Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 03:08

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2012, 19:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Дек 2011, 13:46
Мнения: 7
здравеите колеги. закъсах го с едно джибре от мерло трети месец.сложих го на 20 10 2011г с захарност 22 за няколко дни падна до 5 процента и от тогава си стои на 5 подгрявах струвах и си стои и не мърда леко сладни какво да правя помагай те :|


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2012, 19:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
В твоя случай единственото решение е да си купиш дрожди за прекъсната ферментация и да следваш указанието за активиране.http://vinarko.com/magazin/дрожди-за-трудна-ферментация/винени-дрожди-fermactive-fcd успех


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Мар 2012, 09:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Дрожди и активатор !
И температура 20 гр. поне.
Ти явно си го мъчил с дивите дрожди по гроздето, понеже захарността е била висока и може би се е съчетало и с по-студено време, в резултат на което ферментацията е спряла почти в края.
На вкус сладни ли ? Да не би да те лъже захаромера, макар че ако той сега показва 5 %, значи реално е повече заради алкохола . Може би 8-9% е реално. Ако свариш едно канче от виното да избяга алкохола и после охладиш до 20 гр. ще ти покаже точната захарност, само гледай да не изври много вода, че съвсем много ще покаже захаромера :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2012, 11:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
stefanosev написа:
леко сладни

Както колегите казват, трябват ти спец. дрожди, защото количеството на спирт в джибрата е голямо и с обикновени нищо няма да стане..
Поздрави и успех !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2012, 13:34 
Offline

Регистриран на: 04 Авг 2010, 10:38
Мнения: 22
И аз имам подобен проблем, но джибрата е от дренки беше почнала да ври в край на март ,но вчера я гледах захарност около 15 и кибрита не изгасна и още се усеща сладост.Какво да направя за да тръгне пак ферментацията?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2012, 13:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Юли 2011, 17:18
Мнения: 21
econt написа:
И аз имам подобен проблем, но джибрата е от дренки беше почнала да ври в край на март ,но вчера я гледах захарност около 15 и кибрита не изгасна и още се усеща сладост.Какво да направя за да тръгне пак ферментацията?



Сипваш една кофа вряла вода.Така ще вдигнеш температурата на мъста,хем ще редуцираш алкохолното съдържание,после слагаш дрождите и чакаш!Ако този вариант не ти харесва,вземи пример от горните!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2012, 16:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Айде да не е вряла поне, че докато се размеси ще убие 100-на хиляди клетки :megagrin: Ама ще има и да останат .
И все пак - колко е температурата вътре ?
То вече по къс ръкав ходим, не е студено както беше през февруари.
Ферментацията може да спре по много причини : висока начална захарност, ниски температури, слабо аериране в началото, липса на минерални вещества за дрождите , киселинност на средата ...
Тъй че - дай малко данни , да може да преценим какво се е издънило.
Иначе - активатор и дрожди = 10 лв. за 100 л. материал и стопляне ако е под 15 гр. температурата.
А за тест може да пробваш като изтеглиш едно шише сок от бидона, качиш го у вас в кухнята на топло, сложиш му малко мая за хляб за проба и след ден два - проверявай захарността. Даже може захаромера да го оставиш да си плува вътре и капачката да не е завита а само сложена. Ако заферментира и падне захарността драстично - прилагай същото към целия обем. Аз така или иначе винаги си имам активатор, та мога и от него да сложа за проба, ти ако нямаш - карай без него. Но все пак ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2012, 20:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
SPAM :D


Някои си изпиха ракията на други не са им готови джибрите.Благородна завист :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2012, 08:54 
Offline

Регистриран на: 04 Авг 2010, 10:38
Мнения: 22
Сложих активатор и дрожди, топла вода и сега остава да чакам резултата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Май 2012, 09:44 
Offline

Регистриран на: 04 Авг 2010, 10:38
Мнения: 22
Вчера я сварих.9 кг захар- 7 л. на 62 градуса без превара.Мисля че е добре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Май 2012, 13:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А преди да свариш колко показваше захаромерът ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Май 2012, 08:52 
Offline

Регистриран на: 04 Авг 2010, 10:38
Мнения: 22
Три-четири дни по-рано захаромера потъваше, но клечката от кибрита гаснеше
и реших да изчакам още малко и така до неделя,когато отново пробвах с кибрита, но вече си гореше и риших да варя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Май 2012, 17:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Аз изчаквам "шапката" да падне, тогава течността се избистря, ако е газирано изчаквам още няколко дена до седмица.
Обикновенно шапката пада около една седмица до десет дена след като захаромера потъне.
Температурата по време на ферментацията е постоянна 21-22градуса ама целия процес отива на 35-45 дена.
Правилно ли е това или само загуба на време :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Май 2012, 18:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
По скоро е загуба на време, загуба на алкохол, ароматни вещества и има вероятност да се образуват повече вредни, отколкото полезни неща- опасна микрофлора.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Май 2012, 20:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Благодаря за отговора "hellreiser".
Днес стават 42 дена от залагането на материала. На 25 ден захаромера показа 0, след още 2-4 дена потъна съвсем. Не сладнеше изобщо, беше газирана джибрата. Това което ме спира да варя е че като отворя и разбъркам(може точно това да ми е грешката) и затегна капака, въздушния клапан се побърква да бълбука за около 1-2 минути и после след няколко часа бълбуква на 10 секунди по един път и намалява до следващото отваряне. Вчера преди да отворя материала бълбукваше на 10-15секунди един път едва едва.
Какви са съветите ? :nixweiss:
Ще се радвам и другите знаещи да дадат мнения. Благодаря!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима