Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 00:33

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Ракия от дренки
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 16:49 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
След седмица дренките ще озреят и мисля да ги оползотворя тая година. На ракия от дренки. Имам само един въпрос : не пречи ли това, че дренките са много кисели на ферментацията ?

Намерих една рецепта :
http://www.mahmurluk.com/2008/05/blog-post_2229.html

Може ли да й се вярва?

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 18:22 
Offline

Регистриран на: 17 Авг 2008, 12:23
Мнения: 37
рецептата е вярна като може да сложиш и повече плод-20-30кг :!: аз сьм правил по следния начин-в 120л бидон сипвам 4-5 кофи добре узрели дренки като ги разбивам с бьркалка от тези за теракол но с нещо като ножове размивам 15кг захар с топла почти вряла вода(сьотношение захар-вода 1-4 до 5л(бьркам всеки ден и около 20ден се избистря-плода пада на дьното и отгоре остава рядко(водно( тогава сипвам в казана и варя докато спре спирта-излизат около 35-40 л патоки -след това преварвам -спирам на около 35гр-излизат15-16л 65-70гр дренковица разреждам с минерална или изворна водица до 50гр слагам 20 клечки като от кибрит от сьрцевина на смрадлика и отлежава 5-6месеца сле това я почваме и стига за 5-6дни пльтно пиене :D :lol: :D :P наздраве :roll:

_________________
ден да не ми се работи има ама ден да не ми се пие нема


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2008, 17:39 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
В момента захарността на пращината стигна почти нула (от около 24% в началото). Ще я варя в неделя.

Вярно ли е, че ако ферментацията протича повече от 3 седмици плодовата ракия става горчива ? При мен трябваше около месец и нещо за да падне захарта, незнам защо така бавно...

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2008, 21:03 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Колкото е по-бавна ферментацията, толкова е по-голяма вероятността да протече паралелна ферментация, резултатът от която да е меко казано плачевен. Опитай джибрите, ако вкусът им е добър няма от какво да се притесняваш.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2008, 22:31 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
На вкус е супер...

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2008, 15:33 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Равносметка...

145 литра вода ; 40 кг захар ; 35 кг дренки ; 10 пакетчета лимонтузу ; 12 пакетчета мая.

Всичко разделено в 3 бидона. Време за ферментация месец и 20 дена при около 19-20 градуса.

Резултат : 25 литра 50 градусова добра ракия.

Изпратено след 4 минути 22 секунди:
Забравих да добавя, че при варенето са махнати костилките и плода (костилките и плода бяха на дъното на бидоните). Казанджията каза, че ако се вари с костилките загаря много лошо...

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2008, 03:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
:D браво!!! аз по моят край съм чувал самоза бъзици за ракия от дренки :lol: :lol: много ми е интересно в сравнение с гроздовата каква е не вкусът

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2008, 09:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Май нешо со объркал в технологията похабил си захарта за 1кг. захар трябва да изкараш около 1л. ракия 45 градуса. Дане е останал сладък материала.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2008, 18:18 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Аромата е на дренки. Не е кисела изобщо. На вкус нещо като гроздовата, специфичен аромат и вкус на дренки.

Аз до колкото знам о т 1кг захар излиза най-много 0.7-0.8 кг 40% ракия.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2008, 18:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
2 кофи дренки, 8 кг. захар и към 35 л. вода, след като превряха ги прибавих към патока от предишни изварявания, .....страхотна ракия с аромат на дренки. :shock:

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2008, 21:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Руснаците дават следните резултати
http://drink.dax.ru/samogon/sam_03.shtml

От сайта съм превел таблицата


Вид на материала 1кг. - спирта л. / водка* л.


Нишесте - 0,72 / 1,52
ориз - 0,59 / 1,25
Захар - 0,51 / 1,10
Пшеница - 0,43 / 0,92
Овес - 0,36 / 0,90
Ръж - 0,41 / 0,88
Просо - 0,41 / 0,88
Грах - 0,40 / 0,86
Ечемик - 0,34 / 0,72
Картофи - 0,11 - 0,18 / 0,35
Грозде - 0,9 - 0,14 / 0,25
Захарно цвекло 0,08 - 0,12 / 0,21
Круши - 0,07 / 0,165
Ябълки - 0,06 / 0,14
Вишни - 0,05 / 0,121
* - под водка се разбира 40% спиртен разтвор

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2009, 13:03 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2009, 19:37
Мнения: 23
Местожителство: varna
Здравейте.
Имам в градината доста дренкови дървета и искам да направя ракия с възможно най много дренки и по малко захар някой може ли да ми даде някоя рецепта с повече плодове или няма такава и да се придържам към останалите?
Благодаря


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2009, 13:05 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Няма специална технология. Придържай се към правилото, захарността да е към 20.
Успех!

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2009, 15:07 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Смачкваш дренките, добавяш вода колкото искаш (да не е много гъсто все пак) и после захар - до 20%. На 150 литра може да се сложат 3,4 пакетчета лимонтузу и 2,3 пакетчета мая (дрянковата ракия не стана горчива от маята). Аз се излъгах миналата година да бухна 24% захар и чаках да ферментира сума ти време.
Като стане - махаш джибрите и костилките и вариш.

Един приятел препоръчва да не се прекалява с количеството дренки, защото ставала много ароматна и влизала трудно :) . Всеки си има вкус обаче!

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2009, 16:53 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2009, 19:37
Мнения: 23
Местожителство: varna
Значи 50 кг дренки 15 кг захар и 60л вода и от там нагласявам %захарност добре ли ви се струва.
Колкото до аромата. Ми тая година ще пия ароматна ако не ми хареса догодина ще пробвам някоя от ваще рецепти.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима