Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 05:41

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2011, 17:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 16:31
Мнения: 29
Здравейте,преди 2 седмици заложих изцедени джибри (първа ръка)с 20 кг. захар и вода.Захарноста на материала беше 20.Засадих култивирани дрожди по описание.Два дни материала не изтина и беше топъл около 24-25 градуса.Ферментацията беше на ниво.Но постепенно започна да утихва и течноста да изтива.Бидона е завит с дунапрен и е в мазата кадето е постоянна температурата -18 гр.Днес след втората седмица захарноста е 17.Материала едва показва признаци на ферменрация.Нормално ли е и ако не какво да правя?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2011, 17:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
след две седмици не е нормално, или проблема е в температурата и не е така както я описваш, или в дрождите, или недай си боже нещо със самата захар..
а ти си го махнал от джибрата, възможно е точно това да е проблема, като по този начин си отстранил по-голямата част от дрождите..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2011, 18:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Вдигни температурата на 22 поне.


falcon написа:
...а ти си го махнал от джибрата, възможно е точно това да е проблема, като по този начин си отстранил по-голямата част от дрождите..

10 секунди четене ще ти спести 5 минути мислене.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2011, 18:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Според мен не е температурата макар малко ниска би трябвало да ферментира .
Липса на хранителни вещества за дрождите и кислород.Ако не е претакано (а то не е за вино че да го претакаш) или периодически разбърквано дрождите почват да се унищожават едни други.
Ако имаш активатор за дрожди би било добре да се добави.Освен това киселинността на материала трябва да се провери при високо pH дрождите не работят добре.
Дай още инфо.
:prost: :sauf: :zauf2: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2011, 19:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Е то щом е ползвал дрожди се предполага че не е пропуснал активатор и че е аерирал в първите няколко дена с цел размножаването им.
Иначе за pH-то си прав но на никой не ми се дават 12лв. за лакмусови лентички.Баси кожодерите честно, и мен ме боли сърцето ама съдба...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2011, 19:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колегата едва ли се е сетил за активатор (храна за дрождите), както и за подкиселяване (лимонтозу по 1 пакетче на 10 л вода). Проблемът му ще се реши с активатор и достопляне, за подкиселяването не знам дали вече не е късно или евентуално да е в по-малка доза.
Има някаква много малка вероятност захарта да е проблем, макар че аз лично не вярвам.

Аз заложих в джибрите след оттакане на виното захар,вода, лимонтозу - дрожди и активатор не съм слагал защото бях ползвал дрожди при първата ферментация. Всичко си мина добре с дозатопляне. Сега в момента варя трето залагане, при което използвах озахарено от малц и зърно и още 10 кг захар, подкиселяването го направих с винасата от предния казан, активатор сложих чак когато се застуди много времето, и заедно с това - купих един нагревател за аквариум 200вата за 30 лв. с терморегулатор, след 3 дена джибрата се вдигна от 5 гр. температура - на 20 и си доферментира.
Сега текат патоки, доволен съм от резултата.
:)
83 л. течност в казана в началото , 250 мл. метил на 83% , 750 мл. първак на 88%, 12л. на 73 %, патоки ... ще видим колко.
Ами, видях - 4.2 л. на 25%
Така се получава 13% алкохолно съдържание в материала, което е извлечено през колоната за 7 часа от протичането.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Последна промяна victoryvt на 04 Дек 2011, 21:06, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2011, 19:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
не мисля че проблема е с лимонтузуто, ако гроздето е било узряло, не виждам смисъл да слагате лимонтузу, вече въпроса може да е и как е разбил захарта, ако си я разбил с гореща вода и после направо в бидоните..
не се изразих добре, лимонтузуто не е лошо да се слага, но не е болка за умиране ако е пропуснато


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2011, 05:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Сега вече я втасах :lachtot: на един колега матриала за ракията сладни и не ферментира.
Не разбърквал не слагал дрожди за активатор да не говорим туй рН и подкиселяване въобще не му е на ума!
Та ще се правя на доктор :? :lab: само дето при нас няма дрожди за трудна ферментация.
Едно е да пишеш във форума друго е да го приложиш на практика ;) .
:kaffee2: :buch: :help:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2011, 08:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 125
Аз от тук http://www.shop.bulgariandrinks.com/ си купувам точно такива за трудна, като от там си взимам и винена к-на. Поръчвам и ми ги носят на другия ден с наложен платеж.
Имам едно джибре с добавяна захар дето нещо бавно пада, преди 3 седмици беше около 20, миналата го мерих на 8 (не беше на вкус, кой знае колко сладко), тая колкото и да е го варя, че стана голям студ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2011, 08:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
cavxan написа:
Сега вече я втасах...
Що бе, да не си изял едно кубче мая :lachtot:


Към @cavxan и @sasho, погледнете ТУК какво се случва и ако е от полза резултата действайте както сметнете за добре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2011, 12:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
ХА ха ха :lachtot: един ми обясняваше че ако пиеш вино което не е прекипяло то ферментирало в стомаха :lol: ти пък аз му казвам щом е така защо да си купуваме вино бира ракия и т.н. пий захарен сироп и мало мая и си готов напит :lol: :lachtot: !!!Пък краставичката може и малко по назад :lachtot: !!!!
На здраве за умниците!!!
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима