Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 14:23

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2011, 08:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Иначе по темата.Ставам сега да пия кафе и гледам май студената война свършва и започват да летят ракети между супер силите като общия им враг е Ал Захири :lachtot:
В две редици са се строили дрождите на Йоткер и ми пеят тихо от бутилката:





От другата страна пък отговаря паравоенното формирование Зимафлор:







Йоткериците започнали да попръцват тихичко и се правят на ощипани но това стана след като наблъсках подобаващо количество допълнително което не е честно ама ще си затворим очите.
Интересно е да се наблюдава в прозрачни съдове.Има разлика в мехурчетата.На Йоткера са по-малко но по-големи докато при винените са много но пък много по-мънички.
Лага на винените преминава и вече се засилват докато при хлебните не е толкова ясно изразен и тръгват на по-бурна работа а не методично да увеличават работата си.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2011, 12:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Опитна установка № 1
400мл. вода+ 1с.л. захар, с температура 34*С, разделена в два съда.
в съд 1 добавена 1 ч.л мая за хляб "Саф-Инстант" на Льосафр ( много по-доволен съм от нея, в сравнение с Йоткер)
в съд 2 добавени с 1/4 по-малко от хлебната - винени дрожди от Златната бъчва, произход Франция !?!?
30 минути рехидриране на двете, замесване на хлебните, след 15 мин. замесване на винените, Поставяне на двете, във фурна на 35*С. След 30 минути, тестото с хлебните бе с 2 пъти увеличен обем, тестото с винените, не бе помръднало. Извадих виненото на стайна температура, и след 30 мин. бе увеличило обема си с около 50%. Премесване на двете теста, хлебното в хладилника, виненото на стайна температура.
На сутринта- хлебното с двоен обем, с нормална за втасало тесто консистенция. Виненото, преляло от съда ( поне двойно увеличаване на обема), с малко по-рядка консистенция (въпреки че при замесването му бяха необходими 15-20% повече брашно, спрямо другото)
Последва смесване на двете теста, премесване, около 1 час втасване и във фурната на 175*С за 40мин.
Това е резултата:
Прикачени файлове:
26112011.jpg


Следващ опит: винени дрожди в козуначено тесто, където поради наличието на доста повече захар, хлебните не се представят много добре (но това май ще е за друг форум, освен ако някой не отвори тема: хяб, мекици, баници и козунаци) :lol:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2011, 18:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Някой май има като мойте плочки, бели 15х15 с черни фуги :D
Значи ясно, хлебните много бързо се справят с втасването на тестото а на винените им трябва много повече време, това се случи и при мен но пък аз ги нагъзих без хидратация да им е гадно :breit: Ако ги бях оставил една нощ можеше и винените да втасат тестото но кой ще ги чака.

Сега гледам какво се случва със захарта.Йоткера пръцка но доста по-слабо от винените, иначе върви там нещо, не е като да не ферментира но се мъчи маята.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2011, 20:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
karlsson написа:
Някой май има като мойте плочки, бели 15х15 с черни фуги :D
Значи ясно, хлебните много бързо се справят с втасването на тестото а на винените им трябва много повече време, това се случи и при мен но пък аз ги нагъзих без хидратация да им е гадно :breit: Ако ги бях оставил една нощ можеше и винените да втасат тестото но кой ще ги чака.

Сега гледам какво се случва със захарта.Йоткера пръцка но доста по-слабо от винените, иначе върви там нещо, не е като да не ферментира но се мъчи маята.


Светло-бежови, релефни 10х10, с керемидена фуга (ще ни изгонят в друг форум).
Идеята беше, че в хлебните дрожди има рехидриращ агент, който им позволява, директно засяване в брашното, без нужда от рехидрация, за разлика от винените. Другото важно нещо е, че хлебните щамове, се развиват добре при температура 35-40*С, а винените знаем при 25-28*С. Интересното е, че след бурното си развитие на по-висока температура, хлебните продължават доста стабилно дейноста си и при 5-6*С в хладилника. Въпроса при твоя експеримент е, дали ще устискат, в такава концентрация на захари. Ако все пак успеят, до каква концентрация на алкохол. Ако и там успеят, колко % об. ще заработят от това количество захар и колко пък ще заработят винените.
Тъй като, и при винените се налага да затопляме някой път, не виждам проблем малко да им помогнеш, като ги затоплиш първоначално. Важен е крайният резултат. :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2011, 21:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Eй изнуди ме да ги затопля :lol:
Сега така и така ги вадих да подишат малко чист въздух и да с поразходят, ги потопих малко на водна баня с топла вода и качих до 27 градуса и на двете проби.
Пак се получи същия ефект, Йоткера започна да вади по-бурно големи балончета а винарките много фини като мъгла като пръцкането им превъзхожда тези на маята.Гледаш няма нищо в бутилката ама отделят газ.
Интересна е разликата в аромата, това го усетих със Зимафлорчето като ферментираха вино, имат специфичен аромат който леко напомня на шоколад, отдавах го на гроздето но го има и тук с чиста захар.При Йоткер си е аромат на чиста мая.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2011, 22:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Ами, нарочно не споменах нищо за ароматите, за да не ти повлияя. Днес пратих жената на разходка, за да не ми се пречка, за първите ми опити с озахаряване на ечемик. Междувременно опекох и онзи хляб от снимката. Когато жената се прибра, видя хляба и му се нахвърли (без въобще да знае какви съм ги бъркал). Започна се едно "Мммм, какво има в тоя хляб, много е вкусен, има нещо различно...и т.н."
Преди, често правех хляб, винаги в къщи всички са го харесвали, но до сега не бях чувал такива възклицания.
Ноо, има още да се говори по темата, така че обобщението за различните щамове, ще го оставим за по-натам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2011, 08:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Karlsson, как са "домашите любимци"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2011, 09:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Зле, едните са с дезинтерия а другите с повръщане :lol:
Не ги бях гледал от няколко дена, сега за първи път измерих какво става вътре.И двете проби са с захарност по виномера около 9%, на практика колко е никой не знае но поне е ориентир.След още няколко дена ще измеря пак и ако се задържи така ще взема мерки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2011, 13:28 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
За дрождите ,че са спряли е нормално...,винените към убеден че ще продължат след малък застой само че мааалко ще се размирише на яйца от тяхната бутилка-поради липсата(изчерпани) на азотни съединения...Известно е,че могат да се развиват макар и слабо и в без витаминна следа тоест сами си синтезират разтежни фактори -витамини от групата В.
...........................
Един случай,един дядо,един винпром вино от чепки,бъзе...
Няма понятие като второ вино!
За това казах ,че не е за раздел "Виното" ,а за раздела "Технология на високоалкохолните напитки".
Сурогат....Суровина за дестилат но не и вино,още повече с чепки и треволяци.
Тук не става въпрос за харесване.Озахаряването и последвалото ферментиране на джибров остатък е подготовка за изходна суровина за дестилат,а не за вино...-но дори и там няма чепки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2011, 15:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
falcon написа:
карлсоне, ако не възразиш време е за малко спам ;)...

Ми не що :lol:


ilu6a написа:
За дрождите ,че са спряли е нормално...,винените към убеден че ще продължат след малък застой само че мааалко ще се размирише на яйца от тяхната бутилка-поради липсата(изчерпани) на азотни съединения...Известно е,че могат да се развиват макар и слабо и в без витаминна следа тоест сами си синтезират разтежни фактори -витамини от групата В.

Направо ще им добавя активатор и на двата щама да си похапнат.Явно че онзи в началото не им е бил достатъчен, все пак в захарта няма да намерят необходимото количество хранителни вещества а аз им добавих доста малко.Може би за това и толкова се мотаха.
Значи до тук равносметката е че след няколко изпреварвания на единия щам над другия и обратно и двата се кротнаха на 9% захарност и са се утаили на дъното.След малко им добавям активатор и юруш на черешата да берат сливи :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2011, 18:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Статиите са достъпни за всички в интернет, както и е пълно с литература, няма смисъл да копирам огромните страници от Уики и т.н.
И понеже е до някъде свързано пък с темата ми, ако някой помни каква е тя въобще, ще спомена че чиста захар и вода която в момента ферментира от два щама дрожди, си има един рязък спиртен мирис особенно забележим при маята на Йоткер и до известна степен позамазан от аромат който се вдига в бутилката от винените дрожди.Това нещо мирише на всичко друго но не и на вино понеже няма и как да мирише на вино защото няма джибри.
Със същия успех аз ще си направя първо вино което вие ще наричате второ, след като ферментират двете проби и всичката захарност се обърне на алкохол, ще добавя малко есенция Траминер и готово, спирт+Траминер=вино Траминер.Да бе да, не мерси.
Но защо да се занимавам с глупости като мога да си взема литър водка и след като я разредя на 12% ще получа 3.3л. вино като добавя есенцията?Така цената ще е около 3.50лв за литър, чиста работа.Няма ферментации и глупости.След десет минути всичко е готово.


MONI BARONA написа:
Не е чесно така :mocken: . що не вземеш и ти да рупаш захар в пробата :lol: така със сигурност ще сечели някой облога.

Е честно или нечестно ферментацията е спряла, случва се често както съдим по темите във форума.Сега ще гледаме дали ще се рестартира или ще се наложи да добавя и рехидратирани дрожди на ново.Активатора е добавен преди час и на двата щама.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2011, 19:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Тоя край на вечния спор да не се отлага за 2012 (края на света) :lachtot: !Аз вече му загубих началото а края не се види :? .В крайна сметка ще давам ли ракия или ще получавам :nixweiss: .
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2011, 11:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
cavxan написа:
Тоя край на вечния спор да не се отлага за 2012 (края на света) :lachtot: !Аз вече му загубих началото а края не се види :? .В крайна сметка ще давам ли ракия или ще получавам :nixweiss: .
:prost:

Ще пием ракия, няма значение, важен е повода :lol:
Ферментацията се рестартира след добавяне на храна за дрождите, тук Люшката беше абсолютно прав, изяли са си манджата и бяха изпаднали в летаргия.При винените е малко по-бурна ферментацията, в смисъл малко повече се пенят от Йоткера.Явно че при добавяне на голямо количество захар си искат и подобаващо количество подхранка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2011, 11:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Има и един друг момент - спора освен количествен бива да бъде и поне малко качествен.
Какво имам пред вид - поне за хлебните и бирените (с които много си приличат) е известно че при озахаряване на малц и зърно когато се наблегне на алфа амилазата и се получат повече неферментируеми захари (декстрини и полизахариди) се случва следното - дрождите изяждат бързо малтозата и след това настъпва кучи глад - метаболизма им се променя и те започват да лапат и от тези дето се водят неферментируеми, НО за съжаление не произвеждат етилов алкохол ами някакви други гадости дето после и при дестилацията на всичкото отгоре не могат да бъдат отделени защото имали същата температура на кипене като етиловия алкохол !
Аз нали тоя същия х. го ядох с моето заблуждение относно температурите, та се зарових да чета.
Та си мисля - сега ти като ги мъчиш горките питомци без активатор дали не са произвели една купчина л-на докато са чакали активатора, и чии л-на са по-неприятни - на винените или на Йоткериците ?
Абе ... без газов хроматограф няма да се стигне до правилно разпределение на наградите (ракиите) :lachtot:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2011, 11:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Да произвеждат каквото си искат, въпроса е да изядат захарта.Това "нещо" не е за пиене, най много накрая да го метна в някой казан да му дръпна там колкото пусне алкохол.За половин литър няма какво да ми направи.
Аз захар използвам само за корекция и никога не разчитам на нея като основно количество.Единствено повдигам захарността но след това не блъскам още пет кофи захарен сироп за да извадя ракия от нея.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: TRANSFORMERS и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима