Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 23:20

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 23:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
като си получа записа и се заимам с пари (шегувам се естествено) още утре ми да видя в какво точно да ги сложа в шише няма да е много подходящо за захаромера или ще изсипя съдържанието в чаша за да ви покажа и снимки. Тела ми не снима, но ще се погрижа да има и снимки - пакетчета от чай, половин кг захар мисля ще е достатъчна и щипка мая и лимонтузу. Ще го държа в къщата при мойте старци, че в момента където живея камината още не съм я палил и температурите ще са ниски.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 23:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Чаят ще е вместо хлебна мая и винени дрожди нали?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 23:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
да сега ме подсети да ги направя две шишета както карлсон
едното ще е само с чай, другото и щипка мая да видим какво ще стане


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2011, 14:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
сега разбих 1 кг захар в 3 литра вода и една четвърт пакетче лимонтузу. Математиката се оказа че наистина била точна наука - захаромера показа 25, водата със захарта после я оставих на котлона да е топла докато оправя другите неща, сега пък е прекалено топла и ме ядосва тенджерата че не ще да изстине бързо. Очаквайте довечера включване :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2011, 18:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
Прикачени файлове:
untitled.JPG
Прикачени файлове:
untitled2.JPG
Прикачени файлове:
untitled3.JPG
Прикачени файлове:
untitled5.JPG
Прикачени файлове:
untitled4.JPG


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2011, 19:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
така, снимал съм захаромера с две скали е противоположната е виномер, доколкото може да му се вярва;
маята е юва, пакетче 50 грама, като в долната част съм показал колко съм отделил за да използвам, обикновено не използвам такава защото кубчето е 30 ст, а ми режат четвъртинка от калъп, която е на същата цена, но като грамаж е някъде около 100 грама, може би и малко повече; на двете шишета от кола, с етикета е чая с мая, но понеже нещо ми се загубиха около 200 грама от онова после пресипах да допълня шишето с етикета, защото мисля че има по-големи шансове да ферментира. На снимката видимо това с маята е с по-тъмен цвят, иначе не съм им обръщал внимание. След два часа, тъй като сега не са при мен - шишето с маята като че ли пукаше едва доловимо, но не мога да бъда сигурен. Утре ще ги видя как са и ще сложа захаромера..
1 кг захар, 3 л вода, четвърт пакетче лимонтузу, съвсем малко топче мая, по 5 пакетчета чай на двете, на кутийката пише че едно пакетче е 1, 5 грама.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2011, 19:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Е защо чай и на двете. Направи и едно с мая без чай.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2011, 19:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
едното е само чай, в другото има и мая, ако бях направил само мая, захар и лимонтузу нямаше да излезе нищо, чакай да видим утре ще си каже, че и сега се не знае какво ще излезне. Дядо ми ми вика "Е ти нали миналата година го прави тоя номер с чая" правих го но не мога да кажа и сега че съм на 100% сигурен как ще се развият нещата. Парченцето от маята наистина е малко, просто на снимката кубчето мая се вижда отгоре не отстрани и не може да се добие реална представа..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2011, 20:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
:klatsch: Интересно ... ще следим с интерес.
А водно клапанче ще слаагаш ли :nixweiss:
Дай име на :party: животинките - :lachtot:


Последна промяна plamm на 13 Дек 2011, 22:08, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2011, 20:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
за воден клапан няма кой да се разправя, чакайте да видим въобще дали ще има ферментация. А това с наименованията недей да наливаш масло в огъня ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2011, 22:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
ОК...прав си...избора е твой :cry:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2011, 16:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
Прикачени файлове:
6i6e.JPG


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2011, 17:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
очевидно е ясно къде са се дянали онези 200 грама, водата е била по-малко, а захаромера ми е до 25, на снимката се вижда, че е може би 26-27 дори. Шишето е с маята, на което махнах етикета да се вижда по-добре. Почнало е да ферментира, на една педя от шишето при разхлабена капачка се чува все едно се разгазира безалкохолно :lachtot: онова другото, където е само чай засега нищо не става. Видях и цвета на двете, онова само с чая е много по-бистро от това.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2011, 18:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
оттук нататък вариантите са два:
- да изчакам още ден-два да видя при другия разтвор дали ще има някакво развитие и ако не да сипя малко от онова, което вече ферментира и да му досложа 50-100 грама вода да спадне захарността с 2-3 %
- или да ги оставя малко да се помъчат и да видим докъде ще го докара при тая висока захарност :)
За чая възникват въпроси дали всеки чай ферментира. В този има какво ли не - мента, маточина, мащерка, шипка. Миналата година сложих "алпинист" , пак с какво ли не вътре. За шипките знам че ферментират, даже миналата година рових из нета как се прави шипково вино, ментата я пробвах тая година в един буркан чайче само от мента, и да видя дали захарта ми ще е годна. Е почна да се пени, но бързах да слагам захарта на акацията и така и не разбрах дали ферментира ментата или не, че се ядосах и изхвърлих съдържанието от буркана. За другите две маточина и мащерка си нямам никаква идея.
Ментата, като алкохолна напитка не знам дали се прави от ферментация на самото растение или някакви екстракти извличат от него.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011, 11:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
взех решение да не ги пипам, онова само с чай няма изгледи да ферментира, но ще го оставя да видя какво ще стане - най-вероятно ще хване гъби :lachtot: следващо измерване със захаромера към 23-ти
искам предположения докъде ще ферментира според вас при тая захарност (можем и да си организираме един букмейкърски пункт) :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима