Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 21:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2012, 16:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Мар 2012, 15:56
Мнения: 4
колеги интересувам се как мога да си направя дъбов екстракт съществува ли технология за това


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2012, 17:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А би ли пояснил какво разбираш точно под дъбов екстракт ?
Може би имаш пред вид да извлечеш някак си полезните съставки в дървесината, да ги съхраниш и в определен момент да ги ползваш за облагородяване на ракията ?
Обаче всъщност - дървото не само дава вещества на алкохола, а и спомага за протичането на разни процеси по естерификация и т.н. - това няма как "да се извлече", защото се случва с времето.
Иначе нямаше да държат в Шотландия бурета с уиски по над 40 г. :)
Или може би имаш нещо друго пред вид ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2012, 18:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Мар 2012, 15:56
Мнения: 4
предлагат дъбов екстракт ,течен с цвят на кафе. Въпросът ми е как се произвежда целия технологичен процес и от какъв материал


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2012, 20:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 126
Все едно правиш ракия или там някаква настойка. Това е пример, който не съм го правил, но ще импровизирам :)
Сипваш дъбови трици във вряла вода, като предварително можеш да ги запечеш във фурната за по-силен аромат, бъркаш ги няколко дни (примерно 3 ), след това дестилираш и ето ти настойка със силен аромат на дъб. Ако не ти се пестят дърва, ток или там на каквото дестилираш можеш да направиш по-голямо количество и директно да разреждаш алкохола.
Друг вариант е със спирт или някакъв по-неутрален алкохол. Сипваш в алкохола триците ( на литър алк. примерно 1кг. трици), бъркаш 7 дни разреждаш и дестилираш. Ще се получи нещо като "дъбов спирт".
По-лесно ми се вижда да си направиш или купиш дъбов чипс. Взимаш дъбови трески със дебилина 1-2 мм, дълги 2 см и широки 1 см. (това са примерни размери разбира се) и си препичаш колкото искаш, като можеш да направиш няколко вида (леко, средно и силно запечени) за да имаш за проби и да намериш "златната"среда.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2012, 21:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
angel_petrov2385 написа:
... Въпросът ми е как се произвежда целия технологичен процес и от какъв материал

Човека който ги чува тези работи бегло ми беше споменал как става.С думи прости, в домашни условия с подръчни материали-забрави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2012, 21:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Има тук един човек който знае, но така и не го е казал. Може би, сега е момента, да го попиташ. Аз също чакам отдавна, отговора на тоз въпрос. viewtopic.php?f=8&t=19


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2012, 08:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Е те точно за този човек говоря за който си мислиш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2012, 09:18 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Изображение

Изображение

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2012, 14:12 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Това сме го дъвкали ама не мога да го намеря, снимките са вярни, но градуса е по-висок да дестилата - над 70 трябва да е! От стари бурета и лагерни бъчви се правеше в Поморие, защото са варени дъгите вече или се ползва чипс, какъвто искаш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: agrar4o, GunGod, msergiev и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима