Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 04:56

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2011, 00:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Сеп 2009, 19:32
Мнения: 10
Местожителство: Pazardjik
Здравейте колеги.Трети ден, откакто съм заложил един бидон със смокини за ракия и днес установих нещо, което ми се случва за първи път - материала се сгъстява и каточели се желира. Смокините ги бях прибрал във фризера( както съм правил и друг път). Дойде им времето и ...Понамачках ги, добавих 20кг. захар, вода - 3/1 и днес, когато реших да ги разбъркам и да премеря захарността, установих, че масата се е сгъстила и се "влачи" като слуз. За първи път ми се случва подобно нещо. Отгоре се появи слабо запенване, но за 3-ти ден, мисля, че е нормално. Намират се в мазе. Моля за съвет и мнение, ако някой е имал подобен проблем - ще съм благодарен на всички отговори. Захарта я купих от "Кауфланд" и все си мисля да не е от нея...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2011, 03:32 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Ако не си слагал желета, конфитюри или други фабрични боклуци-проблема най-вероятно е в захарта. Материала ще преври по- бавно, но ще си даде рандемана.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2011, 09:15 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Възможно е захарта да е била заразена.
Ето две мнения по въпроса:

ilu6a написа:
Признаците за нещо нередно при ферментация с такава захар са -сгъстяване и леко желиране на ферментиращия материал...Причинител е Streptococcus mucilaginosus...
Начина да се избегне подобно нещо е сулфитиране на първоначалния материал...пък бил той само захар...


ilu6a написа:
Не си схванал нашите тревоги за захарта...Въпроса е не , че се търкаляла по пода,а че може да се зарази с някоя определена гад ,която може да направи джибрата ти на сопол...при това гъст сопол!Образува се силно-слузеста материя, която се продуцира от бактериите Streptococcus mucilaginosus примерно...има и други.Като краен резултат ракията ти НЯМА стане поради мърлящината на някой...

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2011, 11:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2011, 10:31
Мнения: 4
И моят се сгъсти! Само грозде без никакви конфитюри, компоти, захар и т.н. Другите 6 бидона (със захар) са си нормални, а тия два (без захар) станаха гъсти като "ягодово" сладко. Миналата година пак бяха така 3 бидона (със захар) - гъстиииии направо да си е... изкарах 90 литра на 60 градуса. Таз годишните ще видим какво ще излезе.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2011, 11:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 126
С лимонтузу или винена к-на може и да се отпусне.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2011, 17:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Сеп 2009, 19:32
Мнения: 10
Местожителство: Pazardjik
Благодаря за отговорите! Не съм слагал нищо, освен плода и захарта....Ще изчакам ферментацията, пък каквото "сабя покаже". Не ми се изхвърля около 150л. материал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2011, 17:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Stenli53 написа:
За първи път ми се случва подобно нещо.

ако друг път си варил от смокини и не е била така, значи проблема е със захарта


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2011, 21:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Сеп 2009, 19:32
Мнения: 10
Местожителство: Pazardjik
Смокините са около 60кг. Аз правя ракия само от смокини, защото това имам в двора. Смея да кажа, че ракията ми става много хубава и всеки, който я е опитал е на това мнение. Варя тази ракия от доста години и до сега не съм имал проблеми.

P.S. Понеже смокинята е плод, който не може да се обира наведнъж, част от плода събирам във фризера. Като се понасъбере доста (пък и когато имам време) - вадя, размразявам и т.н.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2011, 00:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
"Stenli53" :gott: Искрено се извинявам и най-малко исках да те обидя. Направих си труда и порових в нета за около 30 минути събрах тези данни - това дават за пресните смокини, а на тези сушените всичко им пише на етикета. Исках да разберем каде е проблема :datz: Ако съм се изказал грешно-извинявай :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2014, 18:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юли 2014, 20:07
Мнения: 39
Здравейте Колеги обрах смокинките :D колкото имаше (5кг) ако ги сложа в фризера за да чакам да събера още нали няма да ги прецакам нещо :cry: и друго да ви попитам трябва ли да се слага лимонтозу после в бидончето когато се приготвят


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2014, 18:27 
Online
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 268
Наскоро по българската телевизия гледах една реклама за захар, която я препоръчваха за сладка и мармалади защото подпомагала по бързо сгъстяването на материяла. Да не би да сте използвали такава?

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2014, 15:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
@Dido - аз два пъти съм правил от смокиня. Ципата дава много специфичен аромат на индрише. Става една сладка ракия, аз съм пробвал и смесено със пюре от сини сливи - също се съчетават добре. Препоръчвам ти да сулфитираш и добавиш дрожди за фруктоза, понеже сока и ципата на смокинята са много специфични освен това от сладост често смокините имат начални признаци на развала.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2015, 21:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юли 2014, 20:07
Мнения: 39
Опитах с смокините, няма такава смрад просто на мирис го докарва горе долу но на вкус е няма как да го опиша все едно ядеш вкиснати вмирисани смокини


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2015, 22:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Те не са за ядене,ако няма мирис на вкисното(оцет,С-200,ацетон и др.) това, че на вкус е кисело-тръпчиво-горчиво не е проблем.
Аз бих опитал да дестилирам.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима