Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 02:29

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2009, 11:43 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Давай! И пиши резултатите, точно какво си сложил, как е тръгнало, за колко време е станало и т.н.
Успех!

Преди малко отворих последната половинка дрянова от миналата година - много добра ракия ...

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2009, 20:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
trayn написа:
Значи 50 кг дренки 15 кг захар и 60л вода и от там нагласявам %захарност добре ли ви се струва.
Колкото до аромата. Ми тая година ще пия ароматна ако не ми хареса догодина ще пробвам някоя от ваще рецепти.

Всичко което си написал ще стане , ама по лесно ще ти е 50кг. дренки 15кг. захар 45 литра вода. Пасираш дренките с бъркалка за теракол, разтваряш захарта във водата, смесваш мериш захарноста, ако е над 20% слагаш вода :lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2009, 20:46 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2009, 19:37
Мнения: 23
Местожителство: varna
Добре ама аз сложих 60 л вода получи се 19% обаче материала стана гъст. За това исках да ми каже някой съотношение плод - мин количество вода за да не става като сега гъсто като лютеница.
И много странно праи едни големи мехури.
Какво прая сега.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2009, 23:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Нидеи го бара, когат отихне ферментасията го прецеди махни костилките и шлюпки твърда маса, да остане само вода. След отихване на ферментацията би трябвалода се разреди.
Бе тези дренки много захарни, водата и захарта ти са 4 към 1 това дава 19% захарност, следователно и дренките са били със същата захарност.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2009, 01:30 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2009, 19:37
Мнения: 23
Местожителство: varna
Не значи там пропорциите който дадох бяха образни. Днес сложих материала. Той представляваше нещо такова. 100кг дренки 10 кг захар ( за изравняване на захарноста надренките от 10% на 19%) 20кг захар с 80л вода. Получи ми са както на лист така и на практика 19% захарност на материала ама докато оспях да го измеря ми се разгони фамилията да цедя материал направо ужас. Получи се гъст материал който се надявам да оредей. Надявам се и на хубава ракия разбира се.
Това как ви се струва ще стане ли нещо или...?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2009, 12:26 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Какво стана с ракията от дренки :) ?

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2009, 09:52 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2009, 19:37
Мнения: 23
Местожителство: varna
Все още ври. Но нещо не е както трябва можеби заради температурните амплитуди щото ги оставих навън на сянка но се пак навън.
Понеже ги смелих с бъркалка за теракол и се получи кашеста маса след това разредих материала разбира се. Сега като ври отгоре се получава капак от по гъста маса. Ако някой рнае защо се е получило това да каже.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2009, 10:22 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Мнението ми е :
Щом ферментира- стави го. Не обръщай внимание на горният пласт, особено ако си под воден сифан.
Като преври отточваш/декантираш с маркуче и в казана


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2009, 21:11 
Offline

Регистриран на: 29 Ное 2009, 20:50
Мнения: 2
da se pohvalq malko pravih rakiqta zaedno s joropolimera i vypreki 4e ni be6e edva za vtori pyt mislq 4e stana dosta ka4estvena estestveno poneje e drrqnkova se o4akva da e malko osobena na vkus i aromat no opredeleno be6e dobra mislq 4e preobladava6e ka4estven etilov alkohol ne bole6e glava i hva6a6e dosta dobre dori i bez da se prekalqva mnogo mi e jal 4e svyr6i no tova e nadqvam se nqkoi den pakda naravim sy6ata


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2009, 22:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
rakiq111 написа:
da se pohvalq malko pravih rakiqta zaedno s joropolimera i vypreki 4e ni be6e edva za vtori pyt mislq 4e stana dosta ka4estvena estestveno poneje e drrqnkova se o4akva da e malko osobena na vkus i aromat no opredeleno be6e dobra mislq 4e preobladava6e ka4estven etilov alkohol ne bole6e glava i hva6a6e dosta dobre dori i bez da se prekalqva mnogo mi e jal 4e svyr6i no tova e nadqvam se nqkoi den pakda naravim sy6ata

Два поста и двата на маймуница.......................!!! :x :x :x

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2009, 14:34 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2009, 19:37
Мнения: 23
Местожителство: varna
Обещах да кажа какво се е случило с мойта ракия от дреннки. (рецептата ми беше следната - В 120л бидон 60-70 кг дренки с костилките, разтварям 13кг захар в 30л вода, пасирам дренките и сипвам водата и захарта. След това дълго време вместо да буркам разбивам с бъркалката.) Скоро я сварих тази ракия. На обикновен казан ( не дестилат и е без 2-но дъно) текна малко бавно (2-2.5ч го чаках тоя казан да текне) но като наближи да се стопля серпентината всички се заозъртаха, започна да мирише на дренки 15 минути преди да текне. Аромата се набиваше на носа и се носеше в цялото помещение. На вкус не я знам как е щото още не сам я опитал ама аромата не мже да се сравни с нищо. Сега я държа в отворен бидон в една стая до терасата и вратата на терасата е отворена (празен апартамент) а във външния коридор чак смарди на дренки. Скоро ще я расипя и ще кажа как е на вкус.
Колкото до рецептата според мен е добра от 3 такива пропорции съм искарал 2л първак, 50-55 л ракия за пиене 54 градоса и 10-15л парцуца. Като ракията за пиене я спрях на 42 градоса другото остава парцуца.

Наздраве и до скоро...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2010, 23:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Днес и аз забърках дренкова джибра, 40кг. дренки, 19кг. захар 80л. вода. Сложих в бидона 19кг. захар добавих 20л. гореща вода от боилера разбих захарта с пасатора за дрлка, след това добавих останалото количество 60л. вода като нагласих температурата на 30гр. Дренките ги пасирах в кофа на три пъти и добавих в бидона.
Лимонтозу не съм добавял защото дренките са достатъчно кисели, ако не тръгне ферментацията до два дни ше сложа мая.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2010, 12:07 
Offline

Регистриран на: 04 Авг 2010, 10:38
Мнения: 22
Би ли споделил какво стана с дренките ,че и аз започнах да събирам.Интересуваме по скоро съотношението плод, вода, захар, че за пръв път ще правя от дренки.
Като съдя по датата на мнението ти или си я изпекал или скоро ще я печеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2010, 13:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Врът мамка им. В мазето е джибрата там сега е 23 градуса. Меря захарноста с руски захаромер има индикация до 0% захарност показва 3% иначе българският които е разграфен до 5% захарност потъва. Материала още сладни. Ферментацията протича само с дрождите от дренките. Иначе след тях заложих сливи вече превчяха, но са под навес.
За дренките ми казаха че трябва да се внимава много при варенето материала много загарял, аз моя го прецедих преди една седмица.
Точно сега е времето за бране на дренки, мойте ги обрах много рано, защото дървото беше виснало от тежеста на плода и на някои клони дренките бяха започнали да се бръчкат.
Количеството захарен сироп дренки е по личен избор, повече захар по-малко аромат. При моята пропорция шарата направо е чудесна на вкус и аромат, за аромата на ракията ще кажа след варенето. Надявам се до петък да спре да ври.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2010, 20:18 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2010, 21:10
Мнения: 23
Местожителство: ловеч
моите отлежават вече 7 ден. днес мерих захарност за проба и е 12 от първоначални 19. струва ми се че протича много бавно но сигурно е от по-хладното време предните дни. от дренки ще правя за пръв път. 1,5 кг. дренки, 1,5 кг. захар разтворена във 7 литра вода от бойлера и 1 пакетче суха мая на др. йоткер. имам 13 литрово казанче и ще я пробвам там когато стане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима