за мен (практически), не бих я използвал! :cooler:

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 10:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аз се сблъсках с подобни проблеми при опити за измерване на захарност след озахаряване на зърно с малц.
Разбира се, не говоря за мерене на гъстата субстанция която се получава след разбъркване - то е ясно че там няма да има вярно показание.
Обаче - на повърхността винаги има бистра течност която не се нуждае от разреждане, меренето й показва нещо от сорта на 13% захарност , макс. до 16. Истината обаче е друга :
Ако премерим подобна избистрена течност още преди озахаряването - се получава резултат - около 10 !
Т.е. - захаромера който всъщност е ареометър (уред мерещ плътност) показва каква е плътността на разтвора (в този случай - разтвор на вода с нишесте - няма грам захар), или в края на процеса при пълно озахаряване - разтвор на захари, други екстракти и пр.
Мисълта ми е следната - разреждането на гъстия сироп би довело до по-лесно отчитане на някаква стойност от захаромера, но не и на точно определяне на захарите в този разтвор. Не знам дали и рефрактомерът би дал точно показание при разтвор в който има и захари и разни други разтворими вещества.
Захаромерът показва приемливо точно гроздовия сок - защото там концентрацията е по-висока, и е предимно от захари.
За показанието на захаромера по време на ферментация (когато вече има алкохол) също е много говорено - показанията му са занижени поради наличието на алкохол, който разрежда течността и кара захаромера да потъва повече. Тук има лесно решение - сваряваме едно канче течност за да избяга алкохола и после след охлаждане мерим със захаромера.

Истината според мен е после на казана !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима