Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 23:22

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2014, 13:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2014, 10:30
Мнения: 8
Пиша с известно закъснение, но все пак е редно рано или късно да докладвам резултатите.
Първо искам да благодаря за съветите и поясненията, наистина си струват.

И така - докато пишехме из форума, времето си вървеше. При следващото замерване захаромерът отчете 2%. На следващия ден нямаше видима промяна.
Реших че ще е безпринципна лакомия, ако при това положение се опитвам с добавяне на мая съживявам нещата и да изцедя още малко алкохол. Затова директно метнах в казана.

Резултат:

(1) 0.4л. 76°
(2) 0.4л. 76°
(3) 0.4л. 72°
(4) 6.6л. 62°
(5) 3.0л. 46°
(6) 2.0л. 33°
(7) Неизвлечен алкохол в казана - неизвестно колко
Или всичко около 7 литра извлечен чист алкохол. Общо взето съм си върнал 15-те килограма захар.

Сигурно се питате защо съм ги надребнил така. Като тръгна това нещо, заради силния аромат получих пълна дезориентация докъде да отделям първака по критерий вкус и мирис. Остава вариантът с някакъв процент от чистия алкохол.

Дали е възможно да ме посъветвате нещо?

Затова в началото отделих 3x0.4 литра и да си дам шанс да му мисля по-късно. По-нататък, някъде около 50° усетих някакъв привкус, който не ми хареса много и затова отделих и там. Това са тия 3 литра на 46°. След 40° някъде до под 28-29° са 2-та литра патоки.

От тук нататък си мисля за два варианта:
1. Смесвам (3) и (4) и получавам 10-11 литра 40° много приятна ракия. (2), (5), (6) ги оставям догодина да ги добавя някъде.
2. Смесвам от (2) до (7) и слагам за 2-ра дестилация. Обаче тук има съществен проблем, че ще трябва да разредя до поне 10% алкохол за да напълня що годе казана. Струва ли си този ход?
В тази връзка ми хрумна още нещо и ще питам с риск да изръся голяма простотия. Какво ще стане, ако при втора дестилация добавя за обем в казана нещо безобидно и неразтворимо - например чакъл?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2014, 14:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 473
Местожителство: Варна
Водичка!!! Чиста чешмяна водичка. При преварка материала в казана не трябва да е по-вече от 30 гр, че и 25 даже.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2014, 18:53 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 560
Местожителство: София
Стега бе, Lyuboznatelen. Ти бъзикаш ли се с нас? За какво ти е този чакъл? Какво ще ти даде или отнеме? И какъв точно чакъл си намислил да използваш? За посипване на улиците...
Разсмя ме, верно. Направо си за "бисерите" ни.
Ако си решил да превяряваш - колегата ти е казал - разреждаш до 30, 25 по-добре и отново.
Ако ли не - отлежаване на висок градус, след това разреждане на колкото си решиш и... дегустация.

Вариант 1 на мен лично по ми допада. И защо не добавиш и 5. Нещо не те се харесва ли? Като аромат, вкус?
При вариант 2 аз бих изключил 7. Просто ще го хвърля. Макар че, тук има колеги, който го използват. Още топъл при това. Но това е друга тема.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2014, 23:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2014, 10:30
Мнения: 8
lhristov, за тъпотията с чакъла не се бъзикам, обаче очаквах и по-сериозно да ме освиркат :megagrin: . Ако разредя до 20-25, ще получа много малко количество течност, да речем 25-30 литра. Казанът ще остане доста празен. Малко е количеството и нямам идея това как ще се отрази. И затова се зачудих за тая щуротия - вместо да разреждам до 10 градуса, да разредя до 20-25 и един вид да сложа нещо за баласт, за да се запълни по-нагоре. Затова и казах нещо безобидно, неразтворимо, заемащо обем. Ако при това ми е по ръка и седи на купчина пред гаража, още по-добре. От енергийна ефективност е много зле, но като режим на дестилация може да е и по-добре, знам ли. Загрявам с газова горелка и по принцип мога да регулирам перфектно режима. Обаче горелката има един минимум, под който не върви и гасне. Не съм пробвал с такива малки количества в казана дали ще мога да намаля достатъчно пламъка за да не тече ракията като от градския водопровод. Може и да няма проблеми, но точно с тази ракия нямам желание да правя рискови проби.
А пък тези 3 литра на 46 градуса нещо ме усъмниха, не ми допаднаха толкова, колкото предното. Все пак ще пробвам да смеся малко след като престои няколко дена и тогава ще реша. Иначе предпочитам да е по-малко ракията, но да е по-хубава. Пък и не е толкова страшно - няма да го изхвърля, а в удобен случай ще го сложа за преварка.
За (7) съм се объркал, изинявам се. Техническа грешка, не ми е минавало и през ума да го ползвам това (вече е изхвърлено)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2014, 03:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Сипвай ракията в казана,допълни до половината с вода и си вари спокойно.Нищо не пречи,че казана е пълен до средата или че материала е 10 градуса.Ами ако вариш вино?Нали то е 10-12 градуса.Дебита на ракията не зависи от това,колко е пълен казана,а най-вече от силата на огъня.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2015, 08:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2007, 19:28
Мнения: 18
Здравейте момци, направих си 2.5л дряновица, само плод и малко захар, материала е бъркан само с ръка, костилките паднаха на дъното, прецедих и сложих в казанчето. Казана е с термометър и всички лоши алкохоли се отделят....
Та ракията потече жълта и бистра и с невероятен аромат, спрях на 48 и се получи това:

Изображение

Много ми харесва като вкус и аромат, но приятели подхвърлят, че има нещо гнило и дестилата трябва да е бял...
Аз ще си изпия ракията, не мога да си позволя, такъв елексир, нито да го преварявам, нито да го сипвам при други джибри....
Както прочетох в една статия, по Кюстендилският край, казват за дряновата ракия "мека на пиене и дебела на цена"...
Та ракията ще си замине по предназначение, но все пак ми е интересно, случвало ли се е на някой от вас, да му тръгне цветен бистър дестилат? За мътилките е ясно, случвало ми се е многократно.
Хай наздравичка

_________________
akademika


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2015, 08:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Не е нормално дестилата да не е безцветен.Единственото оцветяване което съм постигал е синьо :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2015, 09:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2007, 19:28
Мнения: 18
Синьото е ясно, кисел мътриъл бакър и прочие, аз питам за моя случай има ли друг или да викам ЕВРИКА :megagrin:

_________________
akademika


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2015, 09:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Чел съм в друг форум за подобен ефект. Като ми остане време ще поразровя за инфо. Няма как да не е свързано с примесите. :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима