Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 12:50

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 11:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
За оставянето ще ги оставя но явно съм пропуснал да напиша в предния ми пост нещо.
Когато се помиришат двете "проби" има огромна разлика.Винените имат рязко подчертан спиртен мирис и една много леко доловима шоколадова нотка специфична за този щам.На вкус не бих казал че е приятно за пиене, няма лош дъх но е гадория общо взето.В същото време Йоткера има много отвратителен мирис, едно такова леко на вкиснало и на застояло, бих го определил като войнишка партенка полята с малко ябълков оцет :lol: На вкус е гадно.Винените се бяха утаили на дъното под формата на златиста нежна утайка и като разклатих шишето и се размъти, в същото време Йоткер се бяха утаили на тъмни кафяви парцалчета които при разклащане се вдигаха но не правят такава пелена както винените а просто си се мятат и много бързо се утаяват.
Това не знам какво означава ама не е на добро.
За да е сеира пълен, тестовете ще продължат но леко отложени във времето.Като първо ще напъна двата щама отново но да ферментират този път пращина от 100% озахарен малц, тук съм сигурен че хлебните ще дръпнат много напред въпреки че думата "сигурен" май не е много уместна :lol: При пращината захарността е доста по-ниска а и хлебните ще са в свои води но пък както се вижда винените държат на всякакви екстремни условия.Предполагам че крайния резултат ще е еднакъв понеже условията няма да толкова тежки.На есен 2012 (ако не е свършил света :D ) ще напъна с двата щама гроздова мъст въпреки че от сега ми е ясно какво ще стане.


Последна промяна karlsson на 12 Дек 2011, 11:32, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 11:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
karlsson написа:
За оставянето ще ги оставя но явно съм пропуснал да напиша в предния ми пост нещо.
Когато се помиришат двете "проби" има огромна разлика.Винените имат рязко подчертан спиртен мирис и една много леко доловима шоколадова нотка специфична за този щам.На вкус не бих казал че е приятно за пиене, няма лош дъх но е гадория общо взето.В същото време Йоткера има много отвратителен мирис, едно такова леко на вкиснало и на застояло, бих го определил като войнишка партенка полята с малко ябълков оцет :lol: На вкус е гадно.Винените се бяха утаили на дъното под формата на златиста нежна утайка и като разклатих шишето и се размъти, в същото време Йоткер се бяха утаили на тъмни кафяви парцалчета които при разклащане се вдигаха но не правят такава пелена както винените а просто си се мятат и много бързо се утаяват.
Това не знам какво означава ама не е на добро.

А това съвсем не е маловажно.

Браво на Карлсон, както за "отглеждането на любимците", така и за подробните доклади. :gott:
Предполагам на много хора вече им се е изяснило, че завършването на ферментацията е също толкова важно, колкото и започването и.
Много ми се иска, по някакъв начин да определим и алкохолното съдържание на пробите. Моля който има идеи да ги сподели!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 11:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Аааа късно е чадо, мандалото хлопна :lachtot:
Пробата с винените вече е сипана в едно бидонче в което събирам продукт от първа дестилация за втора, стоят само Йоткериците по молба на Люша.

А количеството е такова че и в лабораторни условия ще е трудно, тук говорим за около 300мл.Може чисто емпирично да се определи количеството алкохол по захаромера.
Ако на някой му се смята да хваща молива.

Винени:
300мл със захарност ~0% което по виномера отговаря на алкохол 12%об.

Хлебни:
300мл със захарност ~7,5% което по виномер отговаря на около алкохол 8-8,5%об.


За мен аз съм го решил а и този експеримент ми затвърди тезата че никога няма да използвам хлебни дрожди ако някой ден тотално се побъркам да добавям захар в пресовани и изтискани джибри с цел получаване на ракия.Самите джибри до голяма степен ще замажат аромата на получения продукт от основното количество захар но ще си знам че има нещо което не е така както трябва да бъде и винаги ще го търся.Вода, захар и джибри + винени дрожди, според мен това е решението а не "Блъскай мая и става екстра".То аз не и че правя джиброва ракия, правя си гроздова (скоро не съм) а джибрите подарявам на някои комшии които доволно потриват ръце :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 11:51 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Браво karlsson :2thumbs: За всеки случай направи една профилактика на перката щото след всички опити, малц, озахаряване и тн. жена ти да не те изрита и да останеш зе дълго време на покрива :megagrin:

Ако беше сложил ВО 213 или FCD резултатите щяха да са още по-фрапиращи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 12:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Евала на Карлсона !
А за опита с озахарен материал и винени дрожди - аз вече го пия :megagrin: , е не е само от озахареното де, още 10 кг захар сложих, но дрождите са си тези които си имаше в джибрата - а именно Ванков за червено вино. Справиха се отлично и дори след рестартиране на ферментацията поради големия студ (5 гр.) я докараха до край (захаромера потъна целия), източеното за варене беше на вкус съвсем приятно, даже отделих една кофа ей тъй за експеримента, да го пробвам за вино :D , като ми свърши хубавото. Понеже не се събра в казана всичко де, та реших да извадя една кофа хем за спорта, хем за спирта. Демек да съм сигурен че няма да тръгне да излиза през пълнежа на колоната нещо я пяна я семки ...
А самата ферментация протече изключително бързо - за ден захарността падна от 20 на 12, на следващия вече беше под 10 и така докато спря на около 5 по захаромера и вече спря заради студа. Чаках го две седмици че и горница, като стоплях на два пъти целия обем до 20 гр. - резултат - тръгне още малко и пак спре. Накрая купих един нагревател за аквариум 200 вата и след седмица варих - захаромера потъна целия, а казана изкара колкото трябваше. Писах някъде колко точно - с малка грешка поради 3-те литра патоки от предишен казан. Т.е. не са били 13% алкохол, ами може би 11.

Относно хлебните - няма нищо чудно че не могат да работят при голям % алкохол. И бирените не могат.
Обаче - моя колега Б.И. постоянно си вари в домашни условия муншайнка (и не само той де - цяла тайфа са - като се съберат да варят на единия казана и изпиват повече отколкото са изкарали :) )- зърно (ечемик) вода и захар , заквасва с мая от кубчетата и се кълне че никога не му е оставала неразградена захар, както по захаромер, така и на вкус и на рандеман - изкарва винаги толкова ракия колкото захар е вложил. Активатор досега не беше ползвал, чак сега на студа го накарах да рестартира последната си ферментация, но така и не я доведе до край. Обаче - разтвора го прави винаги 20% захарност - така на финала има 11% алкохол - което би трябвало да е горната граница на хлебните дрожди. В частност Йоткериците - те обаче не е сигурно дали не са на по-ниско ниво на алкохол.
Най-добрия тест ще е да заложим в два бидона с еднакъв материал - зърно, захар, вода - да ферментират единия с винени дрожди, другия с хлебни, ама не на Йоткер и накрая да видим какво ще излезе на казана от едно и също кол. захар.
Някой с по малък казан трябва да пробва, че иначе много пара ще се потроши за захар.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 20:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
:2thumbs: Браво "Кarlsson" много добър експеримент, отлично описан. Аз имах по добро мнение за Йоткера, но сега съм убеден че съм сбъркал :datz: Направих си извод, защо като правих опити с по 0.5л сушени кайсиики и захар(24% захарност) на третия-четвъртия ден ферментацията спря с Йоткер.:lachtot: Обикновенно за експерименти използвах Йоткер ама вече Неее :motz:
А спамаджиите ги остави - очахвах да се хванеш с тях и темата да се изкриви но ти не се поддаде и достойно завърши опита - евала!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 20:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Айде Карлсон, да се стяга за нов експеримент, този път с прясна "мая". Фалко нали и заради теб се спретна цяла тема, с научни похвати, литература и т.н. Нищо ли от целия този труд, не можа да те впечатли?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 23:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
За такива глупости винаги съм на линия :lol:
Ей го къде е Лидъл, захар по-ефтинка има за научни цели така че няма грижи.За да стане още по-интересно викам да изнудим Фланкер да даде в името на науката 1гр. ВО213 или ФСД.Имах ВО някъде останало малко в пакетче от преди но не го намирам :wallbash: И наистина ще е интересно с жива Юва какво ще стане но идва проблема, в каква пропорция да сложим от нея спрямо сухите дрожди?!Някакви предложения?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 23:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
karlsson написа:
За такива глупости винаги съм на линия :lol:
Ей го къде е Лидъл, захар по-ефтинка има за научни цели така че няма грижи.За да стане още по-интересно викам да изнудим Фланкер да даде в името на науката 1гр. ВО213 или ФСД.Имах ВО някъде останало малко в пакетче от преди но не го намирам :wallbash: И наистина ще е интересно с жива Юва какво ще стане но идва проблема, в каква пропорция да сложим от нея спрямо сухите дрожди?!Някакви предложения?

Фалко е спец по маята- той да каже колко мая и колко и какъв чай.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 23:40 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
Какво е Юва?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 23:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
ilu6a написа:
Какво е Юва?

марка мая


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 23:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
ilu6a написа:
Какво е Юва?



Както каза колегата марка мая, имат и суха конкурентна на Йоткер.Маята е турска и до колкото се чуваше са купили завода в Русе май че беше където се правеше българска жива мая и са му били катинара, явно им излиза по-ефино да купят и затворят завод от колкото да се произвежда тук.

Изображение


Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 23:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
О.К от утре започват два нови експеримента.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2011, 22:49 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
и?...има ли движение?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2011, 23:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
ако въпроса е към мен - на 23-ти казах че ще сложа захаромера, ферментира, обръщам шишето веднъж дневно да се понамокри чая, а другото където е само чай, днес почна да шуми нещо, но е далеч да се каже че ферментира, ще го следя и него.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима