Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 09:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2011, 23:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2010, 20:48
Мнения: 39
на 13 октомври заложих мерло със захарност 25 корегирах до 22 с вода. но материала си ври бурно вече пета седмица днес сме 20 ноември.От една седмица го подгрявам с туби с топла вода 60 градуса и ги сменям на 8 часа.но материала си ври и не превира.от единия бидон ще извадя вино а другия дирекно на ракия.Само се питам при толкова дълга ферментация дали ще се отрази на виното?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2011, 23:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Ако си го затворил хубаво и имаш воден клапан да не влиза кислород си ОК. Нека си ферментира.
Аз имах подобен случай на 40тия ден все още бълбукаше леко и захарността беше над 3-4. Мислех да го варя ама ми се наложи да замина за Англия за две седмици. Като се върнах - захарност 0 не бълбука -сварих чудесна ракия и мисля че с най добър рандеман в сравнение с предните ми опити. :warn: Не бързай, изчакай :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2011, 19:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2010, 20:48
Мнения: 39
Все още не може да преври........от единия бидон източих витното и показа 0 захарност но имаше все още шапка и то дебела? :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2011, 19:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Ако пука слабо, можеш да вариш материала, но ако не е слабо изчакай


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2011, 22:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Разбърквай шапката да вкараш кислород на гадинките, малко да се размножат и да са хепи та да почнат и да плюскат по добре. Ако решиш да вариш на ракия сигурно няма да згубиш много - за виното не знам, не правя-питай "Ilu6a".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2011, 10:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Материала дето е за вино можеше да се извади отдавна, да се премести в буре или туби с воден клапан и да си доизкара ферментацията без джибрите. За предпочитане да е на топло - 20 гр. примерно, тогава всичко ще стане най-добре - няма да трупа танини от джибрата, ще му мине правилно и тихата ферментация и оная дето й викат ЯМКФ. Джибрата дето ти остане можеше да я събереш с онази за ракия, ако има място. Или да я залееш с захарен сироп в съотношение 1 захар, 4 вода + подкиселяване с пакетче лимонтозу на 10 л. вода, стопляне на всичко и нова ферментация само за ракия.
Аз тази година правих мерло, и наистина не ми падаше шапката долу, дори и след като захаромера удари дъното два пъти. Бях махнал чепките де, така че само шлюпки имаше в джибрата и може би затова си плуваха. След порядъчно разбъркване обаче става еднородна смес и не се забелязва шапка.
Ако нямаш възможност да стопляш периодично, лесно се решава проблема с нагревател за аквариум - 200 вата с терморегулатор, както и завиване с изолация на съда. При мен така успях да вдигна температурата в бидона от 5 на 20 гр. за да доферментира материала за ракия, а виното още от десетия ден на ферментацията е в туби с воден клапан и вече е на топло в кухнята, откалено веднъж и вече чака за последните процедури - бистрене с бентонит и бутилиране с евентуално леко сулфитиране, бактерии за ЯМКФ не съм слагал, ще се надявам на естествените процеси, а и няма никаква киселинност в момента че да се притеснявам.
Обаче - всичко това благодарение на спазване на технологията - ронкане и отделяне на чепки, мачкане, сулфитиране, охлаждане за мацерация, след ден стопляне, засяване с културни дрожди, следене на температурата, отделяне от джибрата около 7-я ден (при мен на 10-тия - захарността беше по захаромер 10, а реално може би 15, при начална 23), съдове с воден клапан, откаляване след месец, пак на клапан още два месеца и така ...
Джибрата след изваждането на виното - две ракии направи вече и все още е добра на мирис и вкус, чак не ми се хвърля. Нови дрожди не съм слагал - само тези при първото посяване, активатор сложих при третата ферментация.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2011, 10:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
dimitar_ivanov написа:
Все още не може да преври........от единия бидон източих витното и показа 0 захарност но имаше все още шапка и то дебела? :nixweiss:

ти ако чакаш шапката да падне на дъното ще има да чакаш... Щом е на 0 вари, а ако мислиш да консумираш на вино не мога да ти дам съвет.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: bogdan_stg и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима