Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 20:40

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2010, 09:26 
Offline

Регистриран на: 04 Авг 2010, 10:38
Мнения: 22
Събрал съм 6 кофи дренки (10-литрови) и понеже бидона ми е 150 литров, да ви попитам дали ще са достатъчно за бидона и колко вода и захар да им сложа, че да използвам целия обем на бидона ,че ми само един.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2010, 10:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ами пасирай ги в бидона и виж докъде е пълен, като добявиш захарният сироп поне 30 см. трябва да останат празни до гърлото. 50/50 захарен сироп дренкова каша е добра комбинация. Но понеже дренките имат силен аромат и нямах повече дренки аз направих 30/70 в полза на захарният сироп.
По отношение на захарният сироп ако са 50/50 може да сложиш 1/3 захар вода зада вдигнеш общата захарност на материала, защото дренките имат захарност най-много 13%. Ако пращината е 30/70 захарният сироп може да е 1/4 захар вода. Аиде и на слука :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2010, 19:14 
Offline

Регистриран на: 18 Дек 2009, 22:17
Мнения: 8
Здравеите моят вапрос е към специалистите в 80л. бидон сложих към 35кг дренки 13кг захар и допълних с вода ,получи се захарност 19 и днеска вече ври.Моля за мнение ,трябва ли нещо да се коригира овреме ,че и аз да се похваля после с положителен резултат


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2010, 21:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
19 градуса със смлените дренки ли е или само захар и вода.Ако дренките са цели и твърди, трябва да прецениш каква захарност имат и с колко ще падне като цяло, ако бяха смлени и смесени със захарния сироп.Аз утре ще варя единия бидон с дренки.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2010, 21:58 
Offline

Регистриран на: 18 Дек 2009, 22:17
Мнения: 8
градусите са при смлени дренки/разбъркани с бъркалка за теракол/ и смесено всичкото,вода и захар


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2010, 00:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Zabava перфектен си, след три четири дни преди да разбъркаш джибрата пресипи материала в друг бидон, на дъното ще останат само костилки, прецеди ги и си готов. :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2010, 05:18 
Offline

Регистриран на: 18 Дек 2009, 22:17
Мнения: 8
мерси за бързите отговори ,но petiomalchev толкова ли бързо ще преври материала


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2010, 08:34 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 266
Не ще си готов да чакаш ферментацията да протече без проблеми и наличие на костилки

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2010, 10:24 
Offline

Регистриран на: 04 Авг 2010, 10:38
Мнения: 22
Ето какво забърках аз в събота.
Около 55 кг. пасирани дренки, 90л.вода,18 кг. захар и се получи захарност 18%.
Дали да не сложа още един кг. захар за да вдигна захарността или да я оставям да ферментира.
За съжаление помещението не с постоянна температура варира от 25 до 18 градуса.
Дали да я изкарам вън или да си я оставя така.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2010, 16:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Zabava написа:
мерси за бързите отговори ,но petiomalchev толкова ли бързо ще преври материала

Казах че си готов защото няма какво да пипаш докато не ферментира джибрата е освен да бъркаш за да потопиш шапката.
econt написа:
Ето какво забърках аз в събота.
Около 55 кг. пасирани дренки, 90л.вода,18 кг. захар и се получи захарност 18%.
Дали да не сложа още един кг. захар за да вдигна захарността или да я оставям да ферментира.
За съжаление помещението не с постоянна температура варира от 25 до 18 градуса.
Дали да я изкарам вън или да си я оставя така.

Според мен и така си е добре.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2010, 22:28 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2010, 21:10
Мнения: 23
Местожителство: ловеч
в момента я варя на терасата. преди малко имаше 900 грама при 58 градуса и ще ходя да я видя пак. материала е 9 литра. вчера сварих 7 литра праскови и резултата е 1,2 литра при 48 градуса ароматна напитка. да поясня че казанчето е 13 литрово но обикновено го пълна мах. 10


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2010, 06:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
На 23.09.2010г. заложих 40кг. дренки, 19кг. захар 80л. вода. като след една седмица извадих костилките /прелях в друг бидон и те остават на дъното/ на 22.09.2010г. ги сврих 2л. първак 8л. на 47% ракия и 10л парцуца на 30% алкохол. Аромат на дренки и на прясна ракия, предполагам че с отлежаването ще се оправи. Вкус остър. Ферментацията протече в маза температура на помещението 23-25 гр. Дренките не бяха добре узрели, за догодина ще знам кога да се берат около 15 септември. Прекалено дълъг период на ферментация 30 дни, преди варенето измерих захарноста с руски виномер /захаромер/ показа 1% захарност, на вкус не сладнеше но в устата се осещаше газировка. Трябваше да изчакам още една седмица, ама нямах търпение, прекалено дългия срок на ферментация показва че е било необходимо в началото да сложа дрожди или мая.
Рандемана, от 19кг захар би трянвало да изкарам на кг. захар литър 45% алкохол. или 19х45=855 855/100=8,55 чист спирт. Аз изкарах 2л. на 58% 2х58=116, 8л на 47% 8х47=376 и 10л. на 30% 10х30=300 или сумата 116+376+300=792 792/100=7,92л. чист спирт. 8,55-7,92=0,62л. чист спирт загуба. При варенето сложих и 50л. вода да допълня казана иначе спойката между алпаката и медта се пука, освен от другото и тук получавам загуби, от това че разреждам спирта и така по голяма част остава във винасата /изварената джибра/.
Извод:
Дренките трябва да са добре узрели /меки/
Максималното количество захарен сироп към дренкова каша 50/50 /за постигане на по мек вкус на ракията/ като захарният сиро трябва да е 1/3 за повишаване на захарноста и на дренковата каша. Захарност на джибрата 18-20%.
Добавяне на дрожди за по бърза ферментация. Ако не се добавят захарноста на джибрата трябва да е 16-18% явно дренковите дрожди не работят добре при високи нива на алкохол в джибрата. :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2010, 10:29 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
С това количество захар и вода много си разредил дренковия сок и дрождите са били много гладни, ако ги беше подхранил щяха да я свършат по-бъзо и качествено


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2010, 15:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Да хубаво беше да сложа един активатор за ферментация.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2010, 18:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Днес направих преварката.Равносметката е 8 кофи(12литрови) дренки, 2 кофи сливи, 2 кофи грозде,25 кг Фидел Кастро. Резултата 2 л.първак,30 литра ракия на 60 гр. 10 л патоки на 30 гр. Сливите не бяха узрели ,а и гроздето не беше стока.Просто не ми се хвърляха.При 0 гр. на материала още вреше.Захаромера ми е немски около половин метър и мисля ,че е точен.А бе доволен съм. В единия бидон материала беше много гъст и вероятно това е причината да ми изгорят двата нагревателя.Имаше и малко загоряло по тях, но лоша миризма няма. Не съм пил такава ракия досега. Ще я видим.Наздраве :prost:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: marinero_bg и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима