Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 21:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2012, 09:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Даже 12 часа - така пишат в статията поне.
Ама все пак става дума за 16 тона малц и то при непрекъсваем процес - като свърщат с едната, почват следващата - маштюна няма време да изстине, топлината не се изхвърля, а се използва за следващата порция ...
Абе шотландска му работа :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2012, 11:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Мисля си, че за домашни условия сме постигнали един вид максимум. Тази седмица направих 5 партиди озахаряване и резултатите са чудесни и еднакви. Преди месец като започнах озахаряването една с една партида нямаше еднаква, сега вече е друго. Остава само дестилацията.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2012, 11:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
A бира кога ще пием ?
:megagrin:
То моето уиски свърши, май и аз ще се насоча натам пак, обаче нямам капацитет да произвеждам малц да има и за бира и за уиски.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2012, 12:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Два месеца сабирам 20кг малц, за да дестилирам, защото искам чисто малцово нещо да излезе. А бира живот и здраве другата седмица ще заложа. Иначе за Европейското :) 100%.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2012, 10:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Доказано !
В коренчетата на малца НЯМА ензими , или поне няма съществени количества.
Вчера ей тъй за експеримента опитах - събрах от пода падналите коренчета, претеглих ги - излязоха 50гр. (от 3.5 кг. малц :lol: )
Претеглих 60 гр. ечемик, смлях го надребно, заврях 300мл. вода, сложих ечемика, варих 30 мин. доливах вода че се изпаряваше много, охладих до 60 гр. , добавих коренчетата, държах на 55гр. 20 мин. после във фурната на 65 3 часа, накрая още час на 70 и ...
Йодът стана мастилен цвят - направо тъмно мастило !
Никаква конверсия според мен, нищо че миришеше както мирише и малца по време на озахаряване.
Така че - коренчетата да си ходят там дето им е мястото - в земята. Нищо не губим от тях - може да ви изглеждат много докато са мокри и пресни, но след изсушаването са една минимална част - 50 гр. на 3 кг. са ... 1-2 %

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2012, 10:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Успешно пробно озахаряване на 2 части ечемик с една част домашен малц от ечемик, при това от ужасна суровина - фуражен, неясно от кога, дребни и начупени зърна, много плява, много цели класове, тук таме наядено от гъгрици !
Ама нали ми е без пари не можах да го захвърля, та взех че си направих малц от него :megagrin:
А той се оказа добър !
Схемата за озахаряване - 50 гр. малц, 100 гр. ечемик - ечемика за 20 мин във вряща вода, след това охлаждане до 55гр. , добавяне на малца, - температура общо 50 гр. - слагане във фурна с терморегулатор, плавно покачване от 50 до 70 гр. като най-дълго беше на около 65-68, разбъркване и проверка на температурата през 10 мин..
Йодната проба беше перфектна още преди да станат 2 часа - някъде на 110-тата минута, като преди това не съм пробвал.
Материала не съм го хвърлял, прецедих набързо, промих, течността сварих за 20 мин, без хмел, заквасих с една чаша бира от моята + една лъжица захар, в чашата докато даде признаци за ферментация. После на общото количество течност измерих 11% екстракт, сега го чакам да почне да ферментира в една бутилка, ако не почне до довечера, ще му сложа един Йоткер или от наченато пакетче бирени дрожди.

Каквото изчетох до вчера относно домашното правене на малц - истината е в : млад ечемик (не случайно пивоварните сортове са пролетни), ниски температури на покълване, кисненето да е не повече от 8-12 часа, следва пауза от още толкова за въздух, повторно киснене, пак въздух и тогава разстилане за покълване, разстилането да е на слой от 6 до 8 см. , да се продухва с въздух, овлажнява и да се пази студено - до 18 гр. макс.
Сушенето : първоначално с по-ниска температура и повече въздух, после като изсъхне - покачване на температурата до 50-60 гр, за запечатване на ензимите, над тази температура има опасност от разрушаването им.

Но ... експериментите няма да спрат до тук ! Довечера ще пробвам 3:1 , ако стане - утре : 4:1 докато хвана края на малца, пък после ще си приказваме колко е слаб любителския малц.
Сега в гаража е 12-13 гр. - малко в долната граница на температурата за малцоване, но да видим резултата !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2012, 11:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Традиционните български сортове пивоварен ечемик са в болшинството си зимни, един два сорта зимно-пролетни и много малко само пролетни. Качеството на всички е перфектно. Не е задължително да са пролетни, за да са качествени.
При промишленото малцуване се редуват водни с въздушни паузи, като в началото на накисване водните паузи са по-дълги, а към края въздушните стават по-дълги. Изчислявал ли си какво количество влага поема ечемика за 12 часа, защото според мен няма да е достатъчна.
12-13 градуса са перфектни за малцуване :) , цяла зима карах на 7 градуса и пак ставаше.
П.П
Ти май си в отпуска :megagrin: , много време отделяш на озахаряването.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2012, 11:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Още ви се чудя какво се занимавате с тоя смотан ечемик а не щъкате с пшеница.Малцувал съм и пшеница и ечемик и алкохола от пшеница е много по-мек въпреки много високия градус.От ечемика щипе леко а от пшеница все едно отпиваш затоплено олио.При 85 градуса и в двата случая обаче преглътнеш ли след пет секунди бягаш като линейка към чешмата.Отделно че пшеничния алкохол не е толкова миризлив.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2012, 12:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Не, вечер се занимавам, а през деня са ми накисванията, съответно през нощта - въздушните паузи или наобратно, както дойде. В събота следобед докъм нощта правя бирата, в неделя почивам , съответно наглеждам малца и така ...
И 2-3 деца и 1-2 жени ... :lachtot:
Смятай че не мога да смогна само да покрия нуждите от бира, камо ли да остане малц за уиски, но мисля да удвоя капацитета на малцерая в скоро време.
Сега сериозно - още нещо интересно - за водата или както е модерно да се казва - хидромодулът : Та каквото прочетох из нета, гласи че колкото повече е водата спрямо зърното, толкова по-ефективно става озахаряването, но и толкова по-бавно ! Затова и ония от Шотландия правят по 3 часа едната пауза само, а целия им процес по озахаряване за алкохол е почти 12 часа. Ниски температури, много вода, дълги времена ... всичко е за да се изстиска максимален добив ферментируеми захари за уискито. А за бирата - мисля да се отказвам вече от двете паузи за озахаряване - братята хамериканци карат само на една (изключвам протеиновата, тя е предимно за бири в които има нещо различно от малц, или ако е както нашия непрофесионален малц), там се ползва една температура - 65, 67, 68 гр. за целия процес, който продължава 1 час. И казват следното : ако е близо до горния край (68-69) - стават плътни бири с малко алкохол, ако е близо до долния (62-63)- оголвал се вкуса на бирата, но се увеличавал алкохола.
Тъй че ... аз ще пробвам следващата варка да е на 5-6 кг. малц с 1-2 кг. ечемик (че не мога да насмогна само с малц) и ще процедирам така : слагам в казана 1/3 от водата (7 л.) завирам ги, сипвам ечемика, варя го 15-20 мин. като преди това съм го пекъл 1 час на фурната да стане златист до кафяв, сипвам другата вода (14-15л) нагаждам температурата с вода или със загряване до 55гр. , добавям малца, изчаквам 20 мин. на 55 и почвам плавно да качвам до 68 гр.
Като знам че за да я стигна температурата ще мине почти час - задържането може и да не се наложи. Така ще има време да поработи и бетата и алфата. Проверявам с йода и ако съм ок, почвам прецеждането в другия съд дето си направих - там мисля и едно лъжливо дъно да прасна, както и една мрежа тефлонова имам, а тензуха да е само на един кат, че предния път направо се изнервих.
Сега ще видим и газирането само със захар как ще е, ако ми хареса ... ще ти пратя една бутилка с резила от твоя ечемик, да видим ще ти хареса ли :megagrin: (за Хелрейзър става дума)
(За Карлсона) - ам аз и вайцен бира мисля да правя - там малца е от ечемик, а пшеницата е добавка (може и да не е малцувана, а може и да е - въпрос на избор и на спазване на закона за чистотата на бирата, в Германия го спазват, в щатите - не)
Иначе за алкохол и аз съм на мнение че пшеницата е по-фърст, направо дъ бест, ама и царевицата си я бива, жалко че не остана (изпихме го)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2012, 23:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
И 1:3 озахарява моя малц :cooler:
за 2 часа и половина
Утре е на ред 1:4 , и тогава ...
Залагания ще има ли ?
:megagrin:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2012, 00:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Аз залагам една бира.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2012, 11:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Миналата седмица говорих със специалист, който категорично ми заяви , че при идеалните условия 1кг малц може да се справи с 10кг ечемик. :shock:
Давам една дойна крава и теле, че на 1:6 малца ще издъхне :)

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2012, 11:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Така е, ето какво намерих в нета :
http://www.scientificsocieties.org/jib/papers/2007/G-2007-0726-496.pdf
Графиките показват как пада ензимната активност в зависимост от температурите на сушене на малца.
Така че ако искаме да правим рекорди - сушенето трябва да е в началото поне на ниска температура, после, малко повече, и накрая чак когато няма много влага в зърната - до максимум 60 гр.
Освен това - за проби за рекорд най-добре да се използва зелен малц ;)
За бира обаче малца трябва да се суши с крайни високи температури, но все пак внимателно! От там идва и различния му вкус ако се хрупа с уста.
Според мен, независимо от начина на сушене - по-важен е начина на майшуване за бирата. Така че аз лично мисля сега да суша новите партиди малц така : отначало пускам духалката на 1-ва степен (температура в средата на рамките около 30 гр.), след като мине така един ден - пускам на 2-ра степен с намален терморегулатор, т.е. да се включва и изключва, след това - завъртам на макс. - да бичи нон-стоп и така се стига температура около 60 гр. в средата и 45-50 по краищата, размесване от време на време и това ще да е. Като се позатопли времето съответно тия температури ще се вдигнат, та може да се наложи да повдигна малко по-нависоко рамките.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2012, 21:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Озахаряването на 20кг ечемичен малц протече при съотношение малц:вода=1:4.
Съдът ми позволява доза от 4кг малц + 16л вода. След изцеждане на триците се отделяше винаги около 10-11 литра "бира", уж ги мачках, стисках и това си е. Изхвърлях ги почти сухи и пак 10-11л течност за ферментация. Добавях по малко вода до показание на захаромера 12-13 и посявах с бирени дрожди. 2 партиди посях с бирени дрожди за горна ферментация, 2 с дрожди за долна ферментация ( имах условия да им осигуря нужната температура). Ферментация беше без трици, само течност. Всяка партида беше в отделен съд. Факт е ,че когато едно к-во малц се озахари наведнъж се получават едни литри чиста течност и когато се озахарява същото к-во на части се получава по-малко течност.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2012, 10:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Баси колко бира щеше да стане от 20 кила малц ...
:megagrin:
Аз на 100л. казан досега съм озахарявал най-много 15 кг. зърно и 60 л. вода. Стигаше до последната резка - там е около 80 л., предполагам че и до 20 кг ще поеме, обаче май е по-добре повечко вода, т.е. да напълня догоре казана , но да не е с 20 кг. зърно, а примерно с 17-18.
Пробвай с по-фино смилане, обаче има значение и с какво се мели :
На ермомелка с чукове и сито - става много брашно, а люспите се накъсват и още повече пречат при цеденето, но пуска повече.
На валцова още не съм пробвал защото не е готова, там трябва да е най добре - люспите остават цели, а вътрешността на зърното се намачква, а не става на брашно - цеденето ще е най-добро.
В момента ползвам мелачка от кафеавтомат - получава се нещо по средата - люспите са цели, което е добре, а вътрешностите са на парчета и има и малко брашно.
Хубавото на валцовата е че може да мели и мокър малц - с най-силни ензими. Аз като я направя ще пробвам директно така - накисвам си ечемика, разстилам и като стане за сушене - директно през мелницата, и след това почвам озахаряване - понеже казан голям, ама сушилня малка :)
Освен това може и по средата на малцоването на ечемика да сложа и още толкова жито или царевица да се мокри и покълва, и понеже те стават по-бързо - накрая ще са готови заедно с ечемичния малц, да не говорим и колко енергия ще спестя ако прескоча сушенето.
Да знам че ще кажете - ама то малца става на малц след сушенето, обаче ... аз ще си пробвам пък нека после пак да си говорим.
Освен това ... ако бензина мине 3лв. за литър, май ще е по-изгодно да караме на малцов спирт :lachtot:
Ами смятайте - от 20 кг зърно (10 ечемик, 10 царевица) трябва да може да извадим 6-7 л. 96% алкохол (без фракции, без нищо ) с колона 1.5м пълнеж . Ако загряването за озахаряване се прави с гореща вода от слънчев панел, а да не казвам че и дестилацията може така да стане - само че ще трябва да изсмучем малко въздух от системата и да падне температурата на кипене на материала (вакуумна инсталация) - тогава енергията ще е от слънцето, зърното струва 6 лв. , маята ще е от най-евтината - 3 кубчета за 1 лв. + малко активатор и помпичка за въздух от аквариум да аерира стартера ...
И ако хванем някоя баба или дядо да клечи да наглежда процесите :megagrin:
Получаваме гориво 6 л. за 7 лв. и караме 100км. без да замърсяваме природата !
Имаше една табличка как се променя темп. на кипене в зависимост от вакуума - нещо не я намирам, някой ще помогне ли ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: agrar4o, GunGod, msergiev и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима