Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 16:31

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2008, 10:53 
Offline

Регистриран на: 27 Юни 2008, 10:45
Мнения: 1
Местожителство: Плевен
Здравейте,
Нов съм в домашното производство на ракия, но с един приятел ще правим ракия от кайсии и той твърди че трябва да сложим на 100 кг материал по 30 кг. захар. Доколкото четох захар трябва да се сложи в материала до достигане на захарност от 20%. От вногото захар е ясно, че ще изкараме повече количество но аз твърдя, че ще е с влошено качество.
Затова му предлагам вместо да даваме пари за захар да сложим колкото е необходимо захар, а с икономисаните пари да купим етилов спирт от складовете за лекарства 95 градуса и да го дабавим в материала.
Въпросът ми е кога да го добавим при ферментирането на кайсиите или преди варенето направо в казана.
Ще съм ви благодарен за помоща.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2008, 12:31 
Offline

Регистриран на: 17 Авг 2008, 12:23
Мнения: 37
наи добре при преварката добавете спирта аз съм правил така

_________________
ден да не ми се работи има ама ден да не ми се пие нема


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: здравейте
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2008, 20:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Мар 2008, 16:42
Мнения: 20
по нашия край слагат вимпромски спирт,с джибрите а не с преварката по не това съм чул,за съжаление не можах да намеря спирт и реших да пробвам с наливна ракия от 2лв литъра :D ,като пробвам ще пиша за резултата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2008, 20:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Имам познат който си прави водка от такъв спирт /жена му е аптекарка и тя знае на коя фирма е хубав/ Моя познат ми каза за рецептата но не е сигурен в пропорцията - на 1л. спирт слагат 1л. дестелирана вода но преди да ги смесят налива спирта в малка тенджара и го пали като погори малко /не знам точно колко / захлупват тенджерата с похлупака зада изгасне. След смесването се добавя грам захар и грам лимонтозу и след това маи се пие. Ако сложиш спирта преди да ферментира материала можеш да пресечеш ферментацията защото тя спира при достигане на 14-15 алкохолни градуса. Можеш да използваш следните СЪВЕТИ:

1 Правиш джибрите 19-20 захарни градуса /като добавяш захар или вода/

2 Зада улучиш пропорцията 1кг. захар. 4л. вода 10г. лимонтозу /получава се 20% разтвор на захар във вода/
3 Добре е джибрите да са водни

4 Джибрите трябва да се бъркат поне 14 дена /зада потънат шлупките от гроздето/ след това ги покриваш с наилон /направо върху тях/ и затваряш добре капака на бидона

5 Може и да не се биркат джибрите но трябва дасе затиснат добре / за щото ще изплуват отгоре шлупките на гроздето

6 Наи калпазанската и според мен най добре е джибрите в бидона да се затиснат с решетка отгоре която да се натиска от капака чрез парче дърво към капака. Капака се затваря добре да не пропуска въздух но на него трябва дасе пробие дупка и с едно маркуче което е вкарано в дупката от едната страна а другата в буркан вода / зада не може да влиза въздух в бидона а въглеродния двуокис от ферментацията да излиза/. Когато спре да бълбука маркучето в буркана ферментацията трябва да е спряла.

7 Зада са готови джибрите трябва да нямат сладка жилка /ако са спрели да врът и са сладки значи захарта е била мхого трябва да сложиш вода и да предизжикаш пак ферментация/

8 Преди варенето трябва да се сложи хлебна сода в бидоните 4-5 пакетчета на бидон разбърква се добре докато спре шуптенето. Това се прави зада не киселее ракията

9 Зада преври добре спирта преди да го сложиш в казана трябва да го разредиш 1л. спирт 4л. вода /да се получат горе долу 19 алкохолни градуса/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Май 2011, 11:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2011, 09:47
Мнения: 57
Доста точни обяснения от petiomalchev. Напълно се съгласявам, че слагането на алкохол преди или по време на ферментация само ще увеличи алкохолната концентрация което може да доведе до "убийство" на дрождите в маята преди цялата захар да е била превърната в алкохол.

По точка 4 - колко дни трае ферментацията да доуточня, че околната температура има значение. Ако е по-хладно може да се забави, или дори да спре.

По точка 8 искам да уточня нещо кето се отнася и за всички рецепти споменаващи, я лимонтозу, я сода. Значи, идеята е при при започване на ферментацията началното рН на ра-ра да е 6 или клонящо към 5. Т.е. да е леко кисело. Не знам защо е така. но така го пише навсякъде. И от тук идва, че ако поради киселинност на водата в района или джибрата повкиснала, рН е по-малко т.е. още по кисела се слага сода да неутрализира. Обратно ако имаме много и твърда вода и меренето излезе 7 или нагоре може да се сложи лимонтозу. Макар, че тук видях някой противници на органичните киселини, и те може да са прави. Ако всичко е наред, няма нужда да се слага нищо. Под всичко наред се разбира да имаш някакъв лакмус с който да можеш да направш сносно мерене.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима