Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 13:51

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Кога да варим?
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2011, 16:51 
Offline

Регистриран на: 24 Ное 2010, 10:25
Мнения: 1
Местожителство: плевен
Здравейте. На 20.11.11г. с един приятел източихме виното и останаха само джибрите /около 650 кг./ . Към тях добавихме 40кг. захар разбита в 160л. вода. Материала веднага започна да ври. Въпросът е може ли да варим след преминаване на бурната ферментация или да изчакаме и тихата? Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кога да варим?
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2011, 18:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
kendi70 написа:
Здравейте. На 20.11.11г. с един приятел източихме виното и останаха само джибрите /около 650 кг./ . Към тях добавихме 40кг. захар разбита в 160л. вода. Материала веднага започна да ври. Въпросът е може ли да варим след преминаване на бурната ферментация или да изчакаме и тихата? Благодаря предварително.

Щом има ферментация значи има неразградена захар,изчкай. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кога да варим?
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2011, 18:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
kendi70 написа:
Здравейте. На 20.11.11г. с един приятел източихме виното и останаха само джибрите /около 650 кг./ . Към тях добавихме 40кг. захар разбита в 160л. вода. Материала веднага започна да ври. Въпросът е може ли да варим след преминаване на бурната ферментация или да изчакаме и тихата? Благодаря предварително.

Захарност 0 и на казана...няма какво да чакаш тихата


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кога да варим?
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2011, 19:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2011, 17:48
Мнения: 43
бройш 22-23 дена след слагането на захрта,захаромер и ако показва 0 вариш


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кога да варим?
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2011, 11:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Аз като го направих този номер със второто закисване на 15-тия ден захаромера беше на 0 и хич не съм я чакал.
В казана и си пусна доволно количество,два казана по 80л. пуснаха по 12л. ракия общо на 57 градуса,като е махнат по 1л. първак и е спряна на 40-42 градуса.Общо 160-180л. материал пуснаха около 25л. чиста и хубава ракия :lab:

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кога да варим?
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2011, 15:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
forski написа:
Аз като го направих този номер със второто закисване на 15-тия ден захаромера беше на 0 и хич не съм я чакал.
В казана и си пусна доволно количество,два казана по 80л. пуснаха по 12л. ракия общо на 57 градуса,като е махнат по 1л. първак и е спряна на 40-42 градуса.Общо 160-180л. материал пуснаха около 25л. чиста и хубава ракия :lab:

Малко ракия си искарал; по груби сметки/за 160 л/ около 33 литра на 57 градуса алкохол трябва.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кога да варим?
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2011, 16:05 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
е как го сметна,като не е писал колко захар е вложил???

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кога да варим?
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2011, 11:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
е как го сметна,като не е писал колко захар е вложил???

А ми на 160л вода колко захар трябва за да тръгне ферментация а????
Най малко 40кг захар/незнам колко е сложил/,но по принцип когато захаромера показва 0' виномера показва 12 градуса алкохол или 160х12=1920 наличен алкохол,1920 делено на 57гр./ каза че е ракията/=33,680литра ракия.
И това е груба сметка /орентировачна/ както казах, винаги е по малко/рандимана/ ама чак пък толкова не е :?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кога да варим?
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2011, 13:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Коткретно за тая сметка съм съгласен...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кога да варим?
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2011, 18:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
монка досега съм варил само на 160 литров, като в повечето случаи естествено гледам да го запълня, че нали си плащам :) та средно количество ракия получавам около 28 литра, за цвят говоря като съм сложил 33-34 кг захар, на 55 градуса, и една джанковица с 37 кг захар и 7 кофи джанки ми стъпи на 37 литра като една кофа не можа да се хване, не можеш да кажеш точно колко ще изкараш от даден казан, зависи колко захар си сложил, зависи и какво си сложил и така..


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кога да варим?
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2011, 18:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
да не взема да излъжа нещо, че нали я разреждах и с вода ма около 35-36 там някъде
но гледам с умиление бутилките, останали са 23 от нея, когато захарта беше по 1, 25...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кога да варим?
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2011, 07:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
ilu6a написа:
е как го сметна,като не е писал колко захар е вложил???


Захарта която сложих на тези 160л. беше около 33- 35кг. можеше да я изчакам още една седмица но нямах време и трябваше да варя :lab:

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кога да варим?
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2011, 09:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
forski написа:
ilu6a написа:
е как го сметна,като не е писал колко захар е вложил???


Захарта която сложих на тези 160л. беше около 33- 35кг. можеше да я изчакам още една седмица но нямах време и трябваше да варя :lab:

А ми малко е както казах, на 35кила захар+материал пишеш че си искарал 25 литра ракия. :shock:; няма да се косиш догодина повече,майната му :prost:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кога да варим?
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2011, 10:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
forski написа:
Аз като го направих този номер със второто закисване на 15-тия ден захаромера беше на 0 и хич не съм я чакал.
В казана и си пусна доволно количество,два казана по 80л. пуснаха по 12л. ракия общо на 57 градуса,като е махнат по 1л. първак и е спряна на 40-42 градуса.Общо 160-180л. материал пуснаха около 25л. чиста и хубава ракия :lab:

това че е била на нула не означава че е ферментирала докрай, възможно е и захаромера да не е бил верен, а и да е верен, но да е имала още да ферментира.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кога да варим?
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2011, 14:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Най вероятно сте прави колеги защото ферментацията си тръгна добре,но след няколко дена сви голям студ и всичко се скофти.
Завивах я,топлих я и уж продължи да си балбука и ферментира но явно по-ниските температури си казаха думата и процеса спря.
Активатори и дрожди не съм използвал,може и там да ми е била грешката,не знам :nixweiss:
До година повече :) :lab:

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима