Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 27 Май 2018, 00:23 Дата и час: 27 Май 2018, 00:23

Часова зона: Европа/София [DST]

 [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 14:20 
Offline

Регистриран на: 02 Окт 2010, 19:32
Мнения: 13
Преди време бях пускал тема, но бях "софиянец" и повечето методи не ми бяха удобни ... сега съм си селянче ... и вече мога по сериозно да се заема с варенето ... интересува ме рецепта , или как точно да стане и какво да се ползва за ферментацията, как да се провери кога е готово, от къде да се купят "добавките" ... царевицата не ми е проблем, и ще ползвам нея, да речем че имам около 3-4 тона царевица годишно за съсипване ... целта е да стане възможно най евтино ... и да излиза максимално спирт от килограм ... знам че имате повече опит с питейния спирт ... но мен не ме интересува "чистотата" на спирта ... няма да го пие никой освен автомобила ... за това миене на съдове, чистота на материала ... изобщо не са ми приоритет ... интересува ме само как да си подготвя материала за да изкара максимално количество спирт накрая и да не съсипвам много царевица ... трябва ли да я смилам/натрошавам, до каква едрина ... на брашно ли, на по едро ли ... изчел съм повечето рецепти във форума, но все пак искам малко специално внимание, тъй като това което ми трябва не е за пиене!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 14:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Доколкото аз съм чел - знам че :
1. Чрез ферментация на озахарена с нещо зърнена каша и последваща дестилация с колона (височина с пълнежа поне 1.2 м, а може би и повече) може да се достигне максимум до 96% чистота на спирта, което означава че ако ще е за гориво за автомобил - няма да стане, или поне ще има проблеми.
2. По висока чистота на спирта чрез дестилация може да се достигне само с вакуум - има и такива любителски апарати, в руски сайтове съм гледал, а и не само (при тях има и намаляване на температурата на завиране)
3. За промишлени цели изключващи консумация може да се използва хидролиза на нишестето в зърното с киселина - сярна киселина концентрирана - тоя процес не ми е познат, знам само че съществува. Чрез него може да се хидролизира и дървесина , май от там идва и понятието "дървесен спирт"

Озахаряване на зърно може да стане с ензими (не само с малц) - един съфорумец може да ти предложи такива за големи количества зърно : ka4ulatiq, тъкмо ще кажеш как действат, че да не се мъча аз :)
Цената на ензимите съотнесена към тази на царевицата е пренебрежимо малка, основна роля в разходите играе енергията - първо за озахаряване, второ за дестилиране с колона с малък дебит (заради високата чистота), сетне и още някаква обработка с цел доизчистване до 100% или близо.
Ако минеш презд озахаряване с ензими и дестилация с колона - спирта ще става и за пиене, от там насетне вече не знам.
Успех !
И кажи дали върви колата с етанолово гориво. Би трябвало.
Цената ... може би ще е наистина по-ниска, обаче - дебита на колоната няма да може да покрие ежедневните нужди според мен - при разход 7 на 100 и 50 км. на ден - ще трябва всеки ден да вадиш по 3-4 литра чист спирт за една кола, а ако са 2 и повече ? Ще трябва да бачка колоната денонощно за да има гориво за всички, или някаква по-сериозна колона с по-сериозно подгряване (съответно - охлаждане)
Сметката е следната : от кг. зърно (вкл. царевица) може да се получи около 600 гр. захари които впоследствие да ферментират с 1:4 съотношение зърно:вода - ще се получи алкохолно съдържание около 0.350 мл. спирт на кг. зърно което ще е в 4 л. вода или на 40 л. материал за варене - 3.5 литра спирт (като за 50 км. каране на кола). Скоростта с която ще излиза това количество спирт през колоната зависи от диаметъра й и най-вече от мощността на загряване : http://homedistiller.org/reflux_calc.htm
От този калкулатор е видно че : с колона с диаметър 54мм , висока 2м. и пълна с домакинска тел, 40 л. материал с алкохол 8.8% и нагряване с 5кВата (при съответното охлаждане в дефлегматора) - 3.5 л. ще излязат след 5 часа и ще са с чистота 94.7% - т.е. по-дълго време ще вадиш горивото , отколкото ще го изгаряш по пътищата !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 15:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2789
Местожителство: ''Survivor'' България
Предполагам че говориш за 'Биоетанол'.там исталацията за дистилация е различна с тази на обикновените дистилерйи. А може би и самия процес на ферментация,
по добре ни обесни накратко :D п.с същото е и за биодизела. А ето и коментарите в друг форум http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=25102 може да са ти от полза, успех. :2thumbs:


Прикачени файлове:
Коментар на файл: БиоДизел рефинерия.
homereak,биотенол.jpg
homereak,биотенол.jpg [ 66.47 KiB | Прегледано 2734 пъти ]

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 17:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Ето едно пидиефче относно процесите за производство на биоетанол :
http://www.bioenzyma.com/pdf/BIOENERGY/-2-Fuel_Ethanol_Processes_and_Enzymes_Sofia_March_2007_Bg.pdf
И най-интересното (за мен) е че именно царевицата дава най-голям добив 400 л. на тон !
Само за справка - по сега действащите закони - биоетанола е с акциз 1100лв. на тон, което за 1000л. е още повече, но не ми се смята.
Т.е. ако човек започне да си произвежда гориво за автомобила във вид на спирт трябва да плаща 1.10лв. на всеки литър, та накрая цената на царевицата хич няма да му е определяща :)
само хипотетично го казвам.
В Гърция рафинериите са задължени да изкупуват всичкото биогориво, което е произведено в страната !
У нас такъв регламент няма - и никой не е заинтересован при този акциз да произвежда биогорива, защото цената им е по-висока от тази на нефтените такива.
Иначе ползите за земеделието биха били значителни - сигурен пазар за зърно, сигурни доходи, оставащи в България, а не плащани на Русия за внос на нефт !
Да, ама не - Лукойл-Нефтохим нали трябва да печели ... Нищо че извеждаме пари от страната , а не въвеждаме.
Както и да е, ензимите не се интересуват чия царевица преобразуват :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 20:31 
Offline

Регистриран на: 02 Окт 2010, 19:32
Мнения: 13
момчета, къв акциз бе, то си е за мен, лев няма да дам ;) Въпроса ми не е как се вари, и дали водата е проблем за двигателя ... повярвайте ми водата не е проблем ;) Има водно метанолови инжекции, пръскащи чиста вода в мотора или 50/50 вода с метанол ... няма да изсушавам спирта, ще го полсвам 96% както си се продава и по магазините ... няма проблем да си купите 96% етанол и да го смесите с бензин ... изобщо не е проблем, проблем е настройката на ЕКУ-то и това че алкохола е с различни свойства ... трябва ви около 40% повече дебит на инжекторите помпата и така натам ... но това си го имаме ... нямаме си спирт на цена под 3-4 лева за литър ... имам царевица колкото си поискам ... на село като имаш земя ти дават рента, във вид на зърно и разни готови продукти като олио и брашно ... е имаме достатъчно зърно ... интересува ме с какво да си ферментирам царевицата и как, за да стане най евтино и бързо ... мисля си за киселина ... четох нещо за акомулаторна киселина ... вместо ензими ... пак казвам не е за пиене, и отрови да слагам вътре ми е се тая, стига да излезне спирт(етанол) :) междо другото 400л от тон царевица звучи много оптимистично ... аз си мисля за 1/4 спирт от тон царевица ... тоест около 250-300л макс ... но ако има начин да се увеличи продукта крайния ... съм навит ;)Колона ... имам доста добри чертежи на колона, и ги бях пуснал преди в този форум в друга моя тема ... всъщност аз имам 2 теми с тая в този форум ... и ако не ми е затрита другата ... чертежа би трябвало да е в нея ... колкото до изсушаването на спирта ... според мен е безмислено ... колкото и да го сушиш, после той си поема своето ... и си мисля че и в Е85 да речем, дори да слагат чист 100% спирт ... той пак си поема вода с времето ... не съм химик, но ми се налага тея дребните неща около горивата да ги знам ... ще ми спестят пари и ще ми донесат коне, което в спорта си е + отвсякаде


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 20:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2789
Местожителство: ''Survivor'' България
zaplahata....... Цитат от ''hygro'' от фирма ТехноОптима, ХигроОптима /които май са спонсори на нашия форум/ :? ......Азеотропичен разтвор 96,5% ОБ може да бъде използван като самостоятелно гориво, но не може да се смесва с бензин. За спиртно-бензинови смеси за непреработени за чист алкохол двигатели си трябва анхидриден етанол. Тъй като чрез дестилация не е възможно пречистване над азеотропичната точка, след ректификацията се налага химическа обработка за обезводняване. Анхидридният спирт е силно хигроскопичен и поема влага от въздуха, затова веднъж налят в резервоара има ограничена трайност......
По добре е да се обърнеш към :arrow: това http://www.squidoo.com/hhoreview

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 21:05 
Offline

Регистриран на: 02 Окт 2010, 19:32
Мнения: 13
Не знам дали от опит пишеш или си го чел някъде, но според мен 100% етанол никъде не се продава, аз проблем с карането на чист спирт нямам, а и ... да стигнем до изсушаването на спирта ... преди него ми трябва рецепта за царевицата ... колкото до вървежа, нормална кола не върви повече на етанол, дори напротив, етанола на мен ще ми даде по ниска температура на изгорелите газове, по ниска температура на всичко като цяло, както и охлаждане на смукателя, а в резултат на това и по високия октан , по високи аванси, които дават коне определено ... та оставете на страна какво трябва да се прави след като имам вече спирта ... айде първо да стигнем до там ;) Относно тея калкулатори ... нещо не им разбирам много ... колегата victoryvt , би ли направил няколко проби с по голям диаметър и по голяма височина на колоните, и да кажеш по голям диаметър ускорява ли процеса ... най вероятно за гориво ще ползвам дърва, за казан ще ползвам 200 литров варел от масло, идеи приемам за размер на колоната и за начина на ферментиране на царевицата ... интересен ми е целия процес на ферментацията подробно, какво правя, кога разбирам че е готово, все пак мисля че киселината е моя начин ... а не ензимите ...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2011, 09:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
В оня калкулатор дето ти пратих - като заложиш 200л. за материал, начално алкохолно съдържание 8.8%, височина на колоната 1.9м. (понеже след 2м дава грешки) материал за пълнежа - домакински тел за чинии, нагряване 12кВата (което за дърва е напълно възможно), диаметър на колоната 75 мм, коефициент на отлива 5 (5мл връщаме в колоната, 1 мл отливаме за ползване) се получават следните резултати :
за първите 3 часа - 9.5 л. на 95%
вторите 3 часа още 5.3 . на 94.8%
третите 3 часа още 2.4 л. на 94.5%
и след това не си струва дървата :)
т.е. теоретично с подобна колона ще извадиш за 9 часа 17.1л. спирт на 94.8%. от 200 л. материал течен.
за да го получиш ще ти трябва 50 кг царевица и 200л. вода + някакво количество ензими които не са паричен фактор, предимно дървата ще са разход (10 часа горене + още някой час за озахаряването)
Заложил съм 8.8 % алкохолно съдържание на материала, но с ензимите може би ще стигне и надмине 10 !
Ако е 10 - за 12 часа се получава - 20.5л. на 94.9% !
А при 11 - за 12 часа - 22.6л. на 94.9
Още по-висока концентрация на алкохола в кашата може да се постигне с намаляване на процента вода при озахаряване - вместо 1:4 да стане 1:3 (на 50 кг. царевица - 150 л. вода), обаче има опасност да не протекат процесите по озахаряване както трябва (това е само предположение)
В края на краищата - дали е важно дървата да се пестят или царевицата не знам.
Обаче тук има друг проблем - охлаждането в главата на дефлегматора. При 12 квата нагряване - трябва и долугоре толкова охлаждане с водата. За да не се хвърля вода на вятъра може да се събира в някакъв голям резервоар и да се ползва отново след като се охлади сама, или да се използва някаква система за охлаждане с водна помпа и радиатор за кола. Или направо да отива за поливане на градината през лятото, или за отопление на радиатори през зимата :)
Повишаване на чистотата на спирта може чрез друг пълнеж, който има по-голяма повърхност или с още по-висока колона. За да се намали височината на цялата установка може колоната да е на земята, а връзката с казана да е с някакъв високотемпературен маркуч с фи, по-голямо от на колоната, както и изолация.
Иначе за доизчистване до 100% не знам какво още може да се ползва, ще трябва да четем.
Това което съм разбрал аз е че - ако се ползва само спирт без бензин - може и да не е съвсем чист, ако се смесва с бензин само трябва да е чист. А защо е така - не ми се занимава да търся.
Успех !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2011, 10:14 
Offline

Регистриран на: 02 Окт 2010, 19:32
Мнения: 13
много мерси за отговора, аз хора дето са карали на метанол, етанол, бензин с етанол, бензин с метанол .. имам доста, въпроса е само набавянето на етанола, на метанол е 2 пъти по добре за конете, както и за парите, но мноооого по зле за здравето на дишащия .... газовете от колата ще са леко отровни ... и е корозивен, етанола обаче няма никакви странични ефекти, освен че трудно ще пали колата с него ... но и за това си има добавки ;) Иначе дали етанол с по нисък процент се свързва с бензин ще се провери още тея дни, ще налея бензин и спирт в един буркан и ще се види ;)

Но, смисъла на темата беше главо рецепта за озахаряването и ферментацията ... там съм много много бос, моля СайтАдмин , Аз, и другите гуру да дадат съвет ... как би био най добре и най лесно ... с ензими или с киселина

Най нужна ми е самата ферментация и как точно се прави ...

друга проста идея ... познавам се с казанджията тук на село ... да зема да говоря с него да ми сбира остатъчна ракия няква с много нисък градус ... ако не я омешват с другата де ... ще питам да видим ;)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2011, 11:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Казанджията си събира за него си патока, после си вари ракия и я дава на гостите си :)
Ферментацията е проста работа, виж озахаряването не толкова.
С ензими би трябвало да стане лесно - казан голям, фуражомелка за зърното, вода, дърва и ензим ! И спазваш времена и температури, бъркалка за теракол, дрелка, дървена бъркалка - това ти е арсенала.
За ензимите се свържи с http://www.rakiyata.com/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=2413
той има ензими, но аз лично не съм ги пробвал, поне засега.
Колоната обаче ще си е баш работа - но пък можеш да я направиш и от друга тръба, не медна - щом ще се гори, а не пие :) спирта.
за 12 квата охлаждане ... ебаси серпентината ще трябва - може би нещо от сорта на 10 м. фи 10мм медна тръба, с голям зор при огъването, но и за това има лек - пясък и разни приспособления, ти си механик, ще се справиш !
Айде давай, че вече почвам да съжалявам че имам дизелова кола :)

(Ферментацията ще я правиш на всичко озахарено - на 200 л. - 8 кубчета мая за хляб, д-р Йоткер е по-скъп, не си струва да го издухаш през ауспуха :) , после ще цедиш - а на казана само течност, че иначе ... загаря яко. Ферментацията да е на топло - не по-малко от 18 гр. или завиване с нещо дебело, минава за 5 дена и после вариш на казана - тиха миха няма да чакаш, да не казвам че и с някои от тия ензими май можело и за два дена да ферментира. Някаква преса за цедене трябва да се измисли, щото голям чанч е това цедене, а ако не изцедиш добре - няма да извадиш количество)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2011, 11:30 
Offline

Регистриран на: 02 Окт 2010, 19:32
Мнения: 13
преса за цедене не е проблем ... елементарно е пак с варел, отрязан отгоре, с тежест някаква ... камъни отгоре ... и аре ... като пресата за сирене ;) Проблема е процеса на озахаряването .. много ми е неясен, и тва с ензимите, дайте рецепта с киселината ... струва ми се по ... лесна ;)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 20:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2011, 00:22
Мнения: 40
Местожителство: Бургаско, рядко Варна
Момчета, не си губете времето с глупости. Извинявам се за грубия песимизъм, но бръмбара "биогорива" ми влезе в главата преди десетина години и за толкова време вече го поизбих...

Без значение какво биогориво ще произвеждате, ако то ползва земеделски площи, ангажирани специално за производство на суровина, е нерентабилно и не отговаря на критериите за устойчивост, защото нарушава хранителния баланс. Някъде из мрежата имаше изследване, поръчано от германското транспортно министерство. Според него, ако целия им подвижен състав трябва да се изхранва с биогориво, не им достига обработваема земя за да си отгледат суровината за производството му. Това не означава, че не трябва да се оползотворяват отпадъци от земеделското производство.

Единствения източник на възобновяема енергия е слънцето. Биогоривата по същество са преобразувана слънчева енергия. От всички култури захарната тръстика има най-висок коефициент на преобразуване - около 38%, като приблизително половината е захари и останалото суха растителна маса. Да приемем, че имаме 20% в захари. За дестилация ползваме топлина от сухата растителна маса. Енергийната ефективност на ферментацията е около 70%, а на двигателя с вътрешно горене - под 35%. Е, каква ни е крайната ефективност на системата - 4.9%. Под 5%. Не си струва да се хаби зърното, по-добре изхрани някое животинче с него да имаш за ядене, пък с икономисаните пари си сипи бензин на колцата. Докато дойде време да си ги караме на ток.

А наздраве! :)

_________________
Най-добрият начин да се избавиш от изкушението е да му се поддадеш.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 21:53 
Offline

Регистриран на: 02 Окт 2010, 19:32
Мнения: 13
Чесно да ти кажа, изобщо не ми пука за баланса ... аз не съм производител на био гориво, а ще правя такова за себе си, за състезателни цели, за 10 състезания годишно ... нито ще правя милиони литри годишно, нито ще карам всеки ден на това, 1 литър състезателно гориво струва 4 евро, ако мислите че няма смисъл да си варя ... давайте ми спонсорство и ще си купувам на евро ... аз сметката съм си направил ... ако може от сега натам, само рецепти как да го озахаря и ферментирам ... до колко градуса, процента или както се казва ... как да разбера кога е готово ... и какъв инструмент да си купя за измерването


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 23:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 804
zaplahata написа:
преса за цедене не е проблем ... елементарно е пак с варел, отрязан отгоре, с тежест някаква ... камъни отгоре ... и аре ... като пресата за сирене ;) Проблема е процеса на озахаряването .. много ми е неясен, и тва с ензимите, дайте рецепта с киселината ... струва ми се по ... лесна ;)


Ами, от това което знам , с киселина ще ти още по труден и пак стигаш до ензими. Във форума доста е изписано за производство на уиски и от царевица (примерно тук - viewtopic.php?f=7&t=90&hilit=%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE&start=15 ) , за да избегнеш производството на малц, се обади тук http://www.biovet.com/bul/byApplication5.html , или тук - http://www.elton-bg.com/pdf/enzymes.pdf . Предполагам, че ако се представиш, като по-голям клиент, ще ти обяснят какво ще ти трябва и как да го използваш.
А, ако казана ти е от алпака, вместо от тенеке, можеш след като напълниш резервоара, каквото остане , да го изпиеш ( или продадеш). Литър прилично царевично уиски ( това е 0.5 л. спирт ) , е също поне 4 евро.

А, това е за да видиш какво те чака ;) - http://www.youtube.com/watch?v=Ue1aH8xP ... re=related , http://www.youtube.com/watch?v=W1j4oZKP ... re=related , http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=zW9QAShhVLo

Успех !!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 14 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима