Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 23:47

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2012, 18:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
"krivanovvv" :shock: Гледам че си решил да пробваш "новата" рецепта. Тя е елементарна и както казах работи...но ми се иска да ти подскажа нащо за да изкараш по вечко дестилат.
Сметнах го този веселяк от клипчето - рецептата му е елементарна, непретенциозна, работи защото има 15,9% захарност с тези пропорции и както каза колегата очакван рандеман 1.8 кг захар=1.8 л на 50%об грубо.
Ако са ти останали дрожди от предния опит или решиш да си купиш пак(аз ползвам Lalvin ЕС1118) заложи 2.8кг захар и другите пропорции не ги променяй. Ще получиш 22.7% захарност и дрождите ще ги обработят със сигурност(маята НЕ). Аз залагам материал винаги със захарност около23% и е ОК за около 15-20 дена превира без остатък.
Ще изкараш грубо 3л на 42%об. Мисля че си заслужава :megagrin:
Много е важно да спазиш температурите - активиране на дрождите както пише на опаковката и стайна температура на материала задължително. :2thumbs: Успех - избора е твой!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2012, 08:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
За сега чакам да стане първия опит и после ще пробвам първо по по лесния начин като човека от клипа после ще видим :megagrin: трябва да изкарам някакъв алкохол че ще се комплексирам вече :megagrin: :megagrin: При първия ми опит ми замръзна материала бях го оставил от вън, времето още беше хубаво но не се прибрах 4 дни и при първия студ всичко беше станало на буза :megagrin: Заложих пак проблем с клапаните :megagrin: както вече писах :megagrin:
Пък и тия бутилки 19 литровите не се намират вече толкова лесно сменят пълно за празно.Преди време имаше колкото искаш сега няма


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2012, 18:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
OK Успех :2thumbs:
:nixweiss: и да пишеш какъв е резултата-количество ... и качество :dance:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2012, 17:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Колега Krivanovvv докъде стигна с ферментацията? По повод твоето безпокойство относно темата ,спретнах малък експеримент:100гр захар ,300 мл. Вода,щипка дрожди,щипка подхранка за тях...сега е 7-ми ден и ост. Захар е 3%,но продължава да се усвоява от дрождите,вярно,че от 7-8% захарност надолу върви по бавно със скорост 1% на ден ,но ферментацията си продължава,дори без да подкиселя разтвора


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2012, 08:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
От както вдигнах клапаните по високо работи та се къса(имам в предвид бълбука) но да ли ще излезе нещо не знам :megagrin: Вече 9 дни от както направих поправките е ок но какви процеси протичат вътре само бог знае :megagrin: Ще отида утре да му премеря захарността и ще пиша.
Последния път когато мерих захарност беше 15 ако твоите сметки са верни (процент на ден) вече трябва да е към 6 или 7 но ще видим


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2012, 08:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
krivanovvv написа:
От както вдигнах клапаните по високо работи та се къса(имам в предвид бълбука) но да ли ще излезе нещо не знам :megagrin: Вече 9 дни от както направих поправките е ок но какви процеси протичат вътре само бог знае :megagrin: Ще отида утре да му премеря захарността и ще пиша.
Последния път когато мерих захарност беше 15 ако твоите сметки са верни (процент на ден) вече трябва да е към 6 или 7 но ще видим


:klugscheisser: Със сигурност нещо ще стане, ама следи температурата :2thumbs: не допускай под 18 градуса и над 25. Каква мая сложи :nixweiss: Ако e най обикновенна може да отнеме по дълго време. На клипчето този го гледам е някъде в Тексас или Аризона - бая горещо е :lachtot:
Има доста интерес и очакваме резулата :klatsch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2012, 10:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
Абе май и нашата върба ще роди грозде :lachtot: :lachtot:
Сложих 4бр. шишета от по 19л. по рецептата на колегата plamm и на човека от клипа и за сега всичко е ок . Мисля, че до ден два ще ги пусна през казана за първа преварка, вече почти се избистриха и върви добре ферментацията.
За първия опит дето подхванах темата май нищо няма да стане за сега работи т.е. бълбукат клапаните ама си е все същата мътилка ще почакам да се загрее времето свалям им клапаните и ги оставям отворени да видим какво ще стане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2012, 15:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
krivanovvv написа:
Абе май и нашата върба ще роди грозде :lachtot: :lachtot:
Сложих 4бр. шишета от по 19л. по рецептата на колегата plamm и на човека от клипа и за сега всичко е ок . Мисля, че до ден два ще ги пусна през казана за първа преварка, вече почти се избистриха и върви добре ферментацията.

:? Сериозен излезе-ще яде баба меца мед-Гледай да не размътваш материала и го източи внимателно с маркуче, вари само бистрата течност. Ако отделиш 40л бистра течност сигурно ше изкараш 9-10л спирт на 58-60%об или грубо 14-15л на 42%об 8-)
Интересно ще е като опишеш вкусовите качества и как смяташ да го консумираш-като водка... :? Ако си намериш глицерин да капнеш малко казват че става супер.Аз не си падам по водката и ми бяха дали кайсиева есенция. Сложих както пише в упътването :datz: ама бие на бадемов аператив - доста костилков и лек кайсиев аромат.Добре че беше само няколко литра така и си отлежава :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2012, 16:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
Премерих захарността на първите 2 бутилки за които писах вече е 5% а преди да вдигна клапаните беше 15% което е обнадеждаващо но разтвора стои много мътен :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2012, 14:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
krivanovvv написа:
Премерих захарността на първите 2 бутилки за които писах вече е 5% а преди да вдигна клапаните беше 15% което е обнадеждаващо но разтвора стои много мътен :wallbash:

:? Не бързай де, когато стане 0 захарността от там нататък пада шапката(ако има) и почва да се утаява и избистря след някой ден аз така разбирам че е готово. Как върви царевицата и захарта-не разбрах за нея ли пишеш че е мътна. Разклащащ ли я от време на време-ако не си прави го.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2012, 08:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
Царевицата я сварих снощи на обикновен казан И ВЕЧЕ ИМАМЕ ЧОВЕК ПОЗНАЛ ТОЧНИТЕ КИЛОГРАМИ както се казваше в едно глупаво предаване :megagrin: :lachtot:
Даде много добър резултат направо изненадващо добър за моите скромни възможности относно варенето на спирт :megagrin:
Пусна около 7 л. алкохол на 45 градуса като съм отделил първак около 0,300 л
Сега мисля да заредя захар още веднъж със същото брашно да видим какво ще стане :megagrin:Имам малки притеснения че вече няма да ферментира толкова бързо защото отоплението на къщата няма да се ползва всеки ден поради затоплянето на времето но ще видим
Искам пак да благодаря за съветите на всички съфорумци :respekt: :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2012, 23:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
:2thumbs: Браво... :lachtot: сега ще трябва да смениш и заглавието на темата "МОГА да направя ракия..." Наздраве да ти е :prost2: !
Колко струва тази царевица в България(брашно или каквото е там) ? Не си заслужава сигурно да правиш от останалото количество "кал" нова джибра-така мисля аз-може да ти отиде захарчицата зян(смешно-тъжно доколкото разбирам е над 2лв кг) ама ти си знаеш. Хубаво е да експериментираш и другите да знаят ако го направиш. Не знам дали правилно съм те разбрал.."същото брашно" дали ще сложиш ново или ще използваш това което е останало ферментирало-"калта" като второ вино както някой правят.

Колко излезе бистрата течност и колко "кал"(не знам дали това е правилната дума"кал") ти остана след фермрнтацията.
Има ли страничен привкус дестилата или е само чист спирт? :nixweiss:
Защо го вари на казан-мисля че бях мярнал във форума че имаш колона?
Отдели в едно шишенце примерно 500мл и не го :? пипай поне 3-5 месеца да видим дали ще се промени вкуса, макар че в стъкло...едва ли.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2012, 17:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Спирт!!После може да му сложи есенция и каквото душа иска-коняк,ракия,мента,...мастика няма как да направи,щото там спирта трябва да е над 90 %поне...аз имам царевичен спирт на 96% който ползвам за мастика


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2012, 17:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Да бе да, есенсция...Смело и безотговорно чипс и готово.Да набараш хубава есенция е мисия почти невъзможна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2012, 17:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
karlsson написа:
Да бе да, есенсция...Смело и безотговорно чипс и готово.Да набараш хубава есенция е мисия почти невъзможна.

Не и тук :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима