Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 16:40

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2011, 17:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
с изненада установих, че за тия 10 дена захаромера си стои на същия %. Или това че шупти и прави пяна не означава че има ферментация, сложих още малко мая с топла вода и захаромера показа 21, ще ги държа още седмица и ако е същата работа в мивката :)
а за това от миналата година не мога да кажа колко беше началния % захарност, знам само че ферментира много дълго над 2 месеца (но и температурите бяха ниски) и наближаваше 0


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2012, 16:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
с интернета имах известни перипетии, направих замерване на 30-ти миналата година ;) захарността не е мръднала, продължава да си шупти, да се пени, тук големия въпрос е възможно ли е да ферментира и захарността да не се променя? Защото такъв случай досега не съм имал..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2012, 13:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Щом бълбука, шупти и т.н. => тече някаква ферментация. Сложи си ухото на гърлото на бутилката и виж дали се чува нещо.
Highlander написа:
възможно ли е да ферментира и захарността да не се променя?

Цитат:
Ферментация (алкохолна) - сложен биохимичен процес, предизвикан от микроорганизми наречени дрожди, при които захарите (монозахаридите) се превръщат в етилов алкохол, CO2 и други вещества. При този процес е характерно отделяне на температура.

:)
Поздрави за ентусиазмът :)

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2012, 18:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
ами и аз така мисля че това е ферментация, днес пак си сложих ухото (захаромера не съм, след няколко дни ще измеря) продължава да си шупти стабилно, но защо захарността не пада?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2012, 07:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Изчакай още някой и друг ден... Разклащаш ли пробите?

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2012, 16:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
ферментация е това, няма грешка, но засега само 2 % спад, оставям го докато спре да шупти (което сигурно ще е другата година :smoker: ) и накрая ще сложа захаромера. Нещо имам усещането че заради високия процент захарност се получи тая работа, и аз като карлсона претупах нещата..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2012, 17:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Карлсона въобще не е претупал нищо а всичко е със следени условия, подхранки, температури и всичко както си му е реда.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2012, 20:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
Нещо подхранката я беше забравил, ако не ме лъже паметта. Температурата няма нужда да я следя, шишето е зад печката..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2012, 19:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Фалко, преди да пишеш помисли или препрочети, че може да обидиш някой! А зад печката може да става 50-60 градуса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2012, 21:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
ее спок повече от 30 едва ли. Какво да прочета като им беше сложил само захар и после почна да мисли за подхранки, ма бил всичко направил по рецепта.. Тук му е мястото да кажа на фалкон да спре със спама. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2012, 22:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Ша ма извиняваш,ако съм те обидил,но експеримента ти беше обречен на провал още от самото начало...не научаваме нищо....чай,мая,бля,бля.Според мен е за кошчето,при положение,че и ти не знаеш какво очакваш


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2012, 22:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
Спок, свикнал съм на обиди ;) Ми бля бля на въпроса ти какво очаквам
1. Очаквах да ви покажа че това нещо ферментира, което вече казах че ферментира.
2. Естествено очаквах и да ферментира докрай, което все още е под въпрос.
3. Дори да ферментира докрай, че ще отиде в кошчето е сигурно :)
Ако мислиш че материала който ферментира от чайчета и боклуци не става за ракия пък и за нещо наречено вино, мисля че се бъркаш. Принципа ми се вижда същия като да направиш от акация, липа, свирчовина, магарешки бодил и тем подобни..
Експеримент ми се вижда силно казано, но просто ме питахте от какъв чай, не знам си какво, та просто реших да ви покажа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2012, 22:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Добре...давай до край,но Фалкон със спама доста разводнява първоначалният замисъл който си имал,така че следвай целта :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2012, 00:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
кошш...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2012, 11:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Highlander , недей нарича това дето ферментира материал за ракия или вино, зщото някой ще се обърка. Ракията има изходна суровина грозде или друг плод, виното-само грозде. Това дето ферментира може примерно да го наричаш чайовина или както решиш.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима