Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 21:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2011, 11:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Аз залагам че ферментацията ще спре преди да е сфършила напълно захарта.
То ако ставаше само от вода и захар,нямаше да даваме пари за грозде,ечемик, царевица, "бой на захар и вода"+ дрожди/мая/ етоти материал за ракия/спирт/.
П.с. Както всеки човек е силен в професията си, така и дрождите/мая/ са силни в това за което са предназначени.Е случва се и понякога доктора или ел. техника сами да си сменят изгорялата крушка в банята. :lol:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2011, 14:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
и двата вида ще изкарат докрай ферментацията и без активатор,просто ще е по-бавно и е възможно да се появи миризма на сероводород ...
Спирт става само от захар и вода и дрожди разбира се(малко активатор никога не е излишен,но и без него може)-хич плодове не са необходими...
Всяка година правя така по 20 литра на 55-60гр...за поддръжка и дезинфекция на бъчвите си.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2011, 17:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
не разбрах, други дрожди не слагаш, пробвал съм само мая захар и вода и не става...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2011, 17:44 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
винени дрожди.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2011, 18:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Братя, за сега греда с маята.RX60 загризаха захарта и си бълбука клапана от време на време като леко се пени отгоре.В същото време Йоткера мълчи като бит гъз, пръчиците леко са набъбнали и са утаени на дъното.Ще го изчакам още до довечера Йоткера и ако не тръгне ще сипя още но рехидратирани.Така няма да е равностойно понеже казах че ще работят при равни условия но определено при маята се закучи работата.Може да се наложи да подгрея разтвора с Йоткера което пак няма да е честно спрямо винените, все пак работят при 19гр. околна температура.
Пак ще докладвам по някое време.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2011, 20:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
мда, не знам дали е имало среща на живо от съфорумците, но сигурно ще стане world war 3 на нея :)
карлсоне тая мая няма да ферментира, ако щеш един месец да я държиш. Иначе както съм писал, когато съм я използвал, особено в моя случай с цвета, няма грешка ферментира докрай. Вече за вино, ако имам възможност разбира се бих използвал тези там винени както им викате..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2011, 20:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Е няма лошо, покрай спама и лафа си върви сериозната тема, то пък иначе ще е много сухарско ;)
Още по-зле става братя, винарките яко настъпиха захарта, течността се размътва подобаващо и отделянето на газчета си върви доста добре.Шишенцето от бира си е нашарено с мехурчета като шампанско.В същото време Йоткерица спи зимен сън.
Сега ще ги аерирам малко и двата буламача, нали така се прави за да се осигури количество кислород за размножаване на дрождите, така викат старите хора :lol: Ако и след това не се събуди маята ще предприема мерките за които говорих в по-предния ми пост.

А ма ко ще да ферментира, като спечелят винените и ферментират каквото и колкото могат ще им блъсна и това с маята да го изядат, ми няма да отива зян я тая захар.После в някой казан и айдеее, 200 грама да пусне па си е нещо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2011, 21:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Нека стане малко сухарско...с нещо """" „научни неща”, които да се „приемат” от „научните учени”""""-вероятно отново аз съм визиран...Малко теория няма да е излишна в спора за тези които обичат да се подплатят и мааалко наука.
Част от съдържанието на получена във тази връзка на книжка:
Прикачени файлове:
DSC02454.JPG

Прикачени файлове:
DSC02457.JPG


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2011, 21:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Ааааа, изрично идеята е да се поставят гадините в еднакви условия.Когато се бере гроздето и се прави вино е хладно, да не кажем студено нощем.Температурата на мъстта ако се завива и т.н. се върти около 17-18градуса, това и за винените си е малко кофти да не говорим за хлебна мая.
Пак повтарям че целта на експеримента е да се види как работят двата щама при равни екстремни условия понеже завит с черга бидон с мъст на двора си е екстремно особенно в комбинация висока захарност.Ето защо ги тормозя все едно се прави джиброва която си е някакви си изцедени люспи с вода и захар като тук вече ще се види съвета дали мая или винени дрожди ще доведе до по-добър резултат.
Не е идеята да изферментират ако е така ще им хвърля както казваш на Йоткерите брашно но пък дай да им сложа на винените и малко десертно грозде :lol:
Впрочем помирисах бутилките, с винените си има някакъв странен аромат, до сега не съм помирисвал ферментираща захар.Но пък шишето с Йоткер мирише много гадно.Рехидратирах малко мая преди малко и я сипах да видим какво ще стане, ако тръгне добре но ако неще може да изваря материала да избия каквото има, след това да коригирам захарността до началната и пак да посея.Зор си е на маята с тази захарност и това е.А винените си гризкат :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2011, 21:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
някъде беше споменал че 11 или 15 лв вършат работа за 500 л материал, чудя се веднъж като са отворени дали могат да се използват след неопределено време?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2011, 21:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Ами аз в момента ползвам за експеримента точно такива отворени и си стоят в едно шишенче.Май че няма проблеми. като гледам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2011, 21:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
falcon написа:
някъде беше споменал че 11 или 15 лв вършат работа за 500 л материал, чудя се веднъж като са отворени дали могат да се използват след неопределено време?


http://www.shop.bulgariandrinks.com/mag ... flore-rx60


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2011, 22:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
ilu6a,моля те, дай малко повече инфо за тази книжка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2011, 22:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
скъпички са, а това че ще стигнат за 500 л, какъв грамаж за какъв обем е достатъчен?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2011, 22:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Препоръчителни дози за употреба:
За червени вина - 20 гр./100 литра гроздова каша или мъст

Предлагани опаковки

Опаковка с 10 гр. от продукта – 2,80 лв.
Опаковка с 20 гр. от продукта – 4,00 лв.
Опаковка с 30 гр. от продукта – 5,50 лв.
Опаковка с 50 гр. от продукта – 8,50 лв.
Опаковка със 100 гр. от продукта – 15,50 лв.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: vnnaidenov и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима