Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 00:24

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2011, 12:53 
Offline

Регистриран на: 18 Дек 2011, 12:45
Мнения: 1
Здравейте.
Аз съм абсолютен новак в производството на ракия.
След Това уточнение - ето какъв ми и проблема ..
Заредих малко джибри от грозде някъде около 1 ноември, но поради липса на време не му обърнах достатъчно внимание. Вчера (17 декември) се пробвах да сваря един казан - но уви първака потече на 35 градуса, казаха ми че съм го "изпуснал"
Та въпроса ми е има ли начин да спася джибрито или всичко е за боклука.
Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2011, 15:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Да разбирам ли че заредил означава - че си сложил в джибрите захар и вода и со ги чакал да ферментират ?
Ако е така - трябваше да измериш захарност в началото и захарност преди варенето, за да разбереш дали са ферментирали и дали са готови за дестилация. Измери сега с един захаромер и кажи какво показва - имам пред вид течност от бидона с джибрите. Ако показва нещо различно от 0 значи не ти е доферментирал материала - лечение : стопляне, активатор за ферментация, дрожди за трудна ферментация и чакане докато покаже 0 захаромера.
Евентуално има шанс и само със стопляне да стане.
Успех !
И за догодина - захаромер, мерене и топлене, иначе няма да стане.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2011, 16:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
victoryvt написа:
... Измери сега с един захаромер и кажи какво показва

Късно е чадо, мандалото хлопна :lol:
Orca написа:
...първака потече на 35 градуса...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2011, 17:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
това че не си му обръщал внимание едва ли е целия проблем, проблема е и как си сложил материала, захар слагал ли си (предполагам че не), няма от какво да се притесняваш, не е имало какво да изпуснеш. Ако материала е ферментирал добре, няма как да ти тръгне на 35..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2011, 21:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Той човека е написал че е сварил един казан само, явно има още. За тях пита дали може да се спаси положението.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2011, 21:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Виж измери захарност...възможно е да не е загубено положението,ако има захарност още.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2011, 22:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
не става ясно дали има от същия материал да вари още, ако има не виждам каква ще бъде разликата..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2011, 22:44 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
ще се довърши ферментацията.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2011, 22:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
прав си, ако има какво да се довършва обаче :) послушай ilu6a и виж захаромера какво показва


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2011, 12:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2011, 17:23
Мнения: 11
превари и ще излезе ракия :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима