Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 06:19

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2012, 08:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
Е Е Е не мога да направя ракия от захар и това си е :wallbash:
Консултирах се с най добрите спецове във форума ама явно Аз не го умея тоя занаят :megagrin:
Заложих по 4 кг. захар в две бутилки по 19 л. от минерална вода със всичките подхранки захранки мая , диамониев фосфат . англииска сол с воден клапан както си пише в рецептите
НО не ми се получава Заложих ги още преди коледа ,отначало бяха на непостоянна температура варираща около 12.18 гр. и работеше бавно после ги преместих в къщата на един приятел който е с подово ,защото не бях в БГ. и сега като се върнах всичко си е както го оставих леко бълбука и си е все така мътно температурата постоянна около 22 23 гр. замерих захарността 15 :wallbash:
Вчера решихме да му сложим още мая и доматено пюре дано да тръгне да ферментира
ама май няма да го бъде :megagrin:
Направи ми впечатление че когато го отворих и разклатих бутилките да се аерира малко преди да сложа новата мая и бях затапил отворите с ръка да не се разлива разтвора едвам удържах налягането в бутилките все едно да разклатиш шампанско какво става не знам :wallbash: :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2012, 09:14 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
какви дрожди си сложил, как си ги приготвил, защо слагаш пюре, защо реши че можеш при 12 градуса да получиш резултат, тази температура в помещението ли е или на течността, ако е на помещението, то мерил ли си тази на течността и още много други ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2012, 09:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Това налягане за което говориш може да се получи ако водния клапан не ти е добре, или ако си направил един съд за двете и двате маркучета от ферменторите влизат в него и той е ниско, а те са високо, аз бях направил такава грешка с 3 туби вино по 30 л. всяка и се чудех защо се издуват тубите, а бълбука съвсем нарядко. Като вдигнах нагоре маркучетата и буквално се спаднаха тубите, изпърдяха се яко. Налягането на газа най-лесно се освобождава ако клапанът е горе високо, а не долу на земята.
Температурата е спряла дрождите и след вдигането й вече няма достатъчно за да довършат ферментацията. С нова закваска и активатор и на топло ще стане. Обаче за толкова време кой знае какви други процеси са се случили вътре.
А би ли казал защо ти е само от захар ?
Ако е за водка - може и захар и смляно зърно (за подхранка) - там резултата е сигурен, зърно, вода, захар и мая, може и малко лимонтозу за подкиселяване.
ти и сега да им сложиш примерно брашно , ако нямаш с какво да смелиш зърно, пак ще стане. Това доматено пюре трябваше да го държиш за блъди мерито след дестилацията :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2012, 10:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
ТОВА прочете ли го?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2012, 17:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
Може би и моя проблем да е в клапаните много дълбоко съм сложил маркучите клапаните са от литър и половина пластмасови бутилки пълни до горе а маркучетата почти на дъното :datz:
Направих само от захар за експеримент защото ми се видя най лесно както виждате не съм много опитен в това ако стане ще пробвам и други рецепти :megagrin:Ако пък не стане повече няма да пипна да се занимавам с такива работи дето не са ми ясни :megagrin: :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2012, 21:36 
Offline

Регистриран на: 01 Авг 2010, 12:31
Мнения: 89
Това не е воден клапан а направо воден затвор,идеален начин да газираш вино,съчетано с колебливи температури нормално да умре ферментацията,тръбата извеждаща въгл двуокис трябва да не е потопена в течноста иначе как ще извежда газа,а пюрето не е грешка,хмм даже е много популярно сред българетата правещи алкохол по Скандинавия,но при активатор е безмислено,значи оправи клапана и мая,вземи някоя за трудна ферментация,дръж на топло,и след дестилация ако смяташ да я докарваш на водка ще ти трябва колонка от активен въглен(не е трудна,нито скъпа),ракия от захар трудничко,най лесно би могъл преди дестилацията да добавиш патоки ако ти попаднат под ръка..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2012, 00:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
krivanovvv написа:
Направих само от захар за експеримент защото ми се видя най лесно както виждате не съм много опитен в това ако стане ще пробвам и други рецепти :megagrin:Ако пък не стане повече няма да пипна да се занимавам с такива работи дето не са ми ясни :megagrin: :megagrin:

Не се отказвай така лесно Ако искаш пробвай ето това- един нагледен пример, според мен лесно и елементарно за изпълнение- аз го пробвах и работи-не ти трябват скъпи дрожди, подхранки, клапани и т.н. Става .... :explode:
Става спирт-водка но аз не си падам:
Работи изпробвано е от мен!
http://www.youtube.com/watch?v=LZP8OayE ... re=related
Ето съставките съставките:
2.5 паунда=1.133 кг царевично брашно(от това дето се овалва рибата за пържене-ама да не сложиш галета)
4 паунда= 1.8 кг захар
1-2 пакетчета по 7гр суха мая за хляб др.Йоткер
2.5 галона вода=9.5 литра вода
за 5 дена ферментира
"Това" дето служи за клапан да му пробиеш няколко дупки с игла и да не го ползваш после :lachtot:

Това бях го писал във форума преди окло година и пак ще напиша:
Моля НЕ КОМЕНТИРАЙТЕ "веселяшкото" поведение на колегата от филмчето! ....Знам че на всеки му се иска....ама тук гледаме :lachtot: "професионално" на нещата! На мен ми е любимо клипче :2thumbs: че това беше първия ми успешен :klatsch: експеримент !


Последна промяна plamm на 25 Фев 2012, 09:29, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2012, 08:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
Страхотно клипче браво
Определено ще си запиша и тази рецепта мн. Ти благодаря
Не е ли по добре захарта да се разтвори предварително и тоя пич каква вода сипва топла или студена
И само още едно опитане 2.5 паунда=1.33 това килограм и триста ли е или килограм и тридесет и три :datz: да не стане пак грешка :megagrin: :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2012, 09:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
krivanovvv написа:
Страхотно клипче браво
Не е ли по добре захарта да се разтвори предварително и тоя пич каква вода сипва топла или студена
И само още едно опитане 2.5 паунда=1.33 това килограм и триста ли е или килограм и тридесет и три :datz: да не стане пак грешка :megagrin: :megagrin:


Радвам се че ти е харесало клипчето :2thumbs:
Водата е топла -от котлона(от бойлера, ако е дистилирана е най добре) - хубаво е да е около 40-50 градуса за да разтвори захарта(не пречи -напротив даже е хубаво първо да разтвориш захарта в гореща вода)
Сипи захарния сироп като поизтине - хубаво е да си купиш термометърче - сместа вода захар царевично брашно като стане 35 градуса тогава сипи маята.
Преди да сложиш "клапана" отгоре, изчакай поне час за да има кислород да се размножат гадинките(маята) дето ще хрупат кашата.
:x 2.5 паунда са 1кг и 133 грама. Извинявам се но съм направил грешка и я поправям в предния пост :? 1паунд=0.453кг
Не е проблем ако се сложи 1кг и 330гр царевично брашно :lachtot: ако и ти го ръсиш извън фунията :lachtot:
Захарта е вярна 1кг и 800грама.
Като забъркаш буламача да го държиш на стайна температура - :lachtot: най добре в спалнята :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2012, 09:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2011, 19:19
Мнения: 31
какъв е рандемана от посочената рецепта и трябва ли сместа да се прецежда.и най вероятно това е за еднократна употреба,защото съм чувал ,че тези култури могат да се ползват по няколко пъти.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2012, 10:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
xemys написа:
какъв е рандемана от посочената рецепта и трябва ли сместа да се прецежда.и най вероятно това е за еднократна употреба,защото съм чувал ,че тези култури могат да се ползват по няколко пъти.

"xemys" Това го правих само веднъж и не помня :nixweiss: колко точно е бил рандемана ама варих с една "колонка" (има снимка някъде във форума публикувана) излезе на над 85 градуса чист спирт. Със сигурност варих само бистара течност.


Последна промяна plamm на 25 Фев 2012, 10:21, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2012, 10:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2011, 19:19
Мнения: 31
ок.мерси


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2012, 10:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
"Рандемана" е пределно ясен !
Колкото захар - толкова ракия (водка).
1 кг. захар --> по 0.56 коефициент на преобразуване на дрождите в маята --> 560 мл. чист алкохол, или след разреждане на 50 гр. 1.120 л. питеен.
Като вземем пред вид загубите в първак, патоки и остатък в казана - спокойно може да се каже :
1 кг. захар дава 1 л. ракия !
И да не се прави прекалено гъст разтвора, защото дрождите в маята за хляб не са толерантни на алкохол !
Почнете ли от 20% - ще спрете на 7-8, както вече каза Карлсона.
Материала от зърно няма никакво отношение към количеството на алкохола, както и няма никакво значение дали ще е точно 1.33 кг. или 1.5 или 2 кг.
Може да се ползва многократно, но не бива да се прекалява - все пак в него са минералите които са нужни на дрождите за развитие - не е само захар им трябва.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2012, 14:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Както неведнъж съм казвал-то ферментация върви и в септичните ями...без активатори, "скъпи"дрожди ,клапани и т.н...
За да имате гарантиран резултат при ферментация пък било то и само на захар има няколко просто правила ,описани във форума много пъти...всичко останало е късмет и добро стечение на обстоятелствата...%захарност ,температури, киселенност...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2012, 08:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
Ах тия клапани :wallbash: ама кой да знае сега работи та се къса . Вдигнах бутилките извадих маркучетата на горе сега са потопени около 1см. дано да стане по бързо че да заложа и с новата рецепта :megagrin: Само малко да се затопли времето и ще си направя една къса колона за обелване на материала(както се изразяват специалистите) и после ще го пусна през нормална колона
Ако пък стане за варене преди да съм направил късата ще го пусна през обикновен казан
Много благодаря на всички за бързата реакция по спасяването на материала :megagrin: :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима