Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 21:35

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Проблем с джибри
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2011, 15:22 
Offline

Регистриран на: 21 Ное 2011, 15:17
Мнения: 1
Здравейте,който може нека да помогне.Имам проблем с джибрите и той е следния : на 01 октомври сложих джибри,гроздето беше 400кг и имаше захарност 24%,сложих захар 48кг и го разредих захар/вода 1 към 4. Днескашна дата джибрите не са паднали и захарността им е 10%.Какво да правя ?? Благодаря предварително


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2011, 15:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Ами студено им е.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2011, 17:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
То е ясно че е спряла ферментацията понеже там дето ги държиш едва ли е колкото там дето спиш температурата :)
Ако ги стоплиш някак (с потапяне на бутилки с гореща вода, с източване на шира и загряване до не повече от 40 гр. и т.н.) и ги завиеш с изолация (черги,дунапрени,вата,одеала ) ще си довършат ферментацията и ще стане каквото има да става.
На мен само ми е чудно защо ти е било на грозде с 24% захарност да слагаш захарен сироп с 20% ?!
Ако предположим че е за ракия - искал си да добиеш количество, добре, обаче на каква цена - 50 кг.захар са в най-евтиния вариант 110лв. Ако гроздето ти е било на 0.60лв. за кг. и беше купил грозде за 110 лв. щеше да имаш 183 кг. грозде с истински аромат и захар - 0.24*160=38 кг захар (160 л. джибра да приемем без чепките) - спечелил си 12 кг захар - респективно 12 л. ракия, ама аромата щеше да е доста по-добър, както и вкуса предполагам.
Ако гроздето ти е било по-евтино се изравняват нещата, а ако захарта поскъпне още (смятал съм я на 2.20 а сега е 2.50 на дребно) - тогава даже губиш и в пари !
Стопляй и като изстине - пак стопляй и така докато потъне захаромера до дъното ! Иначе язък за захарта и парите.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2012, 11:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
victoryvt написа:
То е ясно че е спряла ферментацията понеже там дето ги държиш едва ли е колкото там дето спиш температурата :)
Ако ги стоплиш някак (с потапяне на бутилки с гореща вода, с източване на шира и загряване до не повече от 40 гр. и т.н.) и ги завиеш с изолация (черги,дунапрени,вата,одеала ) ще си довършат ферментацията и ще стане каквото има да става.
На мен само ми е чудно защо ти е било на грозде с 24% захарност да слагаш захарен сироп с 20% ?!
Ако предположим че е за ракия - искал си да добиеш количество, добре, обаче на каква цена - 50 кг.захар са в най-евтиния вариант 110лв. Ако гроздето ти е било на 0.60лв. за кг. и беше купил грозде за 110 лв. щеше да имаш 183 кг. грозде с истински аромат и захар - 0.24*160=38 кг захар (160 л. джибра да приемем без чепките) - спечелил си 12 кг захар - респективно 12 л. ракия, ама аромата щеше да е доста по-добър, както и вкуса предполагам.
Ако гроздето ти е било по-евтино се изравняват нещата, а ако захарта поскъпне още (смятал съм я на 2.20 а сега е 2.50 на дребно) - тогава даже губиш и в пари !
Стопляй и като изстине - пак стопляй и така докато потъне захаромера до дъното ! Иначе язък за захарта и парите.


victoryvt благодаря ти много за това много ценно мнение :respekt: :gott: :klatsch:
Това е една от най ценната информация от този форум.
Да ти кажа, от доста години правя вино и варя ракия, а преди това съм помагал в тази дейност, но никой не е правил такива сметки около мене, за да ме подсети, че количеството е почти същото, но качеството е много по добро.
Занапред ще го имам предвид . Твоето мнение съм си го записал на Microsoft Word, и съм го сложил в папката ми за лозето .
Благодарности :prost:
:prost:

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2012, 14:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Естествено с късметът на неграмотният :D мъста ( 100л) ми е с захарност 25 .
Да сипвам ли 5л вода , нямам др. вариянт , или да си я оставя така ?
( каберне )

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2012, 14:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
разбира се че оставяш!Освен ако не те е повлякла новата мода на по-лекоалкохолни плодови вина...
ЛС?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2012, 20:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Илюша, кажи освен вкус, цвят и т.н. , колко алкохолни градуса трябва да е едно много добро вино. Изключвам " новата мода " :)

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2012, 21:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Krass написа:
Илюша, кажи освен вкус, цвят и т.н. , колко алкохолни градуса трябва да е едно много добро вино. Изключвам " новата мода " :)

14.2-14.7%....не съм Илюша :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2012, 21:47 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Мойто мнение е същото...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2012, 21:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Е, аз него питах, но и на теб ще повярвам ;) .Благодаря и на двамата.

И още нещо, ясно е , че по-високата захарност в началото дава по-голям алкохолен градус на края. Съществува ли някаква линейност и може ли да се направи нещо като таблица за очаквани градуси при идеално протекъл процес.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2012, 10:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
http://winemaking.jackkeller.net/hydrom.asp

В средата има една таблица за връзката между началната захарност (измерена като плътност , има и колонка с градуси Брикс) и потенциалния алкохол в дясната колона. Това е при положение че ферментацията приключи на 0 Брикс или 1.000 плътност.
Следващата табличка дава добавка ако ферментацията ти приключи под 0 (под 0.999 плътност)

Изводът който може да се направи при завършване на 0 е - за да получиш вино с потенциален алкохол 14.3% трябва да си имал начална захарност 24.7% по Брикс.
Евентуално може и да е малко под тази стойност ако слезе под 0 захаромера на края на ферментацията.

Приблизителна формула е 0.58 по захарността дава потенциалния алкохол.
Макар че аз каквото съм чел е - 0.51 е за тегловен процент алкохол, 0.64 е за обемен ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2012, 22:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
:gott: Виктор пак изби рибата :respekt:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2012, 23:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Сеп 2012, 11:04
Мнения: 21
Krass написа:
:gott: Виктор пак изби рибата :respekt:

Железен!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2012, 12:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
При бидон 120л от лакомия наблъсках 130 кг грозде , което изчепкано слезе 20 см под ръба на бидонЯ .

На 2 ри ден така мощно ферментира , че почна да прелива естествено :D , с потопена шапка съм , ( но дрождите са милиарди , а аз съм един ) и се принудих да отливам от матряла .

В една кофа с капак -30л съм отлял само сок ... как е правилно сок + Жибри ,
или само сок да отнема ?
Отлятото Да не съсипе основният материал като го върна ?

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2012, 13:18 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Емо, ако вкисне, със сигурност ще прецака основния материал. Вземи мерки да не става това. Примерно сложи го на воден клапан или го дръж на по студено. Като се поуспокой материала в бидона го върни обратно, или пък въобще не го връщай, ако нещо те съмнява.
Е от лакомия, така става. :datz:

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: agrar4o, GunGod, msergiev и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима