Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 14:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Ракия от мед
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2007, 15:40 
Offline

Регистриран на: 25 Авг 2007, 15:35
Мнения: 9
Местожителство: Търговище
Здравейте, ако някой може да разясни как се прави ракия от мед, че ми остана 100кг мед и най удачният вариянт е да го превърна в ракия! Благодаря предварително!

_________________
...и наздраве


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2007, 16:33 
Offline

Регистриран на: 22 Авг 2007, 12:34
Мнения: 5
Гледай на меда като на захарта при ферментацията


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2007, 23:07 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Най-добре да ползваш захарометър, за да контролираш разреждането до подходяща захарност.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2007, 00:59 
Offline

Регистриран на: 25 Авг 2007, 15:35
Мнения: 9
Местожителство: Търговище
за захарността добре, но трябва ли да слагам нещо допълнително за да почне ферментация?

_________________
...и наздраве


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от мед
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2009, 22:44 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2009, 22:39
Мнения: 1
Здравейте искам само да попитам при спазване на по горе описаното от админа за чистота и т.н колко литра приблизително пускат 100кг. мъст. Някой опитвал ли е тази рецепта :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от мед
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2009, 20:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
virtual_spirit това с химията и маята ще стане, но не се знае какъв ще е аромата.
Един мой приятел си прави материал от грозде и за увеличаване на крайният продукт вместо захар слага мед, разтваря меда в вода до получаване на 20-22% захарност, добявя лимонтозу /пакетче на кг. мед / и смесва двата материала. Медъ и водата се добавят в гроздовата джибра, на 4-5 ден след смилане на гроздето когато ферментацията е започнала.
Вкусъ и аромата на миналогодишната му ракия е направо възхитителен. Но е постигнат след няколко провала. :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от мед
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2009, 22:22 
Offline

Регистриран на: 07 Окт 2009, 20:05
Мнения: 26
Еи това не мога да разбера защо всички слагате захарта след няколко дена , ами нали то започва ферментаия и може да се пресече и да си остане сладко до края и да не излезе нищо.Аз мисля че захарта тряба да се добави веднага на смачкването и да започне да ври и тя наи-много да се добавят дрожди от магазина да ускорят процеса а ако нещо ви сумнява че няма да преври ами то се отнася до захарняи градос на матриала тряба да е 23-24 наи много ..


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от мед
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2009, 23:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Значи, захарта която се слага за повишаване на захарноста на материала, или постигане на захарност на гроздовата каша 20-23% се слага веднага, но другата която се слага смесена с вода 1/4 за повишаване количеството на крайния продукт ракията е добре да се сложи по късно зада може преди това да се развият дрождите. Да имаме една силна популация от културни, дрожди която бързо ще се справи с рафинираната захар.
За пресичането на материала, това може да стане ако се сложи много студена вода или много топла, най-добре е температурата на захарният разтвор да е в границите 25-35 гр. Под 15 гр. ферментацията спира, а над 37 гр. дрождите измират.
За добавянето на култивирани дрожди от магазина, захарноста на материала се докарва на 20-23%, за да има ефект от тях трябва да се сложи серниста киселина 1 гр. на литър материал /зада се убият дивите дрожди/ и трябва да изчакаме сложените от нас дрожди да се развият в джибрата /да почне да шупти интензивно/ зада сложим допълнителния захарен сироп.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 14 Окт 2009, 23:36, променена общо 3 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от мед
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2009, 23:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
PREDATOR написа:
Еи това не мога да разбера защо всички слагате захарта след няколко дена , ..

За да може ферментацията да набере скорост. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от мед
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2011, 16:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Юли 2011, 15:21
Мнения: 5
Имам свободен мед и искам да направя един казан с мед вместо захар, обикновено слагам на 100кг. материал 8кг. захар, колко мед ще замени тези 8кг. захар?

_________________
Яжте меда, като храна, за да не го ядете, като лекарство.
http://pchelari.com/


Последна промяна pausa на 12 Юли 2011, 17:44, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от мед
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2011, 16:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Захарността на материала трябва да се нагласи около 20%, ако използваш специални дрожди вече може и до 25%.
Слагаш мед разтваряш ако е много доливаш с вода.
Виждам занимаваш се с пчели, медът който остава по центрофугираните пити е идеален за това разтваряш ги в кофа с гореща вода отгоре обираш восъка с решетъчна лъжица или прецеждаш през тензух.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от мед
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2011, 17:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Юли 2011, 15:21
Мнения: 5
Благодаря, само не те разбрах какво искаш да кажеш с това да претопявам питите след центрофугиране за да взема останалия мед по тях, те се връщат в кошерите как ще ги стопя, или аз не те разбрах правилно?

_________________
Яжте меда, като храна, за да не го ядете, като лекарство.
http://pchelari.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от мед
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2011, 18:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Май му викате разпечатките, горният слой на питата който се отнема преди центрофугирането. Виждал съм го в мой приятел той го използва точно така както описах по горе. Незнам за друго за какво се използва.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от мед
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2011, 18:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Юли 2011, 15:21
Мнения: 5
Сега те разбрах, тези разпечатки също се пресоват да излезе меда така, че е едно и също.

_________________
Яжте меда, като храна, за да не го ядете, като лекарство.
http://pchelari.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима