Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 19:39

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2009, 01:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Това с слагането на захарта не ти е грешка ако сложиш повече вода ше ти падне общата захарност. Зада определиш колко е захарноста само на сливите трябва след пасирането да прецедиш през тензух част от кашата и така да измериш захарноста, след това ще можеш да си изчислиш колко захар и колко вода да сложиш. Но гледаи след поставянето на захарта общата захарност да не е по малко от 18%.
След като пасираш сливите, бидона до къде е пълен.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2009, 07:50 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
След пасирането бидона остава на 2/3 пълен. С водата и разширението от ферментацията стига най-много до 10 см. от гърлото след това пак пада.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2009, 10:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Питам за да разбера как ти излиза рандемана. Ако материалът ти е 80 л. при захарност 20% би трябвало да извадиш 20л. ракия. Но явно твоята захарност е пои малко и за това вадиш 14-17л. Ако искаш да си вдигнеш рандемана само тогава слагаи повече захар но мери захарноста.
На казана който варя слагам около 80 литра материал първите 100 гр хвърлам 400гр отделям за разтривка, за спирането, следя аромата и вкуса, ако е добър оставям до 40гр. Избора за втората преварка е твои ако е хубав материала може и да слагаш първака но хвърляи първите 100гр. Ако береш сливите за да напълниш бидона на три пъти перз наи много три дена може да го правиш на порции. Примерно береш първият път пасираш слагаш 1/3 от захарта и оставяш да ферментира, на третия ден вече ще имаш останали само културни дрожди който ше подобрят ферментацията на следващият добавен материал все едно си направил мая.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2009, 13:09 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Благодаря! Полезна информация! Доколкото разбрах, ако събрания за тези общо 9 дена материал е еднороден захарноста му трябва да премеря още на първата трета и от там да сметна общата захар, която ще се слага. така няма да превиша 20 зах. гр.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2009, 23:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Първите сливи пасираш, мериш захарноста добавяш захарен сироп зада докараш 20%, при второ добавяне пасираш ги в друг съд мериш захарноста добавяш захар до 20 % и смесваш двете джибри и т.н.
Миналата седмица и аз правих сливови джибеи:
-20 л. пасирани сливи 5кг. захар 15л. вода захарноста стана около 18%
-след два дни добавих - пасирани сливи 17кг. 5кг. захар 15л. вода
- след оше два дни развалих сливовата джибра, сложих 15 компота /дренки, вишни и ягоди/ и тя стана плодова.

Изпратено след 11 часа 38 минути 12 секунди:
При правенето на плодова джибра или гроздова особено като имаш повече плод съотношенията 1/3 или 1/4 нямат значение важното е да докараш захарноста на 20%.
В една книга за домашното вино четох че не трябвало да се слага захар повече от 10кг. на 100л. материал за ракия. А за виното в шарата се разтваря толкова захар колкото да се докара захарноста на 20%.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима