Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 00:41

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2011, 12:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2011, 12:26
Мнения: 7
Здравейте на всички! Днес се регистрирах в сайта, изчетох доста неща и виждам, че има велики майстори на ракията тук, което може само да ме радва!
Така сега да мина на въпроса ми:
Заложил съм следния материал: 70кг крушова каша - смлени круши в кухненски робот, залях ги със захарен сироп от 24кг захар и 66 литра вода!
Бъркам материала всеки ден, вече 17 дни. Въпросът ми е как да разбера кога да го варя? Материалът стои на топло в мазата (мазата ми е доста топла - 17 градуса). Държа клечка кибрит и не гасне. Има силна миризма, по-скоро остра и прави коричка отгоре!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2011, 13:03 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Захаромер да ти се намира?

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2011, 13:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2011, 12:26
Мнения: 7
Аз написа:
Захаромер да ти се намира?

Даже два ми се намират!
Българският потъва целият, а руският (виномер) показва 1 %!
След като затоплих канчето с материала на стайна температура и руският захаромер показа 0 %.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2011, 14:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Предполагам че материала е доста гъст и ще се наложи да го разреждаш преди варене.Та мисълта ми е два дена преди да вариш на казана/а то е време вече/ разреди кашата с една кофа хладка вода.....после казанджията ще си го разреди колкото трябва.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2011, 14:48 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
bobi_solo написа:
Даже два ми се намират!
Българският потъва целият, а руският (виномер) показва 1 %!
След като затоплих канчето с материала на стайна температура и руският захаромер показа 0 %.


Не ми се карай, моля!
Сега ако кажеш материалът как е на вкус, цена няма да имаш

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 13:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2011, 12:26
Мнения: 7
Аз написа:
bobi_solo написа:
Даже два ми се намират!
Българският потъва целият, а руският (виномер) показва 1 %!
След като затоплих канчето с материала на стайна температура и руският захаромер показа 0 %.


Не ми се карай, моля!
Сега ако кажеш материалът как е на вкус, цена няма да имаш

Не ти се карам бе, човек! Защо се помисли така? Просто имам много и различни захаромери и спиртомери и всичките показват различни стойности - вече не зная на кой от тях да вярвам, както и да е!
Така - днес отивам, отварям и виждам, че материалът е паднал напълно! Опитах сока отгоре, но е кисел и леко газиран. И все пак, реших да запечатам бидоните. (материала е разпределен в 2 бидона) Като се пооправи времето ще варя! Ти какво ще кажеш?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 13:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2011, 12:26
Мнения: 7
MONI BARONA написа:
Предполагам че материала е доста гъст и ще се наложи да го разреждаш преди варене.Та мисълта ми е два дена преди да вариш на казана/а то е време вече/ разреди кашата с една кофа хладка вода.....после казанджията ще си го разреди колкото трябва.

Да, гъсто е и трябва да се разреди доста! И понеже аз ще си го варя (не ползвам казанджия) можеш ли да ми кажеш как да разбера колко да го разредя и си мисля даже да сложа пясък в казана за да не загори! Така варя кайсията и не загаря!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 13:46 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Относно захаромерите - можеш да си направиш няколко захарни разтвора и да видиш какво отчитат. Имай предвид, че в "джибрата" освен захар има и други материали, които оказват влияние върху плътността, и е нормално захаромера да мери грешно, но поне ще имаш някаква отправна точка.
Малко ме притеснява това, че материала е кисел - то зависи колко е кисел де :)
Какво да ти кажа? - вари когато можеш. Вероятно материалът е преврял. Няма да е зле да се запасиш с някое пакетче сода бикарбонат, но не прекалявай с нея, че става лошо.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2011, 02:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2011, 12:26
Мнения: 7
Аз написа:
Относно захаромерите - можеш да си направиш няколко захарни разтвора и да видиш какво отчитат. Имай предвид, че в "джибрата" освен захар има и други материали, които оказват влияние върху плътността, и е нормално захаромера да мери грешно, но поне ще имаш някаква отправна точка.
Малко ме притеснява това, че материала е кисел - то зависи колко е кисел де :)
Какво да ти кажа? - вари когато можеш. Вероятно материалът е преврял. Няма да е зле да се запасиш с някое пакетче сода бикарбонат, но не прекалявай с нея, че става лошо.

Благодаря за съветите, тези дни ще го пусна да се вари и ще кажа какъв е резултата!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2011, 10:49 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Вместо да разреждаш просто може да махнеш твърдите частици, джибрите, с някакво сито и ги изстискай и ако искаш малко промий. Като се разрежда излиза по-нисък градус, а ако ще правиш втора преварка няма проблеми даже с разреждане!

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2011, 19:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
и си мисля даже да сложа пясък в казана за да не загори! Така варя кайсията и не загаря![/quote]
пясък не съм чул да се слага, ако имаш предвид пепел, това е ако ти е кисел материала. И ти си прецени сам на вкус дали има някаква кисела жилка, ако има се слага сода, пепел, зелка, какаляшки колко щеш методи. Това със содата като се сетя преди години, когато не се разправях с пращините и казанджията да ми слага сода на материал, който няма нужда, но той си слагаше содата като за добър ден ми навява лоши спомени.
И с пепелта трябва да се внимава, че така един хубавец хем сложил пепел да му убие киселостта, хем я изкарал кисела ми тръгнала и жълта...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2012, 11:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Апр 2012, 13:54
Мнения: 18
Здравейте ! Аз имам един въпрос който може да ви се стори смешен ама все пак :) Става ли ракия от "Попски круши" ? Защото двама познати ми казаха че не ставало :o нали все пак си е плод има захарност някаква има си аромат , не знам кое пречи да се получи :? Но и като знам какви са ракиджии от по старата школа :roll: Абе дайте някакви мнения все пак ;) аз така и така ще пробвам :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2012, 11:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
нищо не пречи да стане дестилат от тях

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2012, 11:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Виж подписа на Krass


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2012, 12:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
boriu написа:
Здравейте ! Аз имам един въпрос който може да ви се стори смешен ама все пак :) Става ли ракия от "Попски круши" ? Защото двама познати ми казаха че не ставало :o нали все пак си е плод има захарност някаква има си аромат , не знам кое пречи да се получи :? Но и като знам какви са ракиджии от по старата школа :roll: Абе дайте някакви мнения все пак ;) аз така и така ще пробвам :prost2:

Повечко захар трябва за тия круши.На вилата имам 2 дървета, ама винаги съм ги мешал с ябълки за ферментация.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима