Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 14:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2008, 18:58 
Offline

Регистриран на: 08 Авг 2007, 02:54
Мнения: 6
Местожителство: Раднево
Преди няколко дена сложих джанки за ракия.
След два дни материала стана на желе.
Моля дайте съвет от къде идва проблема.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2008, 10:56 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Колко захар сложи? На какво миришат джибрите?

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2008, 18:39 
Offline

Регистриран на: 08 Авг 2007, 02:54
Мнения: 6
Местожителство: Раднево
Пропорцията е 1 към 3.
20 кг.захар на 60 л. вода.
Миришат на кисело.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2008, 21:30 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Здравей, и добре дошъл в нашия форум с малко закъснение от моя страна. Имам чувството, че малко си прекалил със захарта. Отиваш на концентрация, при която и специално селектирани дрожди като "Turbo Yeast" не биха успели да се справят. Дистанционно ми е много трудно да ти дам съвет, но ... мисля, че трябва да им добавиш вода, ако можеш да им измериш захарността няма да е зле.
Дистанционен съвет от мен - премери захарността, трябва да я направиш под 20, ако уреда ти мери плътност на разтвора дай резултат за да помогнем. Можеш да добавиш малко мая за хляб.

Ще помагаме с каквото можем

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: S izvineniye
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2008, 15:25 
Offline

Регистриран на: 03 Юни 2008, 11:19
Мнения: 9
Pisha na latinitsa i molya za razbiratelstvo. Ot nyakolko mesetsa sam vav foruma vi i izchetoh vsichkite publikatsiyi . Iskam i az da spodelya za moyata djibra i vidyah otvorenata tema za djankovata i zatova reshih ot tuka da prodalja .
Predi 4 dena nabrah slivata /s edri cherveni kolkoto oreh plodove / byaha dobre uzreli .Izgnilite i nedouzrelite gi otdelih izmih gi staratelno vse pak za parvi pat shte mi e i prilagam po moyemu golyamo staraniye.
Slojih gi v bidonche i ot merak pochnah da gi machkam no to ne e bilo nikak lesno i otdelyaneto na kostilkite otlojih za sled fermentastiyata.
Chetoh knigite na Tsakov i tam se spomenavashe che 100gr hlebna maya shte sa dostatachni za zapochvaneto na fermentatsiyata na 60kg slivi
Slojih bidoncheto na syanka i na nay prohladno myasto no tuka temperaturite sa visoki i oshte sashtata nosht fermentatsiyata potragna i az se otkazah ot mayata na vtoriya den pribavih 4 kg zahar raztvoren vav 25 lt voda . Kashata ili prashtinata :) se barkashe 3 pati i dnes mi kazaha che veche pochti ne se penyava . V petak shte imam vazmojnostta da izmerya zaharnostta i ako e kam 0 shte varya .
Ta vaprosa mi e vazmojno li e fermentatsiyata da priklyuchi za 4 dena i bihte li me popravili ako nyakade sam propusnal greshka ?
Pojelavam vi vsichko dobro !


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2008, 16:22 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Здравей,
когато си отвориш формата за писане на съобщение, долу в ляво има бутон, с който можеш да превключваш режима на клавиатурата. Как става е описано тук: viewtopic.php?t=51

Като чета това, което си написал, оставам с впечатление, че си вложил старание в подготовката на материала и единствено ти остава да изчакаш да приключи ферментацията. Времето сега е доста топло и е напълно нормално процеса да е буен и да приключи доста по-бързо. Това, че вече почти не се "пеняви" да не те притеснява. Процесът е "отслабващ" - искам да кажа, че в началото е буен и с течение на времето отслабва.

Успех!

п.п.
Да не забравиш да махнеш костилките като изваряваш материала

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2008, 16:59 
Offline

Регистриран на: 03 Юни 2008, 11:19
Мнения: 9
Blagodarya za otgovora , no kakto i v nachaloto razbrah smyanata na klaviaturata ne mi varshi rabota no sledvashtite pati shte si preveda teksta vas stranitsite na abv i shte se postaraya na BG. Blagodarya na vsichki koyito sa se potrudili za sazdavaneto na sayta ima kakvo da nauchi chovek :) Sega sam na stepen pochistvane na kazana i shte se vazpolzvam ot opitite na pisalite v sayta :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2008, 19:33 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Успех, и да споделиш какъв е резултатът от операцията

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2008, 20:02 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Здравейте на всички!!! Аз съм малко в кампания по зърното, но намерих малко време :D ! Та, НИКЕЛ да си хвърли джибрата!!! Май си хванал яка зараза, много рядка, среща се в захародобива, нарича се Leuconostok mesenteroides!!! Бактерия развиваща се при висока захарност, прави слизеста обвивка около себе си от захарите и отделя доста млечна и др. киселини!!! Явно захарта, която ползваш е била заразена, сори!!! :( Нищо не може да се направи! Доста време е минало!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2008, 08:58 
Offline

Регистриран на: 03 Юни 2008, 11:19
Мнения: 9
I pri men nauspeh :(.V sabota vecherta destilirah djibrata i si vidyah greshkite , kazana mi e novichak i gornata traba sashto kakto i serpentinata .
Byah si kupil gazova uredba vtora ruka za stoplyane na kazana i ne dade ochakvaniya rezultat no byah pochnal veche i ne mojeh da se otkaja zashtoto beshe 23 chasa i chak na sutrinta v 5 chasa poteche i ne znam ot kakvo no poteche 38 gradusa .
Vapreki che mnogo staratelno izmih kazana , mednata traba i serpentinata sas voda i otset rakiyata imashe savsem bledo zelenikav tsvyat i az mislya che e ot mednite trabi , 2 pat shte opitam sas soda .
I mnogo slabo tu kapesehe tu techeshe rakiyata i sled izvestno vreme spoykata mejdu serpentinata i trabata e bila nekachestvana i pochna i ot tam da izpuska i oshte nyakolko nejelatelni sluchki me nakaraha da se otkaja za sega no vtoriya pat shte sam po podgotven .....Vsichko dobro


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2008, 16:58 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
По възможност я вари денем, за да виждаш, какво става с казана! Можеш да си вземеш меден металопластик и да запушеш дупките или ги замазваш с тесто и навиваш парцал отгоре! Успех и внимавай, не пушете край казаните, колкото и да е сладко с ракийката и салатката! :D :lol: ВИСОКА ОПАСНОСТ ОТ ВЗРИВ!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2008, 15:36 
Offline

Регистриран на: 03 Юни 2008, 11:19
Мнения: 9
E sega veche i az sam na liniya i shte mi e lyubopitno zashto pri mene alkoholniya gradus /38/beshe nisak i zashto na tsvyat svetlo zelena rakiyata i zashto s utayka ?Moje li slabiya ogan da e prichinata za niskiya gradus ?
Sega prigotvyam druga djibra ot nay razlichni plodove i shte vidya rezultata . Remontirah/spoyih / kazana i pak gazovata uredba veche e OK moga da kontrolirvam oganya i se nadyavam da ne visya 6 chasa dokato potragne rakiyata.
Ot parviya mi opit byah izkaral 2 litra rakiya ot 60kg slivi +4 kg zahar/sramota /:) i nikoy ne se otrovi :) i na nikogo glava ne zabolya :)
Molya za mneniya i sled tsyala nosht bezsaniye sam na mneniye che e po lesno da se piye otkolkoto da se prevaryava :).
Na vsichki vi dobro !


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2008, 14:24 
Offline

Регистриран на: 08 Авг 2007, 02:54
Мнения: 6
Местожителство: Раднево
Хвърлих джибрата.
Оказа се че всичката ми захар /150 кг. / е заразена.И следващити бидони започнаха да стават на желе,но не толкова гъсто ката първия бидон.Допитах се до стари казанджии и направих следното:
1.Слагам не повече от 15 кг.захар.
2.Разреждам в съоношение 4/5 към 1.
3.Слагам до 2 малки кубчета мая.
4.малко преди да започне да се желира слагам 200-300мл.винен оцет.
Сварих 40 л.ракия 48 градуса от три казана.Сега отлежава в бидон с много на ситно нацепен свол от черница съхнал 5 години.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2008, 20:21 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
JOROTR написа:
E sega veche i az sam na liniya i shte mi e lyubopitno zashto pri mene alkoholniya gradus /38/beshe nisak i zashto na tsvyat svetlo zelena rakiyata i zashto s utayka ?Moje li slabiya ogan da e prichinata za niskiya gradus ?
Sega prigotvyam druga djibra ot nay razlichni plodove i shte vidya rezultata . Remontirah/spoyih / kazana i pak gazovata uredba veche e OK moga da kontrolirvam oganya i se nadyavam da ne visya 6 chasa dokato potragne rakiyata.
Ot parviya mi opit byah izkaral 2 litra rakiya ot 60kg slivi +4 kg zahar/sramota /:) i nikoy ne se otrovi :) i na nikogo glava ne zabolya :)
Molya za mneniya i sled tsyala nosht bezsaniye sam na mneniye che e po lesno da se piye otkolkoto da se prevaryava :).
Na vsichki vi dobro !


Жоро, ракията ти е оцветена, защото лулата или охладителят са ти били "мръсни". Цветът се дължи на разтваряне на медни окиси и май бяха сулфати. Инсталацията трябва да бъде много добре почистена. Градусът ти е нисък, защото ти е бил нисък градусът на джибрите. Някъде имах една графика, която дава зависимостта на концентрацията на изходния продукт от концентрацията на суровината. Ако я намеря ще я сложа. Освен това, трябва да отчиташ и загубите, които си имал. След като си ремонтирал инсталацията резултатът ще е различен.

nikel написа:
...
Сварих 40 л.ракия 48 градуса от три казана.Сега отлежава в бидон с много на ситно нацепен свол от черница съхнал 5 години.


Никел, алкохолът е органичен разтворител. Съхранявай ракията в съдове от дърво, неръждавейка или стъкло.

Успех на всички и Наздраве!

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2009, 11:58 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Здравейте! Днес ми е първо посещение във Форума. Искам да споделя и своя скромен опит. Вече трета година си варя сам благинката. Предимно от сливи. Преди да прочета каквото и да е било по въпроса действах по устни указания от стари хора и сега се учудвам, че съм постигнал такива резултати без "научен подход" :o . Ето и как деиствам: Понеже мат'рала се събира бавно и на етапи го трупам в 120 л. бидони до като се напълни до горе. След това грабвам дрелката и смилам всичко на каша. Без да чакам разбърквам захарта/ по 6кг. на бидон/ с около 10л. вода- тука си виждам първата грешка- трябва да е 18л. Често пъти съм наливал разтвора с температура към 50 гр. :shock: -втора грешка, но тъи като веднага го разбърквам с дрелката темп. пада и гадинкита оживяват! Захарност не съм мерил- трета грешка! Без да слагам абсолютно нищо друго/ мая, лимонтозу/ започва да ферментира почти веднага, като досега не е преливало. Бидоните държа на място което е на сянка до обед и слънце следобед леко открехнати. Започва редовно бъркане два пъти на ден. На 8-9 ден шапката е паднала, мухите ги няма и не шупти нищо. Нищо не съм мерил, нищо не съм вкусвал!Веднага в казана без костилките и резултат 14-17 л./ зависи дали съм слагал патоки/ на 50 гр. Сливите са джанки и жълти меденки основно. Не ми се свиди захарта, но съм чувал, че от много боли глава, а тука чета, че тя си се разгражда стига да не се надвишава 20 зах. гр. Интересува ме също дали правя грешка като слагам и първака на втория казан.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима