Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 09:01

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2011, 18:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Така, ето и снимките.
Тестото е замесено както казах само с вода и брашно.Няма захар-махар и ала-бала.
Разделих топката която се получи.

Прикачени файлове:
SDC12631.JPG




След това добавих дрождите против всякаква логика ама нека да им е гадно.Размесих хубаво, чак толкова хубаво че ми се откачиха ръцете.Няма рехидратации и глупости, яжте гадини ваща мама :lol:

Прикачени файлове:
SDC12632.JPG




Завих с найлонова торбичка и държах на топло.

Прикачени файлове:
SDC12633.JPG




Ето и крайния резултат след около час и половина, в ляво е топката с Йоткер а в дясно с RX60.На вкус с Йоткер си беше нормално тесто, вкусно до колкото може да се каже и спокойно може да се разточи тънко като вестник.С RX60 си беше жилаво, имаше вкус на брашно и при опит да се разпъне се късаше.С Йоткер си беше увеличило обема над два пъти докато с RX60 едва се беше подуло колкото да се каже че има някакво движение.Като се натисне тестото с Йоткер се връща а с RX60 си остава пръста.

Прикачени файлове:
SDC12634.JPG




Но няма значение, крайния продукт беше унищожен веднага :D

Прикачени файлове:
SDC12635.JPG




Значи извода до тук, не ползвайте винени дрожди за тесто без значение кой какво обяснява че са едни и същи и без значение какво пише по книгите.
Утре на ред е яденето на захар от Йоткер и RX60 и ще видим кой как ще се представи.Ще ги напъна и двата щама с захарност 25 пък да видим кой е по-ербап.


Преди някой да ме е попитал как държа тестото и купичките на стената ще отговоря че не е стена а плот от плочки :lol:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2011, 19:34 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
victoryvt написа:
Saccharomyces cerevisiae
същото каквото се съдържа и в толкова издирваната от мен бирена мая за горна ферментация

Може би имат някакви минимални разлики или подвидове, но са все една раса !

Не са една раса,а един вид....представен от различни раси за различните приложения.Между тях има големи различия при "преработката "на захарите.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2011, 19:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
karlsson Поздравления за експериментаторския дух :gott: !
Рродължавай с :lab: и докладвай ако ти е воля ( това не е заповед а молба).
Извън темата твоя филм доста е продължил около 20 часа :lachtot: .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2011, 20:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Aaaа нали :lol:
Така яко ме яде от вътре да шибна захар с вода ама пусти ми захаромер като не е тук...
Утре, утре ще ги тормозя гадинките.
Впрочем нека чуем някакви предположения кой вид дрожди как ще се представят, става дума за баба ви Йоктерица и винени при захарност 25.Кой щам ще се справи по-бързо, кой ще издържи по-дълго, ще успеят ли да изгризат захарта...
Не се срамувайте ами гласувайте :D
Няма нищо срамно да сбъркаш, в края на краищата не сме тук да докажем един на друг кой колко НЕ знае а да си развиваме мозъка и въображението.Ако не беше така то Планета и Пещерска без интернет вечер :shock:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2011, 20:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Тук аз съм за винените дрожди Йоткерите ще ги догонват на бос крак из стърнището!
Залагам литър ракия (кои може да я пие да я спечели) за Винените!!!!!
:zauf2: :prost: :lol: :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2011, 21:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
cavxan написа:
Тук аз съм за винените дрожди Йоткерите ще ги догонват на бос крак из стърнището!
Залагам литър ракия (кои може да я пие да я спечели) за Винените!!!!!
:zauf2: :prost: :lol: :lachtot:

Много зависи какво ще сложи в пробата /като материал/ ако е зърно,царевица и др.житни д-р Йоткер е незаменим. :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2011, 21:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Няма ако или залагаш или не,аз съм за винените щом става дума за захар!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2011, 21:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Монка, не чети избирателно какво пиша :fies: :lol:
Пробата ще е само вода и захар от Лидъл понеже е ефтинджос.Понеже съм проЗд няма да ползвам формули и т.н. а разтварям захар, меря с виномера, още захар, пак меря, опааа малко вода че прекалих и пак меря :dance:
Мисля че 25 захарност е много добре като концентрация понеже тази година като гледах гроздето се движеше там някъде.Ще я видим "маята" до къде ще издържи като алкохолно съдържание и кога ще измрат гадинките.То пък с виномер ще е една точност да ти се отели вола ама все пак ще е показател.В края на краищата нали търсим отговор на въпроса дали става номера за рестартиране на спряла ферментация с "мая".
Опита ми показа че при обръщане на всичката захар на чист малц не умират ами се мърдосват на дъното и като се добави пресен свеж материал и полудяват, следователно алкохола във ферментиралата пращина не ги убива.Ще е интересно при колко дават фира.
Аз лично за винените които ще ползвам не се съмнявам че ще издържат до края но пък знае ли човек :nixweiss:
И по-интересното ще е вкуса на "нещото" като приключи ферментацията (говорим за тихата и като се утаи всичко) и дали ще има някакъв дъх.

Впрочем сега е момента да въведем корупцията.Който заложи на Йоткер че ще бие винените и ме подкупи с бутилка ракия и две вино ще спечели.Надавайте на лични по интереси :anmachen:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2011, 21:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
и дедо Йотка и винените ще изферментират захарта,както и биха подкарали спряла ферментация..
Въпроса е какво им е КПД-тоест какъв алкохол ще докарат в пробата при едно и също количество захар.
Аз след време бих могъл да направя една проба с по 10кг захар за маиЪтъ и 10кг за някои винени дрожди-по мой избор...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2011, 01:55 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
karlsson. Както си замислил опита няма да е коректен. Маята освен дрожди има храна и ред други съставки. Дрождите са чиста култура и трябва да ги нахраниш / гладна мечка хоро не играй/ ако сложиш и съответното количество храна за дрожди опита ще е реален.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2011, 07:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Принципно си прав.Ще им добавя на винените на върха на ножа малко активатор.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2011, 08:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Първо - рехидратиране, в случай че решиш, да повториш експеримента с тестото.


Последна промяна ivobal на 23 Ное 2011, 15:19, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2011, 21:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Айдеее, ся ще видим кон боб яде ли?!

Малко калибровка и проверка на захаромера.

Прикачени файлове:
SDC12639.jpg




Малко захарчица до захарност 24%, айде няма да ги тормозя с 25%. Не че нещо ами захарта ми свърши на 24 :lol:

Прикачени файлове:
SDC12641.JPG




Под натиска на колегите във форума сложих Fermactive Activateur съдържащ амониев сулфат, диамониев фосфат и витамин В1.

Прикачени файлове:
SDC12642.JPG




Следва добавянето на дрождите, ползвах старата бележка :D

Прикачени файлове:
SDC12643.JPG




И накрая водните клапанчета да чувам аз какво се случва нощно време понеже дружките ще се трудят в спалнята :lachtot:

Прикачени файлове:
SDC12644.JPG




И така, сега ще чакаме да видим какво ще стане.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2011, 21:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Аз си държа на думата! няма туй-онуй винените ще победят ако ли не дължа литър ракия :? .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2011, 00:23 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Пиши един литър и от мен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима