Опитна установка № 1
400мл. вода+ 1с.л. захар, с температура 34*С, разделена в два съда.
в съд 1 добавена 1 ч.л мая за хляб "Саф-Инстант" на Льосафр ( много по-доволен съм от нея, в сравнение с Йоткер)
в съд 2 добавени с 1/4 по-малко от хлебната - винени дрожди от Златната бъчва, произход Франция !?!?
30 минути рехидриране на двете, замесване на хлебните, след 15 мин. замесване на винените, Поставяне на двете, във фурна на 35*С. След 30 минути, тестото с хлебните бе с 2 пъти увеличен обем, тестото с винените, не бе помръднало. Извадих виненото на стайна температура, и след 30 мин. бе увеличило обема си с около 50%. Премесване на двете теста, хлебното в хладилника, виненото на стайна температура.
На сутринта- хлебното с двоен обем, с нормална за втасало тесто консистенция. Виненото, преляло от съда ( поне двойно увеличаване на обема), с малко по-рядка консистенция (въпреки че при замесването му бяха необходими 15-20% повече брашно, спрямо другото)
Последва смесване на двете теста, премесване, около 1 час втасване и във фурната на 175*С за 40мин.
Това е резултата:
Прикачени файлове:
26112011.jpg [ 115.26 KiB | Прегледано 390 пъти ]
Следващ опит: винени дрожди в козуначено тесто, където поради наличието на доста повече захар, хлебните не се представят много добре (но това май ще е за друг форум, освен ако някой не отвори тема: хяб, мекици, баници и козунаци)
